Άδοξο φινάλε για τον ΠΑΟΚ!
O «δικέφαλος του Βορρά» δεν πραγματοποίησε το… στοιχειωμένο όνειρο για συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, αφού ηττήθηκε με 2-1 και στη ρεβάνς της Τούμπας από την Κράσνονταρ, που με δύο νίκες σφράγισε εισιτήριο για τους ομίλους για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Οι Θεσσαλονικείς είχαν συνολικά καλή παρουσία, αλλά παρουσιάστηκαν νευρικοί στην τελική προσπάθεια και το πλήρωσαν, με αποτέλεσμα να αδικήσουν τον εαυτόν τους.
Το... κρύο αυτογκόλ του Μιχαηλίδη τους «πάγωσε» στο 73’, αλλά η απάντηση μέσω κεφαλιάς του Ελ Καντουρί σημειώθηκε στο 77’ κι η ομάδα του Φερέιρα έμεινε ζωντανή. Ωστόσο, ένα λεπτό μετά ο Καμπελά έκοψε τα πόδια των γηπεδούχων, αφού ο Βιλένα έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και ο Γάλλος από κοντά στα δίχτυα αμέσως μετά.
Ενδεχόμενη πρόκριση θα προσέφερε σε γόητρο στον ΠΑΟΚ, αφού θα ήταν ιστορική, θα τον ανέβαζε επίπεδο, ενώ ο αποκλεισμός του στερεί μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να βάλει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του, που θα του μείωνε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα με το FFP.
Έτσι ξεκίνησαν
Με τη γνωστή συνταγή πορεύτηκε ο ΠΑΟΚ. Ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς ήταν στο τέρμα, στην άμυνα οι Μιχαηλίδης, Βαρέλα και Ίνγκασον, ολόκληρη η αριστερή πλευρά έπεσε στον Γιαννούλη και η δεξιά στο Κρέσπο. Σβαμπ και Ελ Καντουρί ήταν τα κεντρικά χαφ. Πέλκας, Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Τζόλης μπροστά.
Ο Σαφόνοφ ήταν στο τέρμα της Κράσνονταρ. Ο Ραμίρες αριστερά, ο Πετρόφ δεξιά και ο Κάιο με τον Μαρτίνοβιτς στο κέντρο της άμυνας. Γκαζίνσκι, Ούτκιν και Βιλένα ήταν η τριάδα στα χαφ, ενώ στην επίθεση Κλάεσον, Καμπελά, Μπεργκ.
Το ματς
Ο ΠΑΟΚ είχε τα ίδια πρόσωπα σε σχέση με το πρόσωπο ματς, αλλά η προσέγγισή του ήταν αναμενόμενα διαφορετική. Αφού αυτήν τη φορά ήταν αναγκασμένος να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων (όχι πως δεν δημιούργησε στη Ρωσία κι ότι δεν έφτιαξε φάσεις) και να κυνηγήσει περισσότερο το γκολ. Την ώρα που η Κράσνονταρ έπαιξε πιο σφιχτά, έκατσε πιο πίσω, θέλοντας να προστατέψει τα 2-1 της Ρωσίας, με σκοπό να απειλήσει σε κόντρα επιθέσεις. Ώστε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την ποιότητα που διαθέτει μεσοεπιθετικά. Ωστόσο, και πάλι παρουσίασε προβλήματα και αστάθεια αμυντικά.
Στο πρώτο μέρος ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί. Είχε την κατοχή, τις επιθετικές πρωτοβουλίες, αλλά κάτι του έλειπε στην τελική προσπάθεια, κάπου τα χάλαγε. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 16’ με τον Ζίβκοβιτς να βρίσκει σε ετοιμότητα τον Σαφόνοφ σε συρτό σουτ που έκανε. Η ταχύτητα της επιθετικής τριάδας των γηπεδούχων προκάλεσε προβλήματα στην οπισθοφυλακή της Κράσνονταρ, όπως με τον Τζόλη (21’) σε φάση που έμεινε στη φάση, παρά το «τσαφ» στην αντίπαλη περιοχή. Η Κράσνονταρ υπενθύμισε ότι έχει ποιότητα επιθετικά, αλλά επί της ουσίας απείλησε μόλις μια φορά, με την κεφαλιά του Κάιο (14’).
