Το σήκωσε κι αυτό! Τον τίτλο που έλειπε από το παλμαρέ της (μετά από τρία Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο) κατέκτησε η Ισπανία, η οποία -ύστερα από 120' χωρίς σκορ- επικράτησε στα πέναλτι (5-4) επί της Κροατίας στον μεγάλο τελικό του Nations League 2023 που διεξήχθη στο «De Kuip» της Ολλανδίας. Έτσι, διαδέχθηκε στον θρόνο τις Πορτογαλία και Γαλλία, ενώ από την πλευρά της η Χρβάτσκα βρέθηκε για ακόμα μία φορά στην «πηγή» μεγάλης διοργάνωσης χωρίς να... πιει νερό.
Μεγάλος πρωταγωνιστής για τη «Φούρια Ρόχα» ο Ουνάι Σιμόν, ο οποίος στη «ρώσικη ρουλέτα» έβαλε «στοπ» στις αποκρούσεις των Μάγερ και Πέτκοβιτς, με τον Καρβαχάλ να σημειώνει με εκτέλεση (12η στη διαδικασία) α λα... Πανένκα το νικητήριο τέρμα. Χαμένο πέναλτι (οριζόντιο δοκάρι) και από τον Λαπόρτ, χωρίς όμως να κοστίσει στην ομάδα του.
Κι όλα αυτά ύστερα από ένα 120λεπτο που θα ξεχαστεί γρήγορα, με την Κροατία να είναι πιο απειλητική στο πρώτο ημίχρονο της κανονικής διάρκειας και έκτοτε την Ισπανία να αναλαμβάνει κυρίως δράση.
Στον πάγκο για την Κροατία παρέμεινε ο Ντομαγκόι Βίντα. Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ ήταν βασικός στον ημιτελικό με την Ολλανδία (αγωνίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, ακόμα μίας που η Κροατία πήγε παράταση).
Να σημειωθεί ότι η ομάδα του Λουίς ντε λα Φουέντε -που έγινε ο 4ος προπονητής που οδηγεί την Ισπανία σε τρόπαιο (μετά τους Γιορέντε, Αραγονές και Ντελ Μπόσκε)- ούσα η νικήτρια του τουρνουά θα έχει και προνομιακό καθεστώς για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, αφού θα κληρωθεί σε όμιλο πέντε ομάδων αντί για έξι. Επίσης, θα λάβει 10,5 εκατ. ευρώ ως χρηματικό έπαθλο έναντι 9 εκατ. ευρώ που θα πάρει η Κροατία.
Την ίδια στιγμή, ο Χέσους Νάβας έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που κατακτά Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro και Nations League.
Το ματς:
Αρκετά ισορροπημένο το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά, με την Ισπανία να αναλαμβάνει τις πρώτες επιθέσεις, αλλά την Κροατία να αρχίζει γρήγορα να κρατά μπάλα.
Κυριαρχούσε η τακτική. Άλλωστε, έπρεπε να φτάσει το 12ο λεπτό για να σημειωθεί η πρώτη καλή στιγμή, με το συρτό σουτ του Γκάβι από το όριο της περιοχής να περνά δίπλα από τη ρίζα του δεξιού δοκαριού.
Οι Κροάτες έδιναν τον δικό τους ξεχωριστό παλμό στις εξέδρες, την ίδια ώρα που η ομάδα τους προσπαθούσε να φέρει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή με γεμίσματα από τα άκρα.
Σιγά-σιγά το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς άρχισε να απειλεί και μάλιστα το έκανε σταθερά μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.
Αρχικά, οι τυπικά γηπεδούχοι είχαν δύο μεγάλες ευκαιρίες στο 24', με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς της Ισπανίας, Λαπόρτ και Λε Νορμάν, να παρεμβαίνουν καταλυτικά στις προσπάθειες των Κράμαριτς και Πάσαλιτς, αντίστοιχα. Ειδικά, στην πρώτη περίπτωση, όπου ο επιθετικός της Χόφενχαϊμ βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Σιμόν, με τον αντίπαλό του να του παίρνει την... μπουκιά από το στόμα. Εν συνεχεία, ο πορτιέρε της «Φούρια Ρόχα» μπλόκαρε τις κεφαλιές του Πέρισιτς (31' και 39'), ο οποίος -παίζοντας εκ νέου ως αριστερό μπακ-χαφ- έκανε συχνά την κίνηση στην πλάτη της άμυνας.
