Champions League

Μπάνια Λούκα-Εγνάτια: Οι πρωταθλητές Βοσνίας και Αλβανίας δεν τρομάζουν τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Μπάνια Λούκα-Εγνάτια στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Δείτε το προφίλ των δύο ομάδων.

Τον νικητή του ζευγαριού Μπάνια Λούκα-Εγνάτια θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και στο ξεκίνημα της προσπάθειάς του να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία από φέτος έχει League Stage και όχι ομίλους.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι το απόλυτο φαβορί, ανεξάρτητα από ποια ομάδα βρουν απέναντί τους, με φόντο το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο, που εξασφαλίζει σίγουρη παρουσία σε όμιλο του Europa Conference League.

Το διήμερο 23/24 Ιουλίου το πρώτο ματς στην Τούμπα, με τη ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 30/31 Ιουλίου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα προφίλ των δύο ομάδων που, σίγουρα, δεν τρομάζουν την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Μπάνια Λούκα



Τι έκανε την περσινή σεζόν

Η ομάδα της Βοσνίας ξεκίνησε τη χρονιά της στο 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, εκεί που αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Αούστρια Βιέννης (1-0 εκτός, 1-2 εντός). Μάλιστα, στο πρωτάθλημα ξεκίνησε με ήττα 2-0 από τη Ζελέζνιτσαρ, όμως, στη συνέχεια έτρεξε ένα απίθανο αήττητο σερί 22 αγώνων, που την έκαναν αφεντικό για τον τίτλο. Έτσι, στο τέλος της σεζόν η Μπάνια Λούκα κατέκτησε το πρωτάθλημα με 78 βαθμούς έναντι 76 της Ζρίνσκι Μόσταρ, επιστρέφοντας στην κορυφή του βοσνιακού ποδοσφαίρου μετά από τρία χρόνια και τη σεζόν 2020/21. Ωστόσο, η πιθανή αντίπαλος του ΠΑΟΚ απέτυχε να κάνει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της, αφού ηττήθηκε στον διπλό τελικό με ισάριθμες ήττες 1-0 από τη Ζρίνσκι.

Ο προπονητής

Ο τεχνικός που οδήγησε την περσινή σεζόν την Μπάνια Λούκα στον τίτλο ήταν ο Βίνκο Μαρίνοβιτς, ο οποίος ωστόσο αποτέλεσε παρελθόν και τη θέση του πήρε ο Μλάντεν Ζίζοβιτς, που έκατσε πέρσι στον πάγκο της Σκούπι, που τερμάτισε 3η με 62 βαθμούς στο πρωτάθλημα της Βόρειας Μακεδονίας.

Το αστέρι

Αναμφίβολα, ο κορυφαίος παίκτης της Μπάνια Λούκα είναι ο 24χρονος Κροάτης επιθετικός μέσος, Γιάκοβ Μπλάγκαϊτς, που πήρε από το χέρι την ομάδα του την περσινή σεζόν, ολοκληρώνοντας με έξι γκολ και 14 ασίστ σε 37 συμμετοχές. Να σημειωθεί πως στο ρόστερ της βρίσκεται και ο αδερφός του άλλοτε αμυντικού της ΑΕΚ, Όγκνιεν Βράνιες, Στόγιαν. Η χρηματιστηριακή αξία του συλλόγου βρίσκεται στα 7,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες

Η Μπάνια Λούκα δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά ελληνική ομάδα.

Εγνάτια



Τι έκανε την περσινή σεζόν

Στο ξεκίνημα της χρονιάς η αλβανική ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μένοντας εκτός στον 1ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League από την Αραράτ (1-1 εκτός, 4-4 εντός και αποκλεισμός με 2-4 στη διαδικασία των πέναλτι). Στην κανονική διάρκεια ήρθε ισόβαθμη με την Παρτιζάνι, αφού αμφότερες συγκέντρωσαν 63 βαθμούς, όμως σε ένα ιδιαίτερο σύστημα playoffs τερμάτισε πρώτη και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Ο προπονητής

Τεχνικός της ομάδας είναι ο Εντλίρ Τετόβα, ο οποίος προσελήφθη στην συγκεκριμένη θέση τον Γενάρη του 2023 και κατάφερε στη δεύτερή του χρονιά να οδηγήσει την Εγνάτια στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορία της. Συνολικά στον πάγκο της πιθανής αντιπάλου του ΠΑΟΚ μετράει 34 νίκες, 20 ισοπαλίες και 17 ήττες σε 71 αναμετρήσεις.

Το αστέρι

Τη διαφορά στην Εγνάτια κάνει ο Φερνάντο Μεντέιρος, που μέτρησε την περσινή σεζόν 46 συμμετοχές με επτά γκολ και ισάριθμες ασίστ. Ο 28χρονος Βραζιλιάνος αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος, έχοντας και δημιουργικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του. Στο ρόστερ υπάρχει και ο 23χρονος Αλβανός, Ρεζάρτ Ράμα, ο οποίος έχει και ελληνική υπηκοότητα, μιας ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Το 2019 αποχώρησε από τους Πειραιώτες για να συνεχίσει στη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Η παράδοση με ελληνικές ομάδες

Η Εγνάτια δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά ελληνική ομάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x