Μέσα σε έξι λεπτά, ο ΠΑΟΚ έχασε τις δύο καλύτερες ευκαιρίες του, από τις οποίες θα μπορούσε να πάρει κάτι καλύτερο και να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Η αντεπίθεση στο 29’ ήταν καλή, άλλα όχι κι η απόφαση του Πέλκα να μην πασάρει έγκαιρα κι ενώ είχε αρκετές επιλογές για πάσα κόντρα σε ανοιχτή άμυνα. Ακόμα πιο μεγάλη κι η μεγαλύτερή του στο α’ μέρος ήταν στο 34’, όταν έπαιξε κάτι σαν βόλεϊ στην αντίπαλη περιοχή (έπειτα από γλυκιά μπαλιά του Πέλκα) με κεφαλιά Ίνγκασον για τον Κρέσπο που από θέση βολής κι αμαρκάριστος έστειλε την μπάλα πάνω στον Σαφόνοφ. Αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή της ελληνικής ομάδας μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά και μέχρι να έρθουν μαζεμένα τα γκολ.
Παρόμοιο ήταν το φιλμ του αγώνα και στο δεύτερο μέρος. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε, είχε λογική στο παιχνίδι του σε σημαντικό κομμάτι του ημιχρόνου, ήταν πιο απειλητικός, αλλά παράλληλα δεν γινόταν να κρύψει την πίεση και τη νευρικότητα που είχε. Με αποτέλεσμα να μην έχει καλά ποσοστά ευστοχίας, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να διαχειριστούν το γεγονός ότι η κατάσταση ήταν υπέρ τους.
Η κεφαλιά του Βαρέλα από το ωραίο κόρνερ του Ζίβκοβιτς έστειλε την μπάλα λίγο έξω. Οι Θεσσαλονικείς είχαν ρυθμό, κυκλοφορούσαν ωραία την μπάλα, αλλά και πάλι τα έκαναν… μούσκεμα στο τέλος. Αυτό που τους έλειπε ήταν το γκολ και παρότι με ένα -δίχως να δεχθεί κάποιο- έπαιρνε την πρόκριση, δεν παρουσίασε καθαρή σκέψη. Ρίσκαρε σε υπερβολικό βαθμό μετά το πρώτο τέταρτο, δίνοντας χώρο σε μια ομάδα που έχει και ταχύτητα και ποιότητα μεσοεπιθετικά.
Πάντως, δεν είχε απειληθεί ιδιαίτερα μέχρι το 73’ όταν και δέχθηκε το «κρύο» αυτογκόλ του Μιχαηλίδη, που στο γύρισμα του Σμολνίκοφ βρήκε την μπάλα πάνω στον βηματισμό και την έστειλε στην εστία του Ζίβκοβιτς με τακουνάκι. Στο 77’ ο Ελ Καντουρί έβαλε ξανά στο κόλπο τον ΠΑΟΚ με κεφαλιά σε ωραία εκτέλεση φάουλ του Σβαμπ. Ωστόσο, παρέμεινε ζωντανός για λίγα δευτερόλεπτα.
Αφού ο Βιλένα έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι του Σέρβου τερματοφύλακα και ο Καμπελά έκανε ανενόχλητος (αφού κόλλησε η άμυνα του ΠΑΟΚ που πιθανόν να πίστευε ότι υπάρχει οφσάιντ) από κοντά το 1-2 κι έκοψε τα πόδια των ποδοσφαιριστών του «δικεφάλου», που ουσιαστικά δεν βρήκε ψυχικά αποθέματα στη συνέχεια και… πέταξε λευκή πετσέτα.
Οι συνθέσεις
ΠΑΟΚ (Άμπελ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μιχαηλίδης, Βαρέλα (76’ Σφιντέρσκι), Ίνγκασον, Κρέσπο (59’ Βαγκέ), Γιαννούλης, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Πέλκας (59’ Τσόλακ), Τζόλης, Ζίβκοβιτς
Στον πάγκο έμειναν: Πασχαλάκης, Μιχάι, Εσίτι, Νινούα.
Κρασνοντάρ (Μουσάεφ): Σαφόνοφ, Πετρόφ, Μαρτινόβιτς, Κάιο, Ραμίρες, Ούτκιν (58’ Σμολνίκοφ), Γκαζίνσκι (82’ Καμπόλοφ), Βιλένα, Κλάεσον, Καμπελά (85’ Σουλεϊμάνοφ), Μπεργκ.
Στον πάγκο έμειναν: Σίνιτσιν, Σορόκιν, Κουτοβόι, Σπερτσιάν
Γήπεδο: Τούμπα
Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο
Βοηθοί: Αλεσάντρο Τζιαλατίνι, Φαμπιάνο Πρέτι.
Τέταρτος διαιτητής: Ντανιέλε Ντόβερι
VAR: Μάρκο Γκουιντά, AVAR: Φίλιπο Μέλι.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.