Η Ισπανία φώναξε ξανά «παρούσα» μέσω καλής τελικής προσπάθειας στο 42', όταν η γυριστή κεφαλιά του Μοράτα έφυγε αρκετά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Χωρίς σκορ και χωρίς αλλαγές μπήκαν στο δεύτερο μέρος οι δύο ομάδες. Χαμηλό το τέμπο και πάλι, με τον Γιουράνοβιτς να απειλεί στο 51' με διαγώνιο σουτ και τον Ασένσιο να «απαντά» στο 57' ύστερα από ωραίο ξεδίπλωμα της ομάδας του.
Οι αλλαγές συνέβαλαν ακόμα περισσότερο στην πτώση του ρυθμού. Βέβαια, η Ισπανία συνέχισε να ήταν εκείνη που απειλούσε στο δεύτερο μέρος. Όπως συνέβη με Ρουίθ (76' και 77') και Ασένσιο (77'), κυρίως όμως στο 84', στη σημαντικότερη στιγμή στην κανονική διάρκεια του αγώνα: Ο νεοεισελθών Φάτι έπιασε το σουτ μέσα από έναν όμιλο παικτών εντός περιοχής, με τον Πέρισιτς να απομακρύνει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Κι αφού έφυγε άουτ και το διαγώνιο σουτ του Ασένσιο στο 90', οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στο έξτρα ημίωρο.
Εκ νέου η Ισπανία τις επιθετικές πρωτοβουλίες στο ξεκίνημα της παράτασης. Βέβαια, η πρώτη μεγάλη στιγμή στο πρώτο μέρος της άνηκε στους Κροάτες. Συγκεκριμένα, στο 100', ο Κόβασιτς έβγαλε με ωραία κάθετη σε θέση τετ-α-τετ τον Μάγερ, ο οποίος όμως δέχθηκε το «στοπ» σε πρώτο χρόνο από τον Νάτσο και σε δεύτερο από τον Άλμπα. Για να ακολουθήσει ένα «καυτό» τετράλεπτο, με τα σουτ των Ασένσιο και Όλμο στο 104' και τον Μπρόζοβιτς να «απαντά» στο 105'+2'.
Τίποτα δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος του έξτρα χρόνου, αφού το σουτ του Χοσέλου στο 107' από πλεονεκτική θέση πέρασε άουτ, ενώ και εκείνο του Κόβασιτς στο 119' κόντραρε.
Έτσι, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Αφού πρώτα βέβαια υπήρξε μια στιγμή έντασης, η οποία βέβαια εκτονώθηκε.
Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Σιμόν απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μάγερ και Πέτκοβιτς, με τον Λαπόρτ από πλευράς Ισπανίας να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.
Η διαδικασία των πέναλτι:
1. Γκολ ο Βλάσιτς 1-0
2. Γκολ ο Χοσέλου 1-1
3. Γκολ ο Μπρόζοβιτς 2-1
4. Γκολ ο Ρόδρι 2-2
5. Γκολ ο Μόντριτς 3-2
6. Γκολ ο Μερίνο 3-3
7. Απόκρουση Σιμόν σε εκτέλεση του Μέγιερ
8. Γκολ ο Μερίνο 3-3
9. Γκολ ο Πέρισιτς 4-4
10. Στο δοκάρι η εκτέλεση του Λαπόρτ
11. Απόκρουση Σιμόν σε εκτέλεση του Πέτκοβιτς
12. Γκολ ο Καρβαχάλ 4-5
PARO EL PENALTI UNAI SIMOOOON pic.twitter.com/xZseJEID6E
— Real Madrid Unido™ (@RMadridUniido) June 18, 2023
SEGUNDO PENALTI QUE PARO UNAI SIMON pic.twitter.com/GpvuuLF97y
— Real Madrid Unido™ (@RMadridUniido) June 18, 2023
Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς (112' Στάνισιτς), Σούταλο, Έρλιτς, Πέρισιτς – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβασιτς – Πάσαλιτς (62' Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (90' Μάγερ), Ιβανούσετς.
Ισπανία (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν – Νάβας (97' Καρβαχάλ), Λε Νορμάν (78' Νάτσο), Λαπόρτ, Άλμπα – Ρόδρι, Ρουίθ (Μερίνο) – Ασένσιο, Γκάβι (87' Όλμο), Πίνο (66' Φάτι) – Μοράτα (66' Χοσέλου).
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.