sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν ο Παναθηναϊκός «άγγιξε» τον Λεβαντόφσκι!

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στον Παναθηναϊκό; Ακούγεται σαν ανέκδοτο, εντούτοις παρ’ ολίγο να γίνει πραγματικότητα!

«Να αγαπάς την αλήθεια, αλλά να συγχωρείς το λάθος» είχε πει κάποτε ο Βολταίρος, μα το σφάλμα του Παναθηναϊκού πριν από μερικά χρόνια να αφήσει τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να ξεγλιστρήσει μέσα από την αγκαλιά του για 500.000 ευρώ, μοιάζει ασυγχώρητο.

Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ… 500.000 ευρώ… Όσες φορές και αν το γράψει κανείς, όπως και αν το γράψει, με αριθμό ή ολογράφως, ο κάθε Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος αδυνατεί να συλλάβει πώς οι «πράσινοι» απώλεσαν την ευκαιρία να υπογράψουν τον κορυφαίο ίσως κυνηγό την τελευταία δεκαετία, για ένα τέτοιο ποσό. Μονάχα φέτος μετράει σε 38 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις 44(!) γκολ.

Η Λέγκια τον είχε απορρίψει!

Όταν ο Πολωνός βρισκόταν ακόμη στη γενέτειρά του, στις Ακαδημίες της Λέγκια Βαρσοβίας και δεν είχε καλά-καλά ενηλικιωθεί, δηλαδή το 2006, οι διοικούντες την ομάδα αρνήθηκαν να του προσφέρουν ένα επαγγελματικό συμβόλαιο. Σύμφωνα με εκείνους, δεν πληρούσε τις αγωνιστικές προδιαγραφές για να το εξασφαλίσει, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην ψυχολογία του εκκολαπτόμενου άσου, μα δεν τα παράτησε…

Η πίστη προς πρόσωπό του εκ μέρους της Προύσκοφ, η οποία βρισκόταν στη Γ’ Εθνική, δεν άργησε να αποφέρει καρπούς. Την παρθενική του χρονιά συμβάλλει τα μέγιστα, προκειμένου ο σύλλογος να κερδίσει την άνοδο. Πώς θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικά τα πράγματα από τη στιγμή που «φόρτωσε» τα αντίπαλα δίχτυα με 15 γκολ και ανακηρύχθηκε το πρώτο «κανόνι» της κατηγορίας; Με… σπασμένα τα φρένα ξεπερνάει το φράγμα των 20 (21 για την ακρίβεια) την επόμενη σεζόν και οι πρώτες «σειρήνες» για μεταγραφή ηχούν στα αυτιά του.

Τον πρότεινε ο Γκμοχ

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ, ο άνθρωπος ο οποίος έχει συνδέσει όσο λίγοι το όνομά του με το ελληνικό ποδόσφαιρο, μάλλον το ήθελε η μοίρα να έρθει στα μέρη μας. Ένας φίλαθλος από τα Γιάννενα μεσολάβησε, ώστε να έρθει στη χώρα για λογαριασμό του ΠΑΣ και από τότε «ρίζωσε» δουλεύοντας με επιτυχία σε πολλές ελληνικές ομάδες. Κατέκτησε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό το 1984, ενώ κορωνίδα των επιτυχιών υπήρξε ασφαλώς η πρόκριση του «τριφυλλιού» στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985.



Η Προύσκοφ, βλέποντας ότι μπορεί να αποκομίσει «ζεστό» χρήμα αναμένεται να βάλει πωλητήριο στον Λεβαντόφσκι. Γέννημα θρέμμα της Λέγκια, αλλά οι άνθρωποι της παρέμεναν… άπιστοι Θωμάδες, με συνέπεια να μην του δώσουν σημασία.

Ο διορατικός Γκμοχ πρότεινε τους θερινούς μήνες του 2008 τον «Λεβαγκόλφσκι», μιας και οι «πράσινοι» είχαν βγει στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθούν στη γραμμή κρούσης.

