Στη σφαίρα της φαντασίας παραμένει το ευρωπαϊκό όνειρο του Ολυμπιακού! Οι «ερυθρόλευκοι» στον «τελικό» με τη Σαχτάρ, πρέπει μάλλον να θεωρούν εαυτόν τυχερό που δεν ηττήθηκαν (πιθανώς και με βαρύ σκορ), αφού παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων μένοντας στο 1-1, που τους άφησε για ακόμα μια φορά στην 4η θέση του ομίλου και εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Για περιγραφή του αγώνα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στα προηγούμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια της τελευταίας διετίας… Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά, έδειξε να μπορεί, όμως τελικά αποδείχθηκε πως… δεν. Δέχθηκε γκολ μετά από ένα ακόμη τραγικό λάθος της άμυνας (27΄ Ματουζαλέμ), αναγκαζόμενος στη συνέχεια να… κυνηγά φαντάσματα και αρκούμενος απλά στην ισοφάριση του Καστίγιο στο 54΄. Παίκτες και προπονητής δεν άκουσαν ούτε τη συμβουλή του κόσμου στο ημίχρονο: «Θρύλε παίξε τη μπάλα της ζωής αλλιώς θα σε γ… εμείς οι οπαδοί σου». Αρνητικό ρεκόρ της ιστορίας του οι τρεις βαθμοί και οι μηδέν νίκες, με τις εξελίξεις να είναι κοντά… Γράφει ο «Βάλε με μέσα»: «Ο Σέλουκ τελικά είχε το δίκιο».
Το ματς
Όπως και αν προσπαθήσει να ψυχολογήσει κανείς αυτόν τον Ολυμπιακό μάλλον θα αντιληφθεί ότι χρειάζεται πολλά πτυχία ψυχολογίας για να έχει τύχη… Σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό παιχνίδι (και όσον αφορά στην τελευταία διετία σε ένα ακόμη εντός έδρας ματς) ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ δυνατά, φάνηκε να παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο του «Καραϊσκάκη» τα στοιχεία που θα χρειαζόταν για να φτάσει βήμα-βήμα στην πολυπόθητη νίκη, όμως, ξαφνικά… ως συνήθως, χάρη σε ένα στιγμιαίο μπλακ άουτ της άμυνας, βρέθηκε πίσω στο σκορ «από το πουθενά» και μετά… άρχισε το τρέξιμο. Ότι είχαν δείξει μέχρι εκείνο το σημείο οι παίκτες του Ολυμπιακού, ως… δια μαγείας χάθηκε. Και οι λόγοι για αυτό όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς είναι αρκετοί. Φυσικά και το άγχος κυρίευσε τους Πειραιώτες, άρχισε η γκρίνια από την εξέδρα και κατ’ επέκταση οι σπασμωδικές κινήσεις μέσα στο γήπεδο, κλείστηκε και εντελώς στα καρέ της η Σαχτάρ, κάτι που πολύ απλά σήμαινε πως πλέον ο Ολυμπιακός είχε να ανέβει έναν «Γολγοθά».
Από το πρώτο λεπτό του παιχνιδιού, ο Ολυμπιακός έδειξε ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Πήρε σχετικά εύκολα την κατοχή της μπάλας, το passing game του ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικό με τη μπάλα να παίζεται «με τη μία», όλοι οι παίκτες πίεζαν, όπως ακριβώς είχε υποδείξει ο Σόλιντ, από πολύ «ψηλά», οι αμυντικοί έπεφταν πρώτοι στην μπάλα, ενώ και η ανάπτυξη της ομάδας ήταν πολυδιάστατη, τόσο από τα πλάγια, όσο και από τον άξονα, με ορισμένες πολύ καλές κάθετες μπαλιές που βγήκαν. Και ακριβώς αυτό το καλό και γρήγορο passing game, ήταν ο λόγος που, στα πρώτα τουλάχιστον λεπτά του αγώνα, ο Ολυμπιακός κατάφερνε να πλησιάζει στην περιοχή της Σαχτάρ, «σπάζοντας» το δικό της ασφυκτικό πρέσινγκ, έστω και αν τελικά οι ευκαιρίες που δημιούργησε δεν αξιοποιήθηκαν. Η πρώτη ήταν στο 14΄ με τον Τζόρτζεβιτς να «χορεύει» την αντίπαλη άμυνα και να σουτάρει λίγο άουτ, και η δεύτερη στο 21΄ όταν το μονοκόμματο σουτ του Μάριτς έξω από την περιοχή είχε την ίδια κατάληξη.
