Πορτογαλία

«Μεγάλη η διαφορά…»

Δικαιωμένος από την επιλογή του να συνεχίσει την καριέρα του εκτός συνόρων δήλωσε ο Κώστας Κατσουράνης σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «24Horas». «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων», δήλωσε ο διεθνής μέσος, που εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του προς τον Φερνάντο Σάντος και τον Γιώργο Καραγκούνη, χαρακτήρισε τους Λυμπερόπουλο και Σιμάο τους καλύτερους συμπαίκτες που είχε ποτέ, ενώ τόνισε πως ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με την Μπενφίκα για την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του

Δικαιωμένος από την επιλογή του να συνεχίσει την καριέρα του εκτός συνόρων δήλωσε ο Κώστας Κατσουράνης σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «24Horas». «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων», δήλωσε ο διεθνής μέσος, που εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του προς τον Φερνάντο Σάντος και τον Γιώργο Καραγκούνη, χαρακτήρισε τους Λυμπερόπουλο και Σιμάο τους καλύτερους συμπαίκτες που είχε ποτέ, ενώ τόνισε πως ακόμη δεν έχει συμφωνήσει με την Μπενφίκα για την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του 27χρονου Έλληνα μεσοαμυντικού:

• Άφησες την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Νιώθεις ευχαριστημένος που ήρθες στην Μπενφίκα;

«Απολύτως. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων».

• Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση που είχες για την Πορτογαλία και την Μπενφίκα;

«Γνώριζα ότι η Μπενφίκα είναι ιστορικός σύλλογος, με "βαρύ" όνομα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν εκείνη που περίμενα. Εξάλλου, από το Euro 2004 είχα πολύ καλές αναμνήσεις από την Πορτογαλία και ήταν ευχαρίστηση για μένα να έρθω, να παίξω και να ζήσω εδώ».

• Και ποιες είναι οι τωρινές σου εντυπώσεις έπειτα από το τέλος μίας σεζόν;

«Το πορτογαλικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και ισχυρό. Η πλειονότητα των ομάδων έχει υψηλό επίπεδο και για να νικήσεις σου βγαίνει η γλώσσα. Πρέπει να αποδείξεις την ανωτερότητά σου μέσα στο γήπεδο. Η Μπενφίκα είναι ένα τεράστιος σύλλογος και πρέπει να επιστρέψει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο. Με προσοχή, σύνεση και βήμα-βήμα».

• Τι έχεις να πεις για τους φιλάθλους της Μπενφίκα;

«Η αρωγή τους είναι εντυπωσιακή. Ακόμα περισσότερο στα εκτός έδρας παιχνίδια μας. Βρίσκονται σε όλα τα γήπεδα στο πλευρό μας και είναι μεγάλη βοήθεια για εμάς».

• Η προσαρμογή σε μία νέα χώρα, σε νέα πόλη, ήταν εύκολη για σένα;

«Στην αρχή υπήρξαν δυσκολίες, αλλά τις περίμενα. Όλα εξελίχθηκαν όπως τα είχα στο μυαλό μου και αυτό με βοήθησε αρκετά στο να προσαρμοστώ γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο».

• Παρεμπιπτόντως, φάνηκε να έχεις αναπτύξει μία... ερωτική επαφή με τα δοκάρια... Θυμάσαι πόσες φορές ακριβώς τα σημάδεψες μέσα στη σεζόν;

«Πέντε φορές. Είναι μέρος του παιχνιδιού, του ποδοσφαίρου. Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι για να το αποφύγεις».

• Ο Φερνάντο Σάντος είπε ότι δεν είσαι συνηθισμένος να κάνεις τόσα παιχνίδια μέσα σε μία χρονιά. Έπαιξες σε 44 επίσημα ματς της Μπενφίκα. Αισθάνθηκες καμιά φορά κουρασμένος;

«Ναι, αυτή τη χρονιά αισθάνομαι πολύ κουρασμένος τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Από το 1998 έχω μάθει να παίζω ολόκληρη τη χρονιά, αλλά αυτή η σεζόν είχε τον μεγαλύτερο αριθμό αγώνων κι ενδιάμεσα υπήρχαν και οι υποχρεώσεις με την εθνική Ελλάδας. Το μεγαλύτερό πρόβλημα όμως ήταν οι πτήσεις, διότι δεν υπήρχε απευθείας σύνδεση Λισαβόνα-Αθήνα και ήμουν υποχρεωμένος να κάνω πολύωρα και κοπιαστικά ταξίδια».

• Ο Φερνάντο Σάντος καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν δέχθηκε έντονη κριτική, αμφισβητήθηκε όσο κανένας άλλος. Πώς το εκλάμβανες ως παίκτης της ομάδας;

«Υπήρχαν πολλοί φίλαθλοι που τον αποδοκίμαζαν πριν από την έναρξη ορισμένων παιχνιδιών. Αυτό φυσικά δεν είναι καλό για καμία ομάδα, όχι μόνο για την Μπενφίκα».

•Θεωρείς δίκαιες τις διαμαρτυρίες προς το πρόσωπο του Φερνάντο Σάντος;

«Είμαι κάθετα αντίθετος. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ τις αντιδράσεις κατά του Σάντος».

• Ο Σάντος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφασή σου να έρθεις στην Μπενφίκα;

«Αν μη τι άλλο έπαιξε τον ρόλο του, αλλά είχα πάρει την απόφαση να έρθω στην Μπενφίκα, ασχέτως αν ήταν ή όχι προπονητής ο Φερνάντο Σάντος».

• Ποια ήταν η καλύτερή σου στιγμή τη φετινή σεζόν στην Μπενφίκα;

«Η περίοδος από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν η Μπενφίκα ήταν στα "ντουζένια" της και όλοι οι ποδοσφαιριστές μπαίναμε στο γήπεδο και το χαιρόμασταν. Από το παιχνίδι με την Μπράγκα μέχρι τον αγώνα του ΟΥΕΦΑ με την Παρί Σ.Ζ. Η αποχώρηση του Ρότσα και οι συνεχείς τραυματισμοί του Λουιζάο μάς στοίχισαν πάρα πολύ».

• Και η χειρότερη;

«Το χειρότερο είναι ότι η ομάδα δεν έφθασε τους στόχους που είχε θέσει από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Κοινώς, την κατάκτησή του. Η πορεία στο ΟΥΕΦΑ ήταν κάτι που μας ήρθε απροσδόκητα, αλλά και πάλι πιστεύω ότι μπορούσαμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο».

• Στην Πορτογαλία έχει γραφτεί ότι βρίσκεσαι σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο, βελτιωμένο οικονομικά, συμβόλαιο. Είναι αλήθεια;

«Έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα τον τελευταίο μήνα. Το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση μου είχε υποσχεθεί ότι θα μιλήσουμε ξανά μόλις τελείωνε το πρωτάθλημα. Μου είχαν πει ότι δεν είμαι ιδιαίτερα γνωστός και ότι η χρονιά αυτή θα ήταν ένα τσεκάρισμα της αξίας μου. Αν ήμουν σημαντικός για την ομάδα, θα με καλούσαν για αναπροσαρμογή των οικονομικών όρων του συμβολαίου. Η σεζόν ήταν άκρως παραγωγική για μένα. Τις τελευταίες ημέρες μιλάμε σχετικά με το συμβόλαιό μου, αλλά ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία».

• Πώς αισθάνθηκες όταν η Πόρτο σε κατήγγειλε ότι τραυμάτισες σκόπιμα τον Άντερσον;

«Η κίνηση της Πόρτο να με καταγγείλει ήταν μια ηλιθιότητα. Δεν το έχω συναντήσει ποτέ στην καριέρα μου. Ποτέ δεν έχω προκαλέσει τραυματισμό σε ποδοσφαιριστή. Ήταν μια άσχημη στιγμή και κακή ημέρα για τον Άντερσον».

• Μίλησες με τον Άντερσον μετά το ατυχές περιστατικό. Τι λέχθηκε μεταξύ σας;

«Όντως επικοινώνησα με τον Άντερσον με τη βοήθεια του Μπρούνο Άλβες, ο οποίος μετέφραζε τα λόγια μου. Του ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση και το παιδί το σεβάστηκε απολύτως. Πραγματικά χάρηκα που επέστρεψε υγιής».

Με μία κουβέντα

• Πότε ξεκίνησες να παίζεις μπάλα;
«Πριν ακόμα πάω στο σχολείο».

• Ποιος ήταν αυτός που σε επηρέασε;
«Ο πατέρας μου».

• Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στη θέση σου;
«Αυτή τη στιγμή ο Εσιέν».

• Ποιο είναι το καλύτερο δώρο που έχεις εισπράξει;
«Ακόμα δεν το έχω. Περιμένω μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα η γυναίκα μου να φέρει στον κόσμο το παιδί μας. Αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο για μένα».

• Θα ήθελες το παιδί σου να γίνει ποδοσφαιριστής; «Η επιλογή θα είναι δική του και θέλω να είναι η καλύτερη γι' αυτό».

• Ποια είναι τα πρώτα πρόσωπα στα οποία τηλεφωνείς όταν θέλεις να πάρεις μία σημαντική απόφαση στη ζωή σου;
«Τρεις-τέσσερις φίλοι. Κανένας άλλος...».

• Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής που είχες;
«Ο Φερνάντο Σάντος».

• Ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες που έχεις παίξει;
«Λυμπερόπουλος και Σιμάο».

• Η παρουσία του Καραγκούνη αποδείχθηκε καθοριστική για την προσαρμογή σου;
«Βεβαίως. Η παρουσία του ήταν σημαντική, όχι μόνο για μένα αλλά και για την οικογένειά μου. Ο Καραγκούνης εκτός των άλλων είναι και ένας πραγματικός φίλος».

• Ποιοι είναι οι καλύτεροί σου φίλοι στην ομάδα;
«Εκτός από τον "Κάρα", ο Ζοάο Κοΐμπρα, ο Πάουλο Ζόρζε, με τον οποίο συγκατοικώ στα περισσότερα παιχνίδια, και ο Μανού».

• Ποια είναι η πρώτη πορτογαλική λέξη που έμαθες;
«Γνώριζα ήδη το καλημέρα (σ.σ. "Bom dia") από την εποχή του Euro. Ηταν η πρώτη λέξη που έμαθα».

• Τι προτιμάς περισσότερο πάνω σε ένα τραπέζι γεύματος;
«Τον μπακαλιάρο και τα γλυκά. Οσον αφορά τα τελευταία τρώω όσα απαιτούνται και χρειάζονται σε έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή».

• Τι σου λείπει περισσότερο;
«Οι φίλοι μου».

• Γιατί πάντα φοράς ένα μαύρο περικάρπιο;
«Για να σκουπίζω τον ιδρώτα μου. Τίποτε περισσότερο...».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x