Euro

Ιταλία: Ανανεωμένη και με αέρα πρωταθλήτριας για ένα νέο… Γούεμπλεϊ

Με μπόλικα νέα πρόσωπα και τον Λουτσιάνο Σπαλέτι στον πάγκο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία ταξιδεύει στα γήπεδα της Γερμανίας για να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα.

Γύρισε σελίδα και με νέο… αίμα στοχεύει σε ακόμη μία διάκριση! Η εθνική Ιταλίας ταξιδεύει στη Γερμανία με στόχο να γράψει άλλη μία χρυσή σελίδα στην σπουδαία ιστορία της, θέλοντας να κάνει το back-to-back.

Κουβαλώντας τον τίτλο και το βάρος της πρωταθλήτριας Ευρώπης, η «σκουάντρα ατζούρα» θέλει να αφήσει πίσω της το γεγονός πως απέτυχε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και την οριακή πρόκριση που πήρε στα τελικά του Euro. Έχει μπόλικα νέα πρόσωπα, προπονητής πλέον είναι ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, ενώ σπουδαίες φιγούρες από το ένδοξο παρελθόν της πλαισιώνουν το τεχνικό επιτελείο. Διότι στο πλάι του έμπειρου Ιταλού τεχνικού θα βρίσκονται οι Τότι, Ντελ Πιέρο, Μπάτζο και Μπουφόν!

Τα προβλήματα τραυματισμών δεν λείπουν, αφού θα απουσιάσουν αρκετοί ποδοσφαιριστές, όπως οι Ατσέρμπι, Σκαλβίνι, Μπεράρντι, Τζανιόλο, Ουντότζε, ενώ άφησε εκτός βαριά ονόματα όπως οι Ιμόμπιλε, Λοκατέλι, Πολιτάνο και Βεράτι στο πλαίσιο της ανανέωσης του ρόστερ.

Από τις πιο επιτυχημένες εθνικές ομάδες στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο αφού η τροπαιοθήκη της διαθέτει 4 Παγκόσμια Κύπελλα και 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Προσπαθεί να βγάλει από πάνω της τον μανδύα της ομάδας που έχει αμυντικογενές στιλ, αποτελώντας ένα σύνολο με πιο σύγχρονο στιλ παιχνιδιού. Το 4-3-3 παραμένει ως διάταξη, με τον Σπαλέτι να πατά πάνω στην επιτυχημένη φόρμουλα επί Μαντσίνι, θέλοντας να διατηρήσει ίδιες τις ιδέες της ομάδας και προσπαθεί να βγάλει στο χορτάρι επιθετικές αρετές και να επιβάλει τον ρυθμό της.

Συμμετέχει στον 2ο όμιλο, πιθανότατα τον πιο ανταγωνιστικό και ζόρικο της διοργάνωσης, αλλά ασφαλώς οι «ατζούρι» είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα και καλούνται να το αποδείξουν.

Η αποστολή:



Τερματοφύλακες: Ντοναρούμα (Παρί Σεν Ζερμέν), Μέρετ (Νάπολι), Βικάριο (Τότεναμ)

Αμυντικοί: Γκάτι (Γιουβέντους), Μπαστόνι (Ίντερ), Μπελανόβα (Τορίνο), Μπουοντζόρνο (Τορίνο), Καλαφιόρι (Μπολόνια), Καμπιάσο (Γιουβέντους), Νταρμιάν (Ίντερ), Ντι Λορέντσο (Νάπολι), Ντιμάρκο (Ίντερ), Μαντσίνι (Ρόμα)

Μέσοι: Μπαρέλα (Ίντερ), Φατζόλι (Γιουβέντους), Κριστάντε (Ρόμα), Φολορούνσο (Βερόνα), Φρατέζι (Ίντερ), Ζορζίνιο (Άρσεναλ), Πελεγκρίνι (Ρόμα)

Επιθετικοί: Κιέζα (Γιουβέντους), Ελ Σαράουι (Ρόμα), Ρασπαντόρι (Νάπολι), Ρετέγκι (Τζένοα), Σκαμάκα (Αταλάντα), Τζακάνι (Λάτσιο)

Πώς προκρίθηκε:



Πήγε να κάνει τα εύκολα δύσκολα και να μείνει εκτός από δεύτερη σερί μεγάλη διοργάνωση, αλλά τελικά κατάφερε να προκριθεί στο φινάλε και ίσως με αμφιλεγόμενο τρόπο. Είδε την Αγγλία να τερματίζει πρώτη και με χαρακτηριστική άνεση στον όμιλο, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αλλά πήρε τις δύο τελευταίες αγωνιστικές τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στο προτελευταίο παιχνίδι νίκησε 5-2 τη Βόρεια Μακεδονία και την τελευταία αγωνιστική πήρε το 0-0 στην Ουκρανία που χρειαζόταν για να προκριθεί, έχοντας και διαιτητική εύνοια αφού στο φινάλε του αγώνα δεν καταλογίστηκε πέναλτι εναντίον της.

Σχηματισμός:



Το 4-3-3 παραμένει ως διάταξη παρά την αποχώρηση του Ρομπέρτο Μαντσίνι, αφού ο Λουτσιάνο Σπαλέτι θέλει να διατηρήσει παρόμοιο προφίλ στην ομάδα και να μην κάνει πολλές αλλαγές. Έχει δοκιμάσει στα λιγοστά παιχνίδια του στους «ατζούρι» και το 3-4-2-1, το οποίο ενδεχομένως να το δούμε σε διάφορες περιστάσεις και στα τελικά του Euro. Σίγουρα, θα το δούμε στην πρεμιέρα και βλέπουμε...

Πιθανή ενδεκάδα (3-4-2-1): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντσο, Μπουοντζόρνο, Μπαστόνι - Καμπιάσο, Ντιμάρκο, Κριστάντε, Ζορζίνιο - Μπαρέλα, Κιέζα - Σκαμάκα.


Το αστέρι:



Ο Νικολό Μπαρέλα αποτελεί το βαρόμετρο για την εθνική Ιταλίας, αφού η απόδοση της ομάδας κυμαίνεται ανάλογα με τις διαθέσεις του χαφ της Ίντερ. Διαθέτει τρομερή ποιότητα, αστείρευτα τρεξίματα και είναι ένας από τους φυσικούς ηγέτες στο χορτάρι της «σκουάντρα ατζούρα».

Αξίζει να τον δεις:



Ο Τζανλούκα Σκαμάκα με τον Ματέο Ρετέγκι θα εναλλάσσονται στην κορυφή της επίθεσης. Αμφότεροι, καλούνται να μπουν στα παπούτσια του Τσίρο Ιμόμπιλε, με τον πρώτο να έχει μεγαλύτερο πλουραλισμό στο παιχνίδι του και ο δεύτερος να αποτελεί το κλασικό «9άρι», έχοντας φυσικά και λάτιν ταπεραμέντο.

Προπονητής:



Στα 65 του και μετά από 30 χρόνια στους πάγκους, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Αφού πήρε πέρυσι το ιστορικό πρωτάθλημα με τη Νάπολι, το οποίο ήταν και το πρώτο της τεράστιας καριέρας του, ο πολύπειρος τεχνικός διαδέχτηκε τον Ρομπέρτο Μαντσίνι και καλείται να βάλει σε σειρά την εθνική Ιταλίας. Λάτρης της πειθαρχίας και της τακτικής, είναι ο κατάλληλος αυτή τη στιγμή για να πετύχει κάτι μεγάλο με τη χώρα του.

Πιθανότητες κατάκτησης:



Δεν είναι το πρώτο φαβορί, ούτε καν στην πρώτη πεντάδα με βάση τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών. Και η αλήθεια είναι πως βρίσκεται σε μια διαδικασία ανοικοδόμησης, με αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Εφόσον, μερικά ατού όπως οι Μπαστόνι, Ντιμάρκο, Μπαρέλα, Πελεγκρίνι, Κιέζα και Σκαμάκα πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης και τραγουδήσουν με το… ίδιο πάθος όπως οι προκάτοχοί τους τον εθνικό ύμνο, τότε έχει μεγάλη τύχη να φτάσει μακριά.

Το πρόγραμμα στον 2ο όμιλο:



Ιταλία-Αλβανία (15/06, 22:00) – Signal Iduna Park
Ισπανία-Ιταλία (20/06, 22:00) – Philips Stadion
Κροατία-Ιταλία (24/06, 22:00) – Red Bull Arena


Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:


10 (1968, 1980, 1988, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Υψηλότερη θέση:


1η (1968, 2020)

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 7η (1.724,60 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x