Από την πλευρά της, η Σαχτάρ, αν και πολλοί θεωρούσαν (μεταξύ των οποίων λογικά και ο προπονητής του Ολυμπιακού) πως θα «κατέβαινε» στο «Καραϊσκάκη» με διάθεση για να παίξει ανοιχτό ποδόσφαιρο, ούτως ώστε να διεκδικήσει όσες ελπίδες της αναλογούσαν για πρόκριση στους «16», όπως αποδείχθηκε διαψεύστηκαν. Η ουκρανική ομάδα παρατάχθηκε με τον συντηρητικό και ταυτόχρονα ορθολογιστικό τρόπο, δηλαδή με πολύ σφιχτό κέντρο, με ασταμάτητο πρέσινγκ, με τους αμυντικούς να μην αφήνουν ποτέ τη θέση τους και όλα αυτά με σκοπό, αφ’ ενός να εξασφαλίσει την ισοπαλία που θα της χάριζε την 3η θέση, αφ’ ετέρου να δώσει στον Ολυμπιακό τον χώρο να επιτεθεί. Προκειμένου δηλαδή και αυτή με τη σειρά της να βρει χώρους για αντεπιθέσεις με τους ταχύτατους και ποιοτικότατους μέσους και επιθετικούς τους, μήπως και της παρουσιαστεί κάποια καλή ευκαιρία για να πετύχει πρώτη γκολ και μετά να ελπίζει.
Η Σαχτάρ τελικά κατάφερε να πετύχει τον στόχο της, έστω και αν δεν συνέβη σε αντεπίθεση, αλλά στην εξέλιξή της. Ήταν η φάση του 26ου λεπτού, όταν ο Σρνα έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Φερναντίνιο έπιασε την κεφαλιά από τα δυο μέτρα αλλά ο Νικοπολίδης, έστω και αν θα μπορούσε να μπλοκάρει και να τελειώσει τη φάση, κατάφερε να αποκρούσει, με την μπάλα να απομακρύνεται τελικά σε κόρνερ. Το γκολ της Σαχτάρ ήρθε από αυτή την εκτέλεση, όταν ο Ματουζαλέμ, ανενόχλητος, πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νικοπολίδη, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει τραγική έξοδο. Αυτή ήταν η πρώτη ουσιαστική επίσκεψη των φιλοξενούμενων στα καρέ του Νικοπολίδη…
Στα λεπτά, που ακολούθησαν μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όπως προαναφέρθηκε, ο Ολυμπιακός, σαστισμένος φυσικά από το «τσάμπα» γκολ που δέχθηκε, έχασε τα στοιχεία που του είχαν δώσει τον έλεγχο του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο. Ακολούθησαν ένα-δύο καλά σουτ για τους «ερυθρόλευκους», η Σαχτάρ είχε και αυτή αντίστοιχες καλές στιγμές, όμως το 0-1 παρέμεινε μέχρι την ανάπαυλα. Η ουκρανική ομάδα, σε γενικές γραμμές, μετά το γκολ, διατήρησε σχετικά εύκολα το υπέρ της σκορ. Ο Ολυμπιακός πλέον έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν για να προκριθεί στο Κύπελλο UEFA.
Το ματς στο δεύτερο ημίχρονο, ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να πατάει κάπως καλύτερα στα πόδια του. Όπως μάλιστα είχε κάνει και η Σαχτάρ στο πρώτο μέρος, έτσι και τώρα οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν στην πρώτη επίσκεψή τους στο δεύτερο ημίχρονο να κάνουν το πρώτο βήμα: την ισοφάριση. Στο 54΄ ο Μάριτς σέντραρε από αριστερά και ο Καστίγιο μετά από «στρώσιμο»-μισό γκολ του Ριβάλντο, μέσα στην περιοχή έστειλε με έναν «κεραυνό» την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορού να αντιδράσει Σουστ.
Η συνέχεια δεν ήταν όμως ανάλογη. Προσπαθώντας ο Ολυμπιακός να πετύχει γρήγορα -βιαστικά όπως τελικά φάνηκε- το δεύτερο γκολ, άφησε περισσότερους κενούς χώρους από ότι έπρεπε, με αποτέλεσμα, αντί να βρίσκεται πιο κοντά στο 2-1, το γκολ της Σαχτάρ έμοιαζε πιο πιθανό. Η ουκρανική ομάδα μάλιστα έχασε αρκετές ευκαιρίες για το 1-2 στα λεπτά που ακολούθησαν, την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από ότι έκανε μέχρι εκείνο το σημείο. Στο 58΄ ο Γιάντσον από πολύ κοντά έκανε το σουτ μετά από την σέντρα του Σρνα, αλλά ο Ζεβλάκοφ την τελευταία στιγμή έκανε την προβολή και η μπάλα κατέληξε μόλις πάνω από την εστία του Νικοπολίδη σε κόρνερ. Στο 62΄ ο Τίμοτσουκ έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Μπραντάο από πολύ κοντά την σούταρε μόλις άουτ. Στο 78΄ ακόμη μια φοβερή ευκαιρία για τους Ουκρανούς με τον Αγκαχόουα που ανενόχλητος μέσα από την περιοχή έπιασε την κεφαλιά, ο Νικοπολίδης απέκρουσε έστω και προσωρινά για να έρθει ο Σέζαρ πριν ο επιθετικός της Σαχτάρ σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα.