Ο δρόμος για να βρεθεί στον Παναθηναϊκό φαίνεται να έχει ανοίξει διάπλατα. Οι Χουάν Ραμόν Ρότσα και Κριστόφ Βαζέχα δίνουν τις ευλογίες τους, αλλά οι «πράσινοι» κλοτσούν την καρδάρα με το γάλα, λόγω αργοπορίας. Η Λεχ Πόζναν κινείται αστραπιαία και τον «αρπάζει» με ένα αστείο αντίτιμο, αν συνυπολογίσει κάποιος όσα έχει καταφέρει έως τώρα: 500.000 ευρώ.



Αντί για Λεβαντόφσκι… Σισέ

Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός δεν εγκαταλείπει την περίπτωσή του και μερικούς μήνες μετά χτυπάει την πόρτα της πολωνικής Λεχ Πόζναν για τον ποδοσφαιριστή. Πλέον, η αξία του έχει εκτοξευτεί και το κλαμπ έχει απαιτήσεις της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκείνη την περίοδο το «τριφύλλι» είχε οικονομική ευρωστία, συνεπώς το ποσό δεν θεωρείτο απαγορευτικό. Όμως, τελικά ο ελληνικός σύλλογος επέλεξε να αποκτήσει τον Τζιμπρίλ Σισέ. Κατόπιν αυτού, η Μπορούσια Ντόρτμουντ έσπευσε να εντάξει στο δυναμικό της τον «Λέβα». Τα υπόλοιπα; Γνωστή ιστορία...

«Αργήσαμε 24 ώρες»

Για του λόγου το ασφαλές, ο 81χρονος σήμερα Γκμοχ είχε επισημάνει σε συνέντευξή του στον ΣΠΟΡ FM 94,6: «Ύστερα από τις ακαδημίες του Προύσκοφ, πήγε στη Λεχ Πόζναν. Κάποιοι προπονητές εντόπισαν πως είχε πρόβλημα στη μέση και δούλεψε πολύ για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Εμείς (με τον Παναθηναϊκό) προσπαθήσαμε να τον φέρουμε, όταν ήταν πρόεδρος ο κ. Πατέρας και τεχνικός διευθυντής ο κ. Αντωνίου. Τον είχαμε εντοπίσει και μου έδωσαν το ‘’ΟΚ’’ για να προχωρήσω την υπόθεση.

Ήταν στη Β’ Εθνική και μετά πήγε στην Λεχ Πόζναν. {…} Τότε αργήσαμε για 24 ώρες, έψαχνα μέσω της οικογένειάς του να έρθω σε επαφή μαζί του, είχε αγώνα και ήμουν απασχολημένος και έτσι πήγε στη Λεχ.

Τον παρακολουθούσαμε από την αρχή και στη συνέχεια μαζί με τον Βαζέχα και λέγαμε πως έπρεπε να τον πάρουμε, όμως η τιμή του ήταν διαφορετική και έπρεπε να δώσουμε 5 εκατ. ευρώ στη Λεχ Πόζναν! Από το Προύσκοφ θα τον έπαιρνε με 500.000 ευρώ ο Παναθηναϊκός».

«Ήταν κοντά»

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο άλλοτε παίκτης του Ηρακλή και πάλαι ποτέ ατζέντης του «Λέβα», Τσέζαρι Κουχάρσκι, είχε επιβεβαιώσει τα παραπάνω: «Πράγματι έτσι έγινε. Ο Γιάτσεχ Γκμοχ γνωρίζει πολύ καλά την αγορά της Πολωνίας και προσπάθησε να μεσολαβήσει για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Είχαν γίνει προσπάθειες τις οποίες επιβεβαιώνω πριν την μεταπήδηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στη Ντόρτμουντ. Ο Παναθηναϊκός ήταν κοντά και θα μπορούσε να έχει στο ρόστερ του τον Ρόμπερτ», εξήγησε.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x