Γενικά

Bundesliga

Το πιο αμφίρροπο, ίσως, πρωτάθλημα της ιστορίας, διεξάγεται φέτος στην Γερμανία. Τέσσερις ομάδες (Χέρτα, Μπάγερν, Βόλφσμπουρκ, Αμβούργο) δείχνουν, αυτή τη στιγμή κι ενώ απομένουν εννέα αγωνιστικές μέχρι το τέλος, να διεκδικούν τον τίτλο. Φυσικά, δεν θα πρέπει να «ξεγράψει» κανείς και την «πρωταθλήτρια Χειμώνα», την «σταχτοπούτα» Χόφενχαϊμ, η οποία, ωστόσο, μετά τον τραυματισμό του ηγέτη της, Ιμπίσεβιτς, δείχνει πως δεν έχει το «βάθος» να διεκδικήσει μέχρι το φινάλε το «στέμμα». Από κοντά παρακολουθεί τους υπόλοιπους και η έκτη Στουτγκάρδη, η οποία απέχει μόλις επτά βαθμούς από την κορυφή κι είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί τυχόν «στραβοπατήματα» των υπόλοιπων.

Το πιο αμφίρροπο, ίσως, πρωτάθλημα της ιστορίας, διεξάγεται φέτος στην Γερμανία. Τέσσερις ομάδες (Χέρτα, Μπάγερν, Βόλφσμπουρκ, Αμβούργο) δείχνουν, αυτή τη στιγμή κι ενώ απομένουν εννέα αγωνιστικές μέχρι το τέλος, να διεκδικούν τον τίτλο. Φυσικά, δεν θα πρέπει να «ξεγράψει» κανείς και την «πρωταθλήτρια Χειμώνα», την «σταχτοπούτα» Χόφενχαϊμ, η οποία, ωστόσο, μετά τον τραυματισμό του ηγέτη της, Ιμπίσεβιτς, δείχνει πως δεν έχει το «βάθος» να διεκδικήσει μέχρι το φινάλε το «στέμμα». Από κοντά παρακολουθεί τους υπόλοιπους και η έκτη Στουτγκάρδη, η οποία απέχει μόλις επτά βαθμούς από την κορυφή κι είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί τυχόν «στραβοπατήματα» των υπόλοιπων.

Στην πρώτη θέση, με 49 βαθμούς βρίσκεται η Χέρτα Βερολίνου, κυρίως εκμεταλλευόμενη την «δυνατή» της έδρα και τη «σφικτή» άμυνα (2η καλύτερη στο πρωτάθλημα) που διαθέτει. Η δεύτερη Μπάγερν, από άποψη «υλικού», είναι μακράν η καλύτερη ομάδα στην Γερμανία. Παρόλα αυτά, στη φετινή Bundesliga, εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές της εμφανίσεις, δεν παρουσιάζεται καθόλου αξιόπιστη, έχοντας κάνει αρκετές «γκέλες» σε παιχνίδια εκτός προγράμματος. Την υπέρβαση κάνει φέτος η Βόλφσμπουργκ, που μοιράζεται τη δεύτερη θέση με Μπάγερν και Αμβούργο (αμφότεροι στους 48, ένα βαθμό πίσω από την Χέρτα), καθώς διαθέτει την καλύτερη έδρα του πρωταθλήματος, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1983 στην Αθήνα ομάδα του Αμβούργου, μπορεί να μην εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της, αλλά εκμεταλλευόμενη και αυτή την έδρα της, κερδίζοντας στο ένα τέρμα τα περισσότερα παιχνίδια κι αποφεύγοντας τις ισοπαλίες, βρίσκεται πολύ ψηλά στη βαθμολογία.

Χέρτα Βερολίνου (1η θέση, 49 βαθμοί):

Θα καταφέρει η ομάδα που αποκλείστηκε με συντριβή (4-0) από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο UEFA, να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της στη Γερμανία; Η ομάδα του Βερολίνου, παρά την όχι και τόσο επιτυχημένη ευρωπαϊκή της πορεία, στην Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή, εκμεταλλευόμενη την αστάθεια της Μπάγερν (την οποία νίκησε για την 20η αγωνιστική με 2-1 εντός έδρας), την πτώση της Χόφενχαϊμ και την δική της σοβαρότητα, κυρίως μέσα στο «σπίτι» της, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει με την απόδοσή της ή να φοβίζει με το δυναμικό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διαφορά τερμάτων η Χέρτα έχει +10, τη στιγμή που η δέκατη της βαθμολογίας Βέρντερ έχει +11! Οι πρωτευουσιάνοι έχουν μόλις έναν βαθμό διαφορά από Μπάγερν, Βόλφσμπουργκ και Αμβούργο και πρόκειται να περάσουν ένα πραγματικό τεστ στις επόμενες αγωνιστικές, καθώς από την 28η έως την 30η αντιμετωπίζουν διαδοχικά Βέρντερ, Χόφενχαϊμ και Αμβούργο.

Ο Αντρέι Βορονίν είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στην Bundesliga με 11 τέρματα, ενώ σημαντικές βοήθειες έχουν πάρει οι πρωτοπόροι κι από τον νεαρό Γερμανό μέσο, Πάτρικ Έμπερτ, που σε 13 συμμετοχές έχει «μοιράσει» επτά τελικές πάσες.