Στα τελευταία λεπτά του αγώνα, αν και έγιναν κάποιες κινήσεις από τον πάγκο (έστω και κάπως αργοπορημένα) δεν άλλαξε τίποτα απολύτως. Ο Ολυμπιακός έμεινε για ακόμη μια φορά με το ευρωπαϊκό όνειρο να παραμένει ακριβώς αυτό. Και σε συνδυασμό με τις απογοητευτικές εμφανίσεις και την κατάρριψη σχεδόν κάθε αρνητικού ρεκόρ την τελευταία διετία, οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα δεν μπορεί να είναι και πολύ μακριά… Άλλωστε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε προειδοποιήσει, εις διπλούν μάλιστα, ότι την Τετάρτη θα βρίσκεται στου Ρέντη.
Το φιλμ του αγώνα
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Πάντος (75΄ Κωνσταντίνου), Ντομί (82΄ Γεωργάτος), Σέζαρ, Ζεβλάκοφ, Στολτίδης, Μάριτς, Καστίγιο, Μπαμπανγκίντα (82΄ Μπόρχα), Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Σουστ, Σρνα, Ρατ, Κούτσερ, Τσιγκρίνσκι, Τίμοστσουκ, Φερναντίνιο (80΄ Ελάνο), Ματουζάλεμ (76΄ Ντουλιάι), Ζάντσον, Μπραντάο, Μαρικά (65΄ Αγκαχόβα)
Διαιτητής: Στίβεν Μπένετ (Αγγλία)
Βοηθοί: Ντέιβιντ Μπάμπσκι, Κέβιν Πάικ
Κόκκινες: 90΄ Ρατ (2η κίτρινη)
Κίτρινες: Κωνσταντίνου, Μάριτς - Μπραντάο, Κούτσερ, Σουστ, Ρατ
Πως έπαιξαν
Ολυμπιακός
Για πρώτη φορά από την έναρξη της περιόδου ο Τροντ Σόλιντ και κατ’ επέκταση ο Ολυμπιακός, άφησε κατά μέρους το προσφιλές 4-3-3 και τις παραλλαγές του για να αγωνιστεί (στο κρισιμότερο ματς της σεζόν μέχρι αυτό το σημείο) με μια δοκιμασμένη λύση των περασμένων ετών, το κλασικό 4-4-2. Έτσι, κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Αντώνης Νικοπολίδης, αριστερά στην άμυνα ο Ντομί, δεξιά ο Πάντος και στο κέντρο της άμυνας, στο πλάι του, αναντικατάστατου πλέον, Ζούλιο Σέζαρ, για επίσης πρώτη φορά φέτος (σε επίσημο παιχνίδι –είχε ξανασυμβεί για λίγα λεπτά σε φιλικό) ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Στη μεσαία γραμμή, οι δύο Σέρβοι, Μάριτς και Τζόρτζεβιτς ήταν τα πλάγια χαφ της ομάδας, δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα, με τον Στολτίδη να είναι το αμυντικό χαφ, και τον Ριβάλντο να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο. Το επιθετικό δίδυμο των «ερυθρόλευκων» συνέθεσαν οι Μπαμπανγκίντα και Καστίγιο.
Σαχτάρ Ντόνετσκ
Με 4-4-2, όπως συνηθίζει, αγωνίστηκε και η ουκρανική ομάδα. Τερματοφύλακας ήταν ο Σουστ, δεξί μπακ ο Σρνα, αριστερό ο Ρατ και κεντρικοί αμυντικοί οι Τσιγκρίνσκι και Κούχερ. Στα χαφ, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Γιάντσον, Ματουζαλέμ, Τίμοστσουκ και Φερναντίνιο. Μπραντάο και Μαρικά ήταν οι δύο επιθετικοί της ομάδας.
* Στη φάση του γκολ της Σαχτάρ, ένας φροντιστής της ουκρανικής ομάδας δέχθηκε αντικείμενο στο κεφάλι και τραυματίστηκε, γεγονός που κατέγραψε ο παρατηρητής του αγώνα.
Επιμέλεια: Άκης Στρατόπουλος
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.