sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν ο Πέτροβιτς έφτασε μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό

Το sportfm.gr φέρνει στο φως μια παλιά ιστορία με πρωταγωνιστή τον αδικοχαμένο Ντράζεν Πέτροβιτς, τον Παύλο Γιαννακόπουλο και τον Παναθηναϊκό.

Αναμφίβολα με τις υποθέσεις δεν γράφεται η ιστορία, αλλά μοιραία υπάρχουν αποφάσεις που αλλάζουν το ρου αυτής. Από την αποχώρηση του «άρχοντα των δαχτυλιδιών», Ζέλικο Ομπράντοβιτς, από τον πάγκο του «τριφυλλιού» το 2012 και τον Βασίλη Σπανούλη που διέβη τον Ρουβίκωνα μεταπηδώντας στον Ολυμπιακό το 2010. Όπως και μέχρι την μεγάλη πιθανότητα να ντυθεί ο άτυχος Ντράζεν Πέτροβιτς στα πράσινα, ποτάμι οι σκέψεις, ατέρμονα τα ερωτήματα...

Το 1993, πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και ειδικότερα στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Με συγκομιδή 22,3 πόντους ανά παιχνίδι, λίγο κάτω από το 45% στο τρίποντο και όλα αυτά με μέσο όρο 38 λεπτά συμμετοχής, ο Πέτροβιτς συγκαταλεγόταν στους καλύτερους σούτινγκ γκαρντ παγκοσμίως.

Ωστόσο, δυσαρεστημένος από τις ενέργειες των διοικούντων την ομάδα είχε αποφασίσει ότι θα αφήσει το NBA προκειμένου να επιστρέψει στην Ευρώπη, η οποία τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες. Το συμβόλαιό του εξέπνεε και όπως είχε τονίσει: «Οι Νετς είχαν την ευκαιρία τους, αλλά καθυστέρησαν χαρακτηριστικά. Περίμενα επτά μήνες, πλέον είναι πολύ αργά. Απέδειξα ό,τι είχα να αποδείξω στο NBA». Αυτή η ατάκα σηματοδότησε το τέλος της θητείας του στο μαγικό κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ.

Η είδηση ότι ο «Μότσαρτ», όπως ήταν το προσωνύμιό του, επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ευρώπη, κέντρισε την προσοχή ουκ ολίγων μνηστήρων: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπενετόν Τρεβίζο, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Άρης έριζαν για την υπογραφή του.

Εντούτοις, οι «πράσινοι» είχαν δύο βασικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τους ανταγωνιστές. Ασφαλώς, το πρώτο στοιχείο συνιστούσε ότι τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας είχε αναλάβει ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς, προπονητής του Πέτροβιτς στην Τσιμπόνα (πρώτα ως βοηθός και κατόπιν ως πρώτος προπονητής τη χρονιά 1985-1986).


Το δεύτερο αποτελούσε η παρουσία του Στόικο Βράνκοβιτς στο ρόστερ της ελληνικής ομάδας, του καλύτερου φίλου του Ντράζεν στην Εθνική Κροατίας.

«Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα»
Στην αυτοβιογραφία του Πέτροβιτς με τίτλο «Ντράζεν Ρέκβιεμ», την οποία μετέφρασε ο Δημήτρης Καρύδας, ο συγγραφέας Τοντ Σπερ γράφει χαρακτηριστικά:
«Ένας κοινός φίλος τους αποκάλυψε στον Παβλίσεβιτς, λίγο πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρωτάθλημα του 1993, ότι ο Πέτροβιτς ήταν δυσαρεστημένος με την κατάσταση στο Νιου Τζέρσεϊ και πως, αν έμενε ελεύθερος, ίσως να ήταν διατεθειμένος να ακούσει προσφορές από την Ευρώπη. Ο Κροάτης τεχνικός δεν έχασε χρόνο και απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ομάδας, Παύλο Γιαννακόπουλο, αναφορικά με την πιθανότητα να αποκτήσουν τον Πέτροβιτς.{…] Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έδειξε άμεσο ενδιαφέρον.

Έτσι, αποφάσισε να συναντηθεί με τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, ώστε να συζητήσουν το θέμα Πέτροβιτς. ‘’Ποια η γνώμη σου για τον Ντράζεν;’’, τον ρώτησε ο πρόεδρος της ομάδας. Ο Κροάτης σέντερ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ο Γιαννακόπουλος δεν τον ρωτούσε πόσο καλός παίκτης ήταν ο Πέτροβιτς. Αντίθετα, εξέταζε τις πιθανότητες που υπήρχαν να τον αποκτήσει για τη σεζόν 1993-1994. Ο πρόεδρος, γνώριζε τη στενή σχέση που διατηρούσαν Βράνκοβιτς και Πέτροβιτς και ήξερε ότι μπορεί να είχαν συζητήσει το μέλλον του Ντράζεν σε μια από τις φημισμένες μεταμεσονύκτιες τηλεφωνικές επικοινωνίες τους. ‘’Θέλει να παραμείνει στο NBA ή να επιστρέψει στην Ευρώπη, Στόικο;’’, συνέχισε. ‘’Θέλω να το μάθω πρώτος. Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Θα του προσφέρω περισσότερα από οποιοδήποτε άλλον’’.