Το πρόγραμμα: Ντόρτμουντ (εντός), Αννόβερο (εκτός), Βέρντερ (εντός), Χόφενχαϊμ (εκτός), Αμβούργο (εκτός), Μπόχουμ (εντός), Κολονία (εκτός), Σάλκε (εντός), Καρλσρούη (εκτός)

Μπάγερν Μονάχου (2η θέση, 48 βαθμοί):

Η φετινή Μπάγερν είναι μια ομάδα, ή του ύψους, όπως παρουσιάζεται στο Champions League, ή του βάθους, σύμφωνα με τις εμφανίσεις της στην Γερμανία. Σε κάποια ματς μάλιστα, όπως το «ατιμωτικό» 5-2 στο Μόναχο από την Βέρντερ, οι Βαυαροί «έπιασαν πάτο». Από άποψη ρόστερ, πάντως, ξεχωρίζουν από οποιαδήποτε άλλη γερμανική ομάδα, καθώς διαθέτουν παίκτες σαν τον Ριμπερί, τον Τόνι, τον Κλόζε, τον Ζε Ρομπέρτο κι η λίστα είναι μεγάλη… Βρίσκονται στην 2η θέση και το πρόγραμμά τους είναι μάλλον «βατό» σε σχέση με εκείνο των υπολοίπων. Φαντάζουν λοιπόν το λογικό (αλλά όχι «ξεκάθαρο») φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Αρκετοί παίκτες σκοράρουν για την φετινή Μπάγερν. Κορυφαίος γκολτζής μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα για την ομάδα του Κλίνσμαν είναι ο Κλόζε με δέκα τέρματα (όμως θα μείνει εκτός δράσης ως το Μάιο), ενώ ακολουθεί ο Τόνι με εννιά. Ο Ριμπερί έχει έξι γκολ και τέσσερις ασίστ σε 16 παιχνίδια κι αν καταφέρει να μείνει υγιής θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Το πρόγραμμα: Βόλφσμπουρκ (εκτός), Φρανκφούρτη (εντός), Μπίλεφελντ (εκτός), Σάλκε (εντός), Γκλάντμπαχ (εντός), Κοτμπους (εκτός), Λεβερκούζεν (εντός), Χόφενχαϊμ (εκτός), Στουτγκάρδη (εντός)

Βόλφσμπουργκ (3η θέση, 48 βαθμοί):

Το λιγότερο «εντυπωσιακή», μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα. Το συγκρότημα του Φέλιξ Μάγκατ δεν έχει πάρει ποτέ τον τίτλο στη Γερμανία, ωστόσο φέτος, διαθέτοντας επίθεση «φωτιά» (πρώτη μαζί με την Μπάγερν) με τους Γκραφίτε, Τζέκο να «βγάζουν μάτια», έχουν φτάσει εννιά αγωνιστικές πριν από το τέλος να απέχουν μόλις έναν βαθμό από την κορυφή. Η Βόλφσμπουργκ διαθέτει την πιο δυνατή έδρα της Bundesliga και στο επόμενο παιχνίδι, κόντρα στην Μπάγερν, ίσως βάλει τις βάσεις για έναν απροσδόκητο θρίαμβο, αν και όσοι βρίσκονται μέσα στην ομάδα προσπαθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους.

Ο Γκραφίτε είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας (και όλης της Bundesliga μαζί με τον Ιμπίσεβιτς) με 18 τέρματα, ενώ τον ακολουθεί το Τζέκο με 13. Ο μέσος Μισίμοβιτς ηγείται της ομάδας και του πρωταθλήματος στις τελικές πάσες με 11.

Το πρόγραμμα: Μπάγερν (εντός), Γκλάντμπαχ (εκτός), Λεβερκούζεν (εντός), Κότμπους (εκτός), Χόφενχαϊμ (εντός), Στουτγκάρδη (εκτός), Ντόρτμουντ (εντός), Αννόβερο (εκτός), Βέρντερ (εντός)

Αμβούργο (4η θέση, 48 βαθμοί):

Το Αμβούργο έχει τους ίδιους βαθμούς με Μπάγερν και Βόλφσμπουργκ. Η ομάδα του Μάρτιν Γιολ, χωρίς να εντυπωσιάζει, εκμεταλλευόμενη την δυνατή της έδρα και αποφεύγοντας τις ισοπαλίες (έχει μόλις τρεις, τις λιγότερες σε όλη την κατηγορία) «κρατιέται» ψηλά και λίγο πριν το «νήμα» είναι μέσα στην «μάχη» του τίτλου. Διαθέτει πάντως αξιοζήλευτο δυναμικό, με τους Γιάνσεν, Τροχόφσκι και το επιθετικό «τρίο» Όλιτς, Πέτριτς και Γκερέρο να ξεχωρίζουν.

Ο Πέτριτς είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 10 τέρματα, ενώ τον ακολουθούν ο Γκερέρο με οκτώ και ο Όλιτς με επτά.

Το πρόγραμμα: Χόφενχαϊμ (εντός), Στουτγκάρδη (εκτός), Αννόβερο (εντός), Ντόρτμουντ (εκτός), Χέρτα (εντός), Βέρντερ (εκτός), Μπόχουμ (εντός), Κολονία (εντός), Φρανκφούρτη (εκτός)

Επιμέλεια: Δημοσθένης Καραγιαννόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x