sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας σάρωσε την Ευρώπη

Σαν σήμερα, πριν από 15 χρόνια, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατάφερε να κάνει αυτό που τόσα χρόνια πολλές ομάδες της Ρωσίας δεν κατάφεραν να κάνουν, να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.

Πέρασαν ακριβώς 15 χρόνια από τότε που στην Ρωσία γιόρταζαν την πρώτη κατάκτηση Ευρωπαϊκού τροπαίου σε συλλογικό επίπεδο, όταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με καπετάνιο του καραβιού τον Βαλέρι Γκαζάεφ, έκανα το αδύνατο δυνατό, κλέβοντας το τρόπαιο του ΟΥΕΦΑ ΚΑΠ, μέσα από τα χέρια της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 3-1, μπροστά σε 51.000 Πορτογάλους.



Η πορεία των «Στρατιωτών» την σεζόν 2004/2005 στην Ευρώπη ξεκίνησε από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, συγκεκριμένα από τον 3ο προκριματικό γύρο, αντιμετωπίζοντας την Νέφτσι Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους και κέρδισαν με συγκεντρωτικό σκορ 2-0. Στην συνέχεια στον δρόμο της βρέθηκε μια από τις καλύτερες ομάδες της Σκωτίας, η Ρέιντζερς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να παίρνει την πρόκριση κερδίζοντας 2-1 στον πρώτο αγώνα της Μόσχας και με το ισόπαλο 1-1 στην Σκωτία, κερδίζοντας έτσι το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης.

Στην κλήρωση η ομάδα του Βαλέρι Γκαζάεφ βρέθηκε στον 8ο όμιλο, με αντιπάλους όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Τσέλσι και η Πόρτο. Η πρεμιέρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 14 Σεπτεμβρίου 2004, ήταν με την Πόρτο στην έδρα της πορτογαλικής ομάδας, με τον αγώνα να ολοκληρώνετε με λευκή ισοπαλία. Ο δεύτερος αγώνας για τους «Στρατιώτες», έγινε στην Μόσχα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, με τους Ρώσους να παίρνουν την νίκη με 2-0. Η συνέχεια δεν ήταν τόσο θετική καθώς απέναντι σε Τσέλσι και Πόρτο, είχαν τρείς ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Ωστόσο στην 6η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων το ταξίδι στο Παρίσι επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη, αφού επικράτησαν 3-1 και κέρδισαν την 3η θέση του ομίλου και ταυτόχρονα ξεκίναγε η πορεία τους για την ονειρεμένη κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ ΚΑΠ.

Εκεί πλέον η ΤΣΣΚΑ Μόσχας χωρίς να έχει κάνει επιπλέον προσθήκες στην μεταγραφική περίοδο του χειμώνα, ξεκινάει τις υποχρεώσεις της στους νοκ αουτ αγώνες του ΟΥΕΦΑ ΚΑΠ, με τον πρώτο αγώνα απέναντι στην Μπενφίκα, να γίνετε στο Κρασναντάρ λόγο καιρικών συνθηκών. Η ομάδα της Μόσχας ξεκίνησε πολύ δυνατά τον αγώνα δείχνοντας ότι θέλει να πάρει την νίκη, πράγμα που έγινε με 2-0 με τα γκολ των Βασίλι Μπερεζούτσκι στο 11ο λεπτό και Βάγκνερ Λοβ στο 60.

Στον δεύτερο αγώνα η Μπενφίκα μέσα στην Πορτογαλία δεν μπόρεσε να κάνει και πολλά, καθώς στο 49ο λεπτό ο Σεργκέι Ιγνασέβιτς άνοιξε το σκορ, κάνοντας το 1-0 για την ΤΣΣΚΑ. Η Μπενφίκα κατάφερε να μειώσει το συγκεντρωτικό 3-0 εις βάρος της, με το τέρμα που πέτυχε ο Νορβηγός Αζάρ Καράντας στο 60ο λεπτό, με το παιχνίδι να ολοκληρώνετε 1-1 (συγκεντρωτικά 3-1 υπέρ των Ρώσων).

Στους «16» η ΤΣΣΚΑ βρίσκει μπροστά της το εμπόδιο της Παρτιζάν από την Σερβία, με τον πρώτο αγώνα στο γήπεδο της Παρτιζάν να βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1, με τα τέρματα των Εβγκέν Αλντονίν στο 17ο λεπτό για την ΤΣΣΚΑ και του Ιβάν Τόμιτς με εκτέλεση πέναλτι στο 83ο λεπτό για την Παρτιζάν. Οι «Στρατιώτες» πήραν την πρόκριση για τους «8» στον δεύτερο αγώνα, κερδίζοντας με 2-0 και σκόρερ του Ντάνιελ Καρβάλιο στο 69ο λεπτό και του συνήθη ύποπτου, αν και σκόραρε με πέναλτι σε εκείνον τον αγώνα, του ανθρώπου με την μπλέ ράστα στο μαλί Βάγκνερ Λόβ στο 85ο λεπτό.

Για πολλούς στην Μόσχα και γενικά στην Ρωσία η ΤΣΣΚΑ είχε κάνει κάτι που τους έκανε υπερήφανους. Αυτό άλλωστε όποιος ξέρει και την Ρώσικη γλώσσα μπορεί να το καταλάβει και από τον άνθρωπο που μετέδιδε τον πρώτο αγώνα στον προημιτελικό για τον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό «σπορτ». Ο οποίος στην εισαγωγή του σε εκείνον τον αγώνα ξεκινάει λέγοντας ότι όλη η χώρα είναι μπροστά από την τηλεόραση για να δει τον αγώνα ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Οσέρ. Ποίος να περίμενε ότι εκείνο το απόγευμα στην Ρωσία θα ήταν τόσο ονειρικό, αφού ο αγώνας ολοκληρώθηκε με 4-0 για την ομάδα του Γκαζάεφ. Το σκορ άνοιξε ο Νιγηριανός Τσίντι Όντια στο 21ο λεπτό, το 2-0 με εκτέλεση πέναλτι στο 63ο λεπτό έκανε ο Σεργκέι Ιγκνασέβιτς, το 3-0 ο Βάγκνερ Λόβ και το τελειωτικό 4-0 ο Ρολάν Γκουσάεφ. Στον δεύτερο αγώνα η Γάλλοι επικράτησαν με 2-0 ωστόσο δεν ήταν αρκετό να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία των «Αλόγων».

Στα ημιτελικά βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ιταλική Πάρμα. Στον πρώτο αγώνα της Ιταλίας οι δύο ομάδες συμβιβάστηκαν με την λευκή ισοπαλία σε έναν πολύ εντυπωσιακό αγώνα. Ωστόσο στην Μόσχα η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να επικρατήσει με 3-0, με τα γκολ των Ντάνιελ Καρβάλιο στο 10. Ο ίδιο παίκτης έκανε το 2-0 στο 53ο λεπτό, ενώ το τελικό 3-0 πέτυχε ο Ρολάν Γκουσάεφ. Ήταν η αρχή του πάρτι στην Ρωσία δεν είχε σημασία αν θα έφτανε στην κατάκτηση, όπως και να είχε η ομάδα της ΤΣΣΚΑ βρισκόταν στον τελικό της δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων, κάτι που πολύ από τους οπαδούς της και όχι μόνο θα έβλεπαν πρώτη φορά, μια ομάδα από την Ρωσία δηλαδή σε έναν τελικό.

Με το όνειρο λοιπόν ότι θα γυρνούσαν σπίτι με ένα μετάλλιο είτε αυτό της πρώτης θέσης, είτε αυτό της δεύτερης, παίχτες και οπαδοί της ΤΣΣΚΑ ξεκίνησαν να πακετάρουν τις βαλίτσες τους για τον μεγάλο τελικό της ζωής τους στην Πορτογαλία. Εκεί τους περίμενε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ ΚΑΠ, καθώς γινόταν και στο «σπίτι» της, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στον θέλοντας να κατακτήσουν το τρόπαιο. Η Πορτογάλοι προηγήθηκαν στο 29, με το τέρμα του Ροτζέριο με ένα σουτ, έξω από την περιοχή, στην γωνία του τέρματος του Ακινφέεφ χωρίς να του δώσει περιθώρια να αντιδράσει. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΤΣΣΚΑ έδειξε πως δεν παραδίδει τα όπλα και θα τα δώσει όλα για όλα για την κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ ΚΑΠ, η αρχή έγινε με τον Αλεξέι Μπερεζούτσκι, ο οποίος μετά από εκτέλεση του Καρβάλιο ισοφάρισε για την ομάδα του με κεφαλιά στο 56ο λεπτό. Το προβάδισμα στην ΤΣΣΚΑ έδωσε ο Γιούρι Ζιρκόφ, ο οποίος βρήκε το κενό στην άμυνα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, πήρε την πάσα σε αυτόν τον χώρο από τον Καρβάλιο βγήκε στο τετ-α-τετ και έκανε το 2-1 για τους Ρώσους. Στο 75ο λεπτό έγιναν οι φάσεις που έκριναν τον τελικό, όταν η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είχε την ευκαιρία να κάνει το 2-2, αλλά από απόσταση αναπνοής από την εστία του Ιγκορ Ακινφέεφ η προσπάθεια του βρήκε στο δοκάρι και κατέληξε στα χέρια του τερματοφύλακα της ΤΣΣΚΑ. Στην εξέλιξη της φάσης αυτής, η ΤΣΣΚΑ βγήκε στην αντεπίθεση και ο άνθρωπος που