Το ρίσκο που παίρνουν οι ομάδες όταν αγωνίζονται σε γήπεδα χωρίς την παρουσία ασθενοφόρων τόνισε η Κατερίνα Ταβλαδάκη, η οποία ήταν γιατρός σε ματς τοπικού πρωταθλήματος του Λασιθίου, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ποδοσφαιριστής και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αγροτικό αυτοκίνητο.
Η γιατρός του ματς της Δόξας με τη Νίκη, όπου διαδραματίστηκε το περιστατικό, μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε γήπεδα χωρίς ασθενοφόρα, τονίζοντας πως πιο σοβαρά περιστατικά δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.
Αναλυτικά όσα είπε η Κατερίνα Ταβλαδάκη στην εκπομπή του Βασίλη Σαμπράκου στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6:
Για το περιστατικό: «Μετά από μια βίαιη και ανορθόδοξη κίνηση ο Μανόλης Καραλάκης είχε σοβαρό κάταγμα κνήμης. Πήραμε αμέσως το ΕΚΑΒ που μας είπε ότι το ασθενοφόρο θα καθυστερούσε 40 λεπτά. Δεν υπήρχε φορείο, ακινητοποίησα το άκρο του με αυτοσχέδιο νάρθηκα και μεταφέρθηκε με αγροτικό όχημα στο κοντινό νοσοκομείο της Ιεράπετρας.
Όπως είναι φυσικό, το περιστατικό προκάλεσε σάλο και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία. Πληθαίνουν τα περιστατικά της έλλειψης μεταφοράς, είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες που γίνονται τα ματς στα αποκεντρωμένα γήπεδα».
Για το αν έχει αντιμετωπίσει ξανά αντίστοιχο περιστατικό: «Είναι το δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό που αντιμετωπίζω σε γήπεδο. Ευτυχώς και τα δύο είχαν αίσια έκβαση. Στα αποκεντρωμένα γήπεδα δεν πρέπει να έχουμε μόνο καλούς παίκτες, αλλά κυρίως ποδοσφαιριστές με καλή υγεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένα σοβαρό κάταγμα, σε ένα άτομο αιμοδυναμικά σταθερό που μπορούσε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με άλλον τρόπο. Τι θα γινόταν όμως σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής»
Για την ευθύνη που έχουν οι γιατροί στα γήπεδα: «Ένας γιατρός σε ένα αποκεντρωμένο γήπεδο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα. Είναι τεράστια η ευθύνη αφού το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει το ασθενοφόρο. Σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού, μπορεί να γίνε αναζωογόνηση και τίποτα άλλο, απλά για να τον κρατήσει ζωντανό».
Για το τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες: «Πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές. Να υπάρξει σωστή χρηματοδότηση του τομέα της υγείας στα γήπεδα. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι και να υπάρχει ένα επανδρωμένο ασθενοφόρο σε κάθε γήπεδο».
Για το αν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια: «Δεν έχει αλλάξει κάτι στα τρία χρόνια που είμαι στα γήπεδα. Το κίνητρο που φέρνει έναν γιατρό στο γήπεδο είναι η αγάπη για το ποδόσφαιρο και να θέλει να προσφέρει σ’ αυτό».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.