Ο Γιαννακόπουλος έκανε μια προκαταρκτική επαφή με τον ατζέντη του, Ουόρεν ΛεΓκάριε, τον οποίο πληροφόρησε για το μεγάλο ενδιαφέρον του για τον Πέτροβιτς. Ο Παναθηναϊκός είχε τη δυνατότητα να του προσφέρει ένα μεγάλο συμβόλαιο, το οποίο σε αντίθεση με όσα ίσχυαν στο ΝΒΑ, θα ήταν αφορολόγητο - μια προοπτική ιδιαίτερα δελεαστική. Η αρχική προσφορά αφορούσε περίπου 2.200.000 δολάρια ετησίως για δύο ή τρία χρόνια, και εκείνη τη στιγμή ήταν μια εξαιρετική προοπτική
».

«Ο Παναθηναϊκός μαζί μου θα είναι διαφορετική ομάδα»
Παρά ταύτα, τη ζωηρή επιθυμία του Παναθηναϊκού για τον Πέτροβιτς εκδήλωσε και ο Παβλίσεβιτς σε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του στο Ζάγκρεμπ. Ο λαμπερός άσος φάνηκε ότι ήταν ενήμερος για τις κινήσεις των «πράσινων», αλλά αρνήθηκε να δεσμευτεί.

«‘’Θα έρθω αν η προσφορά είναι πολύ καλή’’, απάντησε στον Παβλίσεβιτς. ‘’Θα τη σκεφτώ πολύ σοβαρά’’». Άπαντα συνηγορούσαν στο ότι ο Παναθηναϊκός είχε αυξημένες ελπίδες για να συνάψει συμφωνία μαζί του.

Την τέταρτη μέρα του τουρνουά των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1993 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ο Πέτροβιτς είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή, ο οποίος εργαζόταν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και μίλησε για αυτό το σενάριο ανοιχτά. Σημειωτέον ότι η συνέντευξη δημοσιεύτηκε δύο μέρες πριν από το χαμό του μπασκετμπολίστα και μπήκε και στο θρυλικό περιοδικό «Τρίποντο».


«Ο Σκουντής ρώτησε τον Πέτροβιτς σχετικά με ένα σχόλιο του Παύλου Γιαννακόπουλου ότι ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κοντά στην υπογραφή συμβολαίου μαζί του. ‘’Δεν είπα ποτέ ότι έχω υπογράψει’’, απάντησε ο Ντράζεν. ‘’Αλλά ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ο κύριος Γιαννακόπουλος, σωστά είπε όσα είπε. Πραγματικά είμαστε πολύ κοντά. Θέλω ένα τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Κατέκτησα δύο με την Τσιμπόνα, το 1985 και το 1986, και αυτή τη στιγμή ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ευρώπη και να κερδίσω περισσότερους τίτλους.{…] Υπόσχομαι ότι ο Παναθηναϊκός μαζί μου θα είναι μια διαφορετική ομάδα’’». Η μοίρα όμως, είχε άλλα σχέδια…


Το φυλαγμένο συμβόλαιο
Ανατριχίλα προκάλεσε και η εξομολόγηση του παιδικού φίλου του «Μότσαρτ», Νέβεν Σπάχια, στην ιστοσελίδα index.hr. το 2016: «Τώρα που είναι ιδιοκτήτης ο γιος του (Δημήτρης Γιαννακόπουλος), εξακολουθεί να διατηρεί το συμβόλαιο που είχε ετοιμαστεί για τον Ντράζεν», είχε επισημάνει.

Η αποκάλυψη της μητέρας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία της μητέρας του, Μπισέρκα Πέτροβιτς, σε συνέντευξή της στο Contra. Υποστήριξε ότι ο αδελφός του, Αλεξάντερ, βρήκε στα πράγματα του Ντράζεν μια λίστα με τις ομάδες που ήθελε να αγωνιστεί. Στην κορυφή βρισκόταν ο Παναθηναϊκός.


Το μοιραίο δυστύχημα έγινε κοντά στο Ίγκολσταντ στις 7 Ιουνίου 1993. Η υπερβολική ταχύτητα και το ολισθηρό οδόστρωμα λόγω βροχής ήταν οι βασικές αιτίες. Η οδηγός και τότε κοπέλα του «Μότσαρτ», Κλάρα Σαλάντζι, μπασκετμπολίστρια γλίτωσε με λίγες εκδορές. Αντιθέτως η Τουρκάλα Χιλάλ Εντεμπάλ, και αυτή μπασκετμπολίστρια, που ήταν στο πίσω κάθισμα, τις επόμενες οκτώ εβδομάδες έμεινε σε κώμα στην εντατική με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ξύπνησε, αλλά η ζωή της δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Είχε υποστεί απώλεια μνήμης.

Ως συνοδηγός ενός Φολκσβάγκεν Γκολφ ο Πέτροβιτς, όντας κουρασμένος αποκοιμήθηκε. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Ο θάνατός του; Ακαριαίος. Όπως αποδείχθηκε μεταγενέστερα, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Το χρυσό ρολόι που φορούσε στο αριστερό του χέρι σταμάτησε να λειτουργεί τη στιγμή, κατά την οποία η άσφαλτος βάφτηκε με αίμα. Ο μικρός δείκτης έδειχνε πέντε και ο μεγάλος είκοσι. Ο Μολώχ της ασφάλτου μόλις τον είχε πάρει πλάι του. Έκτοτε ο «Μότσαρτ» συνθέτει στο παρκέ του παραδείσου, σκοράροντας με τα αγαπημένα του τζαμπ σουτ στο καλάθι του ουρανού.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x