sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν η «κανονιά» του Λύμπε έγραψε ιστορία! (pics/videos)

Σαν σήμερα η ΑΕΚ νικούσε 1-0 τη Λιλ με τη «ρουκέτα» του Νίκου Λυμπερόπουλου και το sport-fm. gr θυμάται την πρώτη νίκη της «Ένωσης» στους ομίλους του Champions League.

Μπορεί το αποκορύφωμα εκείνης της χρονιάς για την ΑΕΚ να ήταν η τεράστια νίκη επί της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν, όμως όλα ξεκίνησαν από το αξέχαστο «τούβλο» του Νίκου Λυμπερόπουλου που έστειλε τον Τόνι Σίλβα(τερματοφύλακα της Λιλ τότε) στην «εντατική» και τους φιλάθλους της Ένωσης στα ουράνια.

Ο «δικέφαλος αετός» δεν είχε γευτεί μέχρι τότε το νέκταρ της νίκης σε όλες τις απόπειρες της στη διοργάνωση, αφού πριν από αυτές τις δυο κολλητές επιτυχίες, μετρούσε 20 παιχνίδια χωρίς να καταφέρει να πάρει το τρίποντο. Όμως ο Νίκος Λυμπερόπουλος είχε αποφασίσει να βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα σε ένα από τα πιο γλυκά βράδια της Ένωσης στην Ευρώπη, χαρίζοντας τη νίκη με 1-0.

inner

Ήταν 1 Νοεμβρίου του 2006 και οι «κιτρινόμαυροι» του Λορένθο Σέρα Φερέρ υποδέχονταν τους Λιλουά του Κλοντ Πιέλ σε ένα καθοριστικό ματς για την πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ΑΕΚ έμπαινε στο ματς με 1 βαθμό, ενώ η αντίπαλος της είχε 5.

Όμως ας πάμε να ξετυλίξουμε το «κουβάρι» της πρώτης νίκης της ΑΕΚ στην ιστορία του Champions League απέναντι σε μια Λιλ που διέθετε σπουδαίες παίκτες, όπως ο Αμπντούλ Καντέρ Κεϊτά, ο Ζαν Μακούν και ο Γιοάν Καμπάιγ.

inner

Η ΑΕΚ δεν είχε καταφέρει να φανεί απειλητική για την ομάδα του Κλοντ Πιέλ στο πρώτο ημίχρονο, παρόλο που προσπάθησε να παίξει οργανωμένο ποδόσφαιρο. Η αποβολή του Στάθη Ταυλαρίδη στο 22’ έδειχνε πως θα απλοποιήσει τα πράγματα για την «Ένωση» όμως οι «κιτρινόμαυροι» αδυνατούσαν να δημιουργήσουν φάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου 45λεπτου.

Βεβαία η ευκαιρία για τον «δικέφαλο αετό» ήταν μεγάλη και δεν μπορούσε να χαθεί, αφού ακόμα είχε μπροστά του 45 ολόκληρα λεπτά για να γράψει ιστορία, κάτι που κυνηγούσε για πολλά χρόνια.

inner

Για αυτό το λόγο έψαξε το γκολ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά το ωραίο σουτ του Περπαρίμ Χετεμάι δεν κατέληξε στα δίχτυα του Τόνι Σίλβα. Το άγχος και η ανησυχία άρχισε να μεγαλώνει συνεχώς τόσο για τους παίκτες της ΑΕΚ όσο και για τους φιλάθλους που ήθελαν απεγνωσμένα να χαρούν με την ψυχή τους τη πρώτη νίκη της ομάδας τους στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

inner

Στο 69΄ο Κεϊτά λίγο έλειψε να στείλει τους φιλάθλους των «κιτρινόμαυρων» στα… επείγοντα περιστατικά, αλλά το πλάσε που επιχείρησε από πλεονεκτική θέση δεν βρήκε στόχο, ανακουφίζοντας τον Στέφανο Σορεντίνο. Ο χρόνος λιγόστευε απειλητικά, όμως ένας γνήσιος «killer» ήταν γραφτό να γίνει ο ήρωας μιας ιστορικής βραδιάς για την «Ένωση».

Ο λόγος για τον Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος έβλεπε τα πράγματα να δυσκολεύουν για την ομάδα του και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Μπαίνοντας στο 75’, πήρε την μπάλα από τον Μαντούκα αρκετά μέτρα μακριά από την αντίπαλη περιοχή, απέφυγε όμορφα τον Μακούν και έστειλε συστημένη τη στρογγυλή θεά στα δίχτυα της Λιλ με μια απίστευτη ρουκέτα, φωτοβολίδα, κανονιά! Ο Νίκος είχε οπλίσει, είχε πυροδοτήσει και το είχε μπουμπουνίσει, βάζοντας το λιθαράκι του σε μια από τις πιο όμορφες βραδιές όλων των «Ενωσιτών».

inner

Η ΑΕΚ διαφύλαξε μέχρι το τέλος την πολυπόθητη νίκη που την κρατούσε μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης στην επόμενη φάση και παράλληλα έγραφε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της. Εκείνη η φοβερή γκολάρα του Λύμπε θα μνημονεύεται όσα χρόνια και αν περάσουν.

inner



Συνθέσεις:

ΑΕΚ (Λορένσο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Μόρας, Δέλλας, Τσιρίλο, Γεωργέας, Εμερσον (47' Καπετάνος), Ζήκος, Τόζερ, Χέτεμαϊ (88' Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ (57' Μαντούκα), Λυμπερόπουλος

Λιλ (Κλοντ Πιέλ): Σίλβα, Σαλμέ, Ταβλαρίδης, Πλεστάν, Ταφορό, Καμπαγιέ, Μποντμέρ, Μακούν (76' Φοβέργκ), Κεϊτά, Ρομπάιγ (56' Ντεμπισί), Οντεμβίνγκιε (56' Γιουλά)

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x