Πορτογαλία

Πόρτο, σαν το παλιό καλό κρασί...

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 1893 όταν ο πωλητής κρασιών Αντόνιο Νικολάου ντε Αλμέιδα ίδρυσε την Πόρτο. Έναν αιώνα και δεκατρία χρόνια μετά η Πόρτο έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ότι φανταζόταν ο Αλμέιδα. Την επιτυχία της Πόρτο πιστώνεται κατά ένα μεγάλο κεφάλαιο ο νυν πρόεδρος Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα...

Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 1893 όταν ο πωλητής κρασιών Αντόνιο Νικολάου ντε Αλμέιδα ίδρυσε την Πόρτο. Έναν αιώνα και δεκατρία χρόνια μετά η Πόρτο έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ότι φανταζόταν ο Αλμέιδα. Την επιτυχία της Πόρτο πιστώνεται κατά ένα μεγάλο κεφάλαιο ο νυν πρόεδρος Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα.

Εντός της Πορτογαλίας οι «Δράκοι» έχουν κατακτήσει 21 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα και 15 Σούπερ Καπ. Πραγματικά όμως γι’ αυτό που θα πρέπει να καμαρώνουν οι φίλοι της ομάδας του λιμανιού-εκτός από το «Ντραγκάο»- είναι τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητών Ευρώπης (ένα ως Κύπελλο Πρωταθλητή Ευρώπης και ένα ως Champions League). Επίσης η Πόρτο έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο UEFA και δύο Σούπερ Καπ. Η κατάκτηση του UEFA τη σεζόν 2002-2003 και του Champions League την αμέσως επόμενη ήταν οι καλύτερες χρονιές της ομάδας.

Στα πολλά χρόνια ζωής της Πόρτο, υπάρχουν αρκετές μορφές που σημάδεψαν την πορεία της. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, ωστόσο, είναι μια από τις πιο δυνατές προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από την ομάδα και τα κατορθώματα του σίγουρα το αποδεικνύουν.

Μετά τη φυγή του Μουρίνιο για την Τσέλσι, η Πόρτο ψάχνει να βρει τον εαυτό της. Πολλοί παίκτες πουλήθηκαν, αντικαταστάθηκαν από άλλους χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια στο οικοδόμημα που έχτισε ο Μουρίνιο στα δύο χρόνια παραμονής του στον πάγκο της ομάδας. Παρόλ' αυτά πέρυσι κατάφερε να πάρει το πρωάθλημα στην Πορτογαλία, ενώ τώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Καραμφυλίδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x