sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν ο Φυλακούρης… αμόλησε κόκορα στο γήπεδο για να «πικάρει» τον Ολυμπιακό

To sportfm.gr θυμίζει ένα θρυλικό συμβάν με πρωταγωνιστές τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Φυλακούρη και έναν… κόκορα!

Ο χρόνος τρέχει, η τοξικότητα αυξάνεται, αλλά όσοι το έζησαν στην πιο αγνή μορφή του, δεν ξεχνούν ότι ακόμα και το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε μια ρομαντική πλευρά.

Μια πλευρά που έδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο πριν 48 χρόνια ο Τότης Φυλακούρης:

Όταν μηχανεύτηκε ίσως την πιο αλησμόνητη φάρσα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Τότε, στις 25 Οκτωβρίου του 1972 για το Κύπελλο Ουέφα ο Ολυμπιακός υπέκυπτε εκτός έδρας με σκορ 4-0 στην ανωτερότητα της Τότεναμ.

Μια μέρα μετά, ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (στο περίφημο παιχνίδι που ο διαιτητής Φιλίποφ υπέπεσε σε μνημειώδη γκάφα).

Ποια ήταν αυτή; Έχασε το μέτρημα στη διαδικασία των πέναλτι και η ΟΥΕΦΑ εν τέλει έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλε το «τριφύλλι» και αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα.

Ο Τότης Φυλακούρης ορμώμενος από το παρατσούκλι της Τότεναμ, το οποίο είναι «πετεινοί», θέλησε να… πικάρει τον «άσπονδο εχθρό» για τη συντριβή.

Έτσι, λίγο πριν από την έναρξη του ματς με τη βουλγαρική ομάδα ξαμόλησε έναν… κόκορα στο χορτάρι του «Απόστολος Νικολαΐδης».

Ο Γλέζος «γέννησε» την πρώτη σπίθα

Γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Της ζωής μου το Φιλμ» την οποία επιμελήθηκε ο Άρης Γάτας:

«Η ιστορία με τον κόκορα με έκανε γνωστό για τις πλάκες μου παντού τότε, αλλά η αλήθεια είναι ότι είχα στεναχωρηθεί ιδιαίτερα, καθώς είχα υποστεί αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών και τη χλεύη των φίλων του Ολυμπιακού.

Οκτώβρη του 72’ εμείς παίζαμε στην Ευρώπη με την ΤΣΣΚΑ και ο Ολυμπιακός έπαιζε με την Τότεναμ.

Οι κάμερες της τηλεόρασης πήγαν στο ‘’Γεώργιος Καραϊσκάκης’’ και πήραν συνέντευξη από τον Λάκη Γλέζο και τον Γιώργο Δεληκάρη για τον αγώνα με τους Άγγλους.

Δεν ήξερα τι είχαν δηλώσει για τον αγώνα και μετά το ‘’Γεώργιος Καραϊσκάκης’’ με την Τότεναμ θα ερχόταν ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, για να παίξουμε το ντέρμπι των ‘’αιωνίων’’.

Επέλεξαν τον Αντωνιάδη, τον Καμάρα και μένα να μιλήσουμε για το δικό μας ματς με την ΤΣΣΚΑ. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς βλέπω την αναμέτρηση με τους Βούλγαρους, απάντησα ότι παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο ματς με μια ομάδα από την ανατολική Ευρώπη, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.

Με ρώτησαν για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Τότεναμ και δήλωσα: "Έχω εμπειρία από τις μονομαχίες με τις αγγλικές ομάδες και κυρίως με την Έβερτον. Ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ δύσκολο βράδυ να περάσει και πρέπει οι παίκτες του να είναι προσεκτικοί".

Ο Γλέζος, όπως μου είπε ο δημοσιογράφος, είπε ότι θα παίξουν τόσο καλά που θα τον μαδήσουν τον κόκορα, ορμώμενος βέβαια από το έμβλημα της Τότεναμ που είναι ο πετεινός.

Δεν έχασα την ευκαιρία, πήρα την ατάκα από τον ρεπόρτερ και είπα: "Ας πάνε να μαδήσουν τον κόκορα, τους εύχομαι καλή επιτυχία, αλλά θα τους έχω μια έκπληξη την Κυριακή".



Δεν είχα κάτι στο μυαλό μου για τον κόκορα, όμως όλα έγιναν αυθόρμητα. Πράγματι ο αγώνας τελείωσε, ο Ολυμπιακός έφαγε τέσσερα από την Τότεναμ, τους ξεπουπούλιασαν οι πετεινοί και την Κυριακή ήρθαν στη Λεωφόρο που τους περίμενα, όπως τους είχα προαναγγείλει».


Δύο μέρες μετά την αναμέτρηση ανάμεσα στους «ερυθρόλευκους» και την ομάδα από το Βόρειο Λονδίνο, ο Τότης, έδωσε 250 δραχμές στον Μπακούρο -τότε φροντιστή των «πράσινων»- και ο τελευταίος του έφερε τον κόκορα μέσα σε ένα σακί.

Ο πρωταγωνιστής περιγράφει χιουμοριστικά: «Λες και τον είχα εκπαιδευμένο τον π… τον κόκορα, μόλις τον έβγαλα από το τσουβάλι, κατευθύνθηκε στο κέντρο του γηπέδου και στρογγυλοκάθισε…»

Όπως είναι φυσικό, μπροστά στο θέαμα του πτηνού ολάκερο το «Απόστολος Νικολαΐδης» δονήθηκε από τα γέλια. Ωστόσο, η αθλητική εφημερίδα «ΦΩΣ» δεν είχε ανάλογη αντίδραση, για την ακρίβεια έπνεε τα μένεα σε βάρος του, έτσι με καταγγελτικό ύφος απαίτησε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, καθώς και την παραδειγματική του τιμωρία.

Μια πλάκα που κόστισε 50.000 δραχμές

Όπερ και εγένετο, αφού λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η τιμωρία προς τον Φυλακούρη, η οποία αναλογούσε σε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών και πενήντα χιλιάδες δραχμές πρόστιμο.

Πάντως, ο περί ου ο λόγος θέλοντας να αποσαφηνίσει την κατάσταση, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Φυσικά και ζήτησα συγγνώμη από τους Έλληνες φιλάθλους, δημόσια. Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να προσβάλλω την ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά ήταν μια πλάκα και μόνο.

Σε άλλες χώρες μπορεί να έχουν το γαϊδουράκι, το γουρουνάκι, εδώ είχα τον κόκορα και έκανα την πλάκα μου.

Είναι αλήθεια, ότι όταν το είχα πει και στα παιδιά, τα φιλαράκια μου, τον Γλέζο και τον Κελεσίδη, γέλασαν και με προέτρεψαν να κάνω τη φάρσα. Με ξέρανε ότι είναι στο χαρακτήρα μου να είμαι πλακατζής»
.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x