Γενικά

Ποδόσφαιρο: Η κάμερα σώζει τους διαιτητές

Το «πείραμα» της FA που μπορεί να μειώσει το μπούλινγκ κατά των ρέφερι

Ένα ακόμα «όπλο» κατά του μπούλινγκ που δέχονται οι διαιτητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, τόσο από τους παίκτες και τους παράγοντες, όσο και από τους θεατές δοκιμάζει η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα περίπου 100 ρέφερι σε αγώνες μικρών κατηγοριών ενσωμάτωσαν στη στολή τους, μαζί με όλα τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας και μια μικρή κάμερα με την οποία καταγράφουν τις στιγμές που δέχονται «επίθεση» έπειτα από κάποια απόφασή τους.

Οπως προέκυψε από την έρευνα οι διαιτητές που έχουν πάνω τους την κάμερα αισθάνονται πιο σίγουροι και πιο ασφαλείς σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Αφορμή για να ενεργοποιηθεί η FA και να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο «πείραμα» στάθηκε με έρευνα του BBC, όπου εκατοντάδες διαιτητές που διευθύνουν αγώνες μικρότερων κατηγοριών στην Αγγλία, δήλωσαν ότι φοβούνται για την ασφάλεια τους όταν σφυρίζουν.

Πώς λειτουργούν οι κάμερες σώματος


Οι κάμερες σώματος δεν καταγράφουν ολόκληρο τον αγώνα, αλλά έχουν αυτόματη λήψη 30 δευτερολέπτων. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας διαιτητής θα δεχτεί φραστική ή ακόμα και σωματική επίθεση, μπορεί να πατήσει το κουμπί εγγραφής στην κάμερα και αυτή θα καταγράψει για 30 δευτερόλεπτα. Το υλικό μεταφέρεται αυτόματα σε αποθηκευτικό χώρο στο cloud και υπόκειται στους κανόνες προστασίας δεδομένων.

Η συσκευή είναι κρυπτογραφημένη, κάτι που σημαίνει ότι ο διαιτητής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό, ούτε και κάποιος άλλος αν αυτό κλαπεί.

Τα πλάνα που καταγράφονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πειθαρχικές ακροάσεις για να υποστηρίξουν τα όσα θα καταγράψει ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα, αλλά μπορούν να αφορούν μόνο παίκτες, προπονητές ή παράγοντες. Αντίθετα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλάνα από τους θεατές.

Το αποτέλεσμα του «πειράματος»


Στην έκθεσή της η FA τόνισε μεταξύ άλλων ότι τελικά ο κάμερες σώματος λειτούργησαν ως «αποτρεπτικός παράγοντας» και υπογράμμισε ότι από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η δοκιμή μέχρι και τώρα κανείς από τους διαιτητές δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσει την κάμερα του.

«Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά. Οι διαιτητές αισθάνονται πιο σίγουροι, προστατευμένοι και ασφαλέστεροι», δήλωσε στο BBC Radio 5 Live, ο Ντάνιελ Μέεσον, επικεφαλής διαιτησίας της FA και πρόσθεσε: «Οι διαιτητές μας είπαν ότι κάποιοι παίκτες έριξαν μια δεύτερη ματιά, είδαν την bodycam και έκαναν ένα αστείο όπως: “καλύτερα να μην διαφωνήσω μαζί σου διαιτητή, έχω δει την κάμερα σώματος”. Είναι μια θετική αρχή, οπότε κατά τη γνώμη μου φαίνεται ότι η παρουσία των συσκευών λειτουργεί τελικά με τον τρόπο που θέλουμε, δηλαδή αποτρεπτικά. Καλύτερα να προλαμβάνουμε τα παραπτώματα και να αποτρέπουμε την κακή συμπεριφορά των συμμετεχόντων παρά να πρέπει να τα θεραπεύουμε».

Η δοκιμή της κάμερας σώματος στους διαιτητές είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο και έχει εγκριθεί από το International Football Association Board (IFAB), τους νομοθέτες δηλαδή του ποδοσφαίρου. Πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα πρωταθλήματα στο Εσεξ, στο Λίβερπουλ, στο Μίντλεσμπρο και στο Γούστερ, ενώ όλα δείχνουν ότι η περίοδός της θα επεκταθεί και τη σεζόν 2023-24. Οσον αφορά στο κόστος, καθώς στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 28.000 διαιτητές, αν τελικά εγκριθεί η χρήση της σε όλα τα πρωταθλήματα, η FA θα αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης, καθώς δεν θέλει να το επωμιστούν οι σύλλογοι.

Τι διαπίστωσε η μελέτη του BBC


Στην έρευνα για το μπούλινγκ που δέχονται οι διαιτητές κατά τη διάρκεια των αγώνων και είχε πραγματοποιήσει το BBC Radio 5 Live, πήραν μέρος 1.000 ρέφερι. Από αυτούς 293 δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση από θεατές, παίκτες, προπονητές ή μάνατζερ. Κάποιοι περιέγραψαν ότι δέχτηκαν γροθιές, χτυπήματα στο κεφάλι και φτυσίματα, ενώ σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες είχαν βιώσει κάποια μορφή λεκτικής κακοποίησης.

Επίσης 57 από αυτούς απάντησαν ότι έχουν δεχτεί απειλές ακόμα και για θάνατο εναντίον τους ή εναντίον των αγαπημένων τους προσώπων.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x