Εδώ και αρκετές μέρες γινόταν πολλή κουβέντα σχετικά με το αν το ποδόσφαιρο θα ερχόταν... σπίτι του, ήτοι την Αγγλία, με τη μορφή του τροπαίου του Euro.
Κάτι που τελικά δεν συνέβη, μια και η παρέα του Κιέζα, του Κιελίνι και του Ντοναρούμα πλήγωσε εκείνη του Σο, του Στέρλινγκ και του Κέιν, φεύγοντας από το «Γουέμπλεϊ» με την κούπα.
Υπάρχει όμως και η άποψη που λέει ότι το ποδόσφαιρο προέρχεται, κατά κάποιον τρόπο, από την.... Σκωτία, συνεπώς ακόμη κι αν το σήκωναν τα «τρία λιοντάρια», δεν θα επέστρεφε στο σπίτι.
Παλαιότερο άρθρο του Independent υποστηρίζει πως μπορεί οι «κανόνες του παιχνιδιού» να γράφτηκαν από τον Άγγλο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλι το 1862, όμως αρχικά έμοιαζαν αρκετά με εκείνους του ράγκμπι και, ακόμη κι όταν άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό, το άθλημα δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Αντιθέτως, ήταν οι Σκωτσέζοι της Κουίν’ς Παρκ εκείνοι που το 1867 εισήγαγαν, ουσιαστικά, την... πάσα (μέχρι τότε η μπάλα πήγαινε κατά μία έννοια πάνω κάτω δίχως ιδιαίτερο προσανατολισμό) και το άθλημα άλλαξε.
Ακόμη και μερικές πολύ σημαντικές, πρώιμες φυσιογνωμίες του αθλήματος ήταν από την Σκωτία. Οι μισοί παίκτες της Πρέστον του 1889, μίας από τις πρώτες «μεγάλες» ομάδες, ήταν Σκωτσέζοι, ενώ ο προπονητής Τζορτζ Ράμσεϊ είχε αναμορφώσει την Άστον Βίλα με ηγέτη τον συμπατριώτη του, Άρτσι Χάντερ.
Συνεπώς ναι, μπορεί οι βάσεις του ποδοσφαίρου να μπήκαν στην Αγγλία πάνω από ενάμιση αιώνα πριν, όμως δίχως τους γείτονες Σκωτσέζους, θα ήταν, πιθανότατα, διαφορετικό.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.