Conference League

Το προφίλ της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ που θα βρει απέναντί του ο ΠΑΟΚ στο Conference League

Δείτε το προφίλ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό του Conference League, Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Και το όνομα αυτής… Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, τελικά. Με τον ΠΑΟΚ να στέκεται ξεκάθαρα άτυχος, σε ό,τι αφορά στην σημερινή κλήρωση και τον αντίπαλο που του… έλαχε για τον 2ο προκριματικό γύρο του φετινού Conference League!

Καθώς, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο «δικέφαλος του Βορρά» θα μπορούσε να βρει ακόμα και… ημιεπαγγελματίες στον δρόμο του, το γεγονός ότι θα κληθεί να παίξει με την αξιόλογη ισραηλινή ομάδα, αν μη τι άλλο ανεβάζει τον δείκτη δυσκολίας για να πάρει αυτός την πρόκριση…

Ποια είναι, όμως, η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, την οποία σημειωτέον έχει αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν;

Τι έκανε τη φετινή σεζόν
Η Μπεϊτάρ είχε μια δύσκολη χρονιά στο ισραηλινό πρωτάθλημα, όπου κατετάγη στην όγδοη θέση με 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 16 ήττες. Κατέγραψε, δε, τρία ρεκόρ: τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη και το παιχνίδι με το μεγαλύτερο σκορ, ένα 6-3 επί της Μακάμπι Νετάνια, όπου ο Ίον Νικολάεσκου πέτυχε μάλιστα καρέ τερμάτων ενώ αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ της κατηγορίας. Αλλά και την χειρότερη αμυντική επίδοση, με 58 γκολ παθητικό, όσα είχε και η Μακάμπι Νετάνια.

Ωστόσο, η τελευταία γεύση ήταν πιο… γλυκιά για τα «λιοντάρια της πρωτεύουσας», καθώς κέρδισαν -μάλλον απρόσμενα- με 3-0 τη Μακάμπι Νετάνια, στις 23 Μαΐου του 2023 στον τελικό του Κυπέλλου, κατακτώντας τον τίτλο για όγδοη φορά στην ιστορία τους. Χάρη σε γκολ των Νικολάεσκου στο 37’, Φρεντ Φράιντεϊ στο 76’ και Γιάρντεν Σούα στο 90’.

Ο προπονητής
Ο Γιόσεφ Αμπουκάσις έχει περάσει ούτε λίγο ούτε πολύ από έξι διαφορετικές ομάδες, με την Μπνέι Γεχούντα να είναι η… αγαπημένη του, έχοντας τρείς θητείες σε αυτήν. Παράλληλα, ο 53χρονος τεχνικός έχει θητεύσει και ως βοηθός στην εθνική ομάδα του Ισραήλ, την σεζόν 2012-13, ενώ στα… νιάτα του υπήρξε μέσος και μάλιστα διεθνής.

Θεωρείται αυστηρός, οι ομάδες του αρέσκονται να παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής, ενώ ένα «παράσημο» για αυτόν είναι και το γεγονός ότι έχει κερδίσει μια θέση στο Hall οf Fame του ισραηλινού ποδοσφαίρου!

Το αστέρι
Από την πρώτη του κιόλας σεζόν στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, κατάφερε να κάνει την διαφορά για την ομάδα του. Για τον Ίον Νικολάεσκου ο λόγος, με τον Ρουμάνο επιθετικό να πηγαίνει στο Ισραήλ τον Σεπτέμβρη του 2022 από την Ντουνάιτσκα Στρέντα. Για να κερδίσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο τέλος της χρονιάς, με 15 τέρματα μετά από 27 συμμετοχές, έχοντας παράλληλα δώσει και έξι ασίστ σε αυτό το διάστημα. Στα 24 του ακόμα ο Νικολάεσκου, δεσμεύεται με έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου και ενδεχόμενες καλές εμφανίσεις του στην Ευρώπη ίσως τον πάνε σε…άλλες πολιτείες.

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες

Η μοίρα τα έφερε έτσι που ο ΠΑΟΚ βρίσκει απέναντί του ένα παλιό του γνώριμο. Τέτοια είναι η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ βλέπετε, αφού οι δύο τους είχαν τεθεί ξανά αντιμέτωποι τη σεζόν 2000-01, για το τότε Κύπελλο UEFA και συγκεκριμένα τον 1ο γύρο της διοργάνωσης.

Με το πρώτο ματς στην Τούμπα να λήγει 3-1 υπέρ των «ασπρόμαυρων», παρότι οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί με γκολ του Χάμαρ στο 39’, χάρη σε τέρματα των Καμπς, Κοέν και Ναλιτζή, στο 44ο, στο 48ο και στο 55ο λεπτό αντίστοιχα! Η ρεβάνς, ωστόσο, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε… πανωλεθρία για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς…

Με τον Κατσαμπή να ανοίγει το σκορ μόλις στο 5’ , τον Ναλιτζή να κάνει το 0-2 στο 43ο λεπτό αλλά την Μπεϊτάρ να απαντάει με τρία γκολ μέσα σε διάστημα 16’, το ένα μάλιστα από πέναλτι του… νυν προπονητή της!

Πριν και μετά τον Αμπουκάσις, ο Σιβίλια είχε σκοράρει άλλες δύο φορές, προτού έρθει ο Κωνσταντινίδης στο 90’ και ισοφαρίσει τελικά σε 3-3 για τον ΠΑΟΚ.

Η Μπεϊτάρ έχει αναμετρηθεί, όμως, και με μια ακόμα της Θεσσαλονίκης, τον Ηρακλή. Στις 17 Ιουλίου του 1993 για την ακρίβεια, για την 4η αγωνιστική του πρώτου γύρου και δη του 7ου ομίλου της διοργάνωσης.

Όταν ο «γηραιός» έφυγε από το Ισραήλ με το «διπλό», χάρη σε ένα γκολ-ποίημα του… Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με απευθείας εκτέλεση φάουλ μόλις στο 5’, ενώ ο Δανιήλ Παπαδόπουλος είχε διαμορφώσει το 1-2 στο 80’.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x