Με αυτές τις λέξεις και σχολίασε ο Σταύρος Κοντονής την κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τους οικονομικούς ελέγχους των ΠΑΕ.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ληφθούν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα διαφάνειας.
Παράλληλα έκανε ξεκάθαρο πως η ελληνική Κυβέρνηση πάλευε για την διαφάνεια και την καθαρότητα (αναφερόμενος στα μέτρα κατά της βίας) την στιγμή που οι διεθνείς Ομοσπονδίες αντιδρούσαν.
Αναλυτικά:
«Μόλις χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η κοινή επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας με το υπουργείο του οποίου προΐσταμαι για τα θέματα των ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών που ελέγχει το παλιό υπουργείο Εμπορίου και ειλικρινά σας το λέω πως η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Επί πολλά χρόνια για να μη σας πω επί δεκαετίες υπήρχε μία κατάσταση που ενώ ένας οποιοσδήποτε συμπολίτης μας είχε μία ανώνυμη εταιρία και βρίσκονταν συνεχώς με την δαμόκλειο σπάθη των ελεγκτικών μηχανισμών, στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο. Απόλυτο χάος, ασυδοσία και παρανομία. Και σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και ενδέχεται να έχουμε γι αυτό το λόγο νομοθετική πρωτοβουλία για τα επείγοντα ζητήματα της διαφάνειας και των οικονομικών των ΠΑΕ, όπως είχαμε επείγοντα μέτρα κατά της βίας ενδεχομένως να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Η κατάσταση είναι χαοτική».
«Οι πάντες γνώριζαν λίγο πολύ τι συνέβαινε στην ΦΙΦΑ. Η ελληνική κυβέρνηση παλεύει για την καθαρότητα και την διαφάνεια, αλλά οι διεθνείς ομοσπονδίες αντιδρούσαν σε αυτό», δήλωσε ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής μιλώντας στο Κόκκινο και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τα ζητήματα διαφάνειας των οικονομικών των εταιρειών:
«Μέχρι τώρα κανένας έλεγχος. Το τι συνέβαινε στις διεθνείς ομοσπονδίες λίγο πολύ είχαν δημοσιοποιηθεί και τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση που απέτρεπε όχι μόνο τον έλεγχο αλλά υπήρχαν και αποκλεισμοί και ΜΜΕ και δημοσιογράφων από το να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και σε καταστάσεις που δεν προσδιορίζονταν. Υπάρχουν βεβαίως και υγιείς δυνάμεις και στον αθλητισμό και σε διεθνείς ομοσπονδίες».
«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί έχουμε μια ακραία εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου και μια διαχείριση των εισροών μεγάλων χρηματικών ποσών η οποία είναι αδιαφανής. Και κάθε φορά που κάποια κυβέρνηση ή ένας φορέας υπεράνω καταστάσεων προσπαθεί να διερευνήσει τι έχει συμβεί εκεί είχαμε απειλές και τελεσίγραφα. Δεν θα χα κανένα πρόβλημα η ΦΙΦΑ να απαιτεί την καθαρότητα και την διαφάνεια από τα μέλη της. Θα ήμουν ο πρώτος που θα έλεγα πως πρέπει να συνδράμουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Όμως εδώ η πορεία ήταν αντίστροφη. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση πάλευε για την καθαρότητα, για την διαφάνεια και ερχόντουσαν οι διεθνείς ομοσπονδίες και αντιδρούσαν. Μετά από μια έντονη συζήτηση και για μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον στο κομμάτι αυτό είχαμε τελικά μια επιδοκιμασία της ελληνικής κυβέρνησης, βεβαίως με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις που όμως δεν έφυγαν από τον πυρήνα του νομοσχεδίου».
Οσον αφορά, τέλος, την επέτειο των 30 χρόνων από την τραγωδία στο Χέιζελ: «Δικό μας μέλημα και πρωταρχική μας ευθύνη είναι να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια των εργαζομένων και των θεατών στους αγώνες που πρέπει να προστατεύονται οι πάντες, η ασφάλεια είναι πρωταρχικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν γίνει αρκετά βήματα το θέμα είναι να ακολουθήσουμε και εμείς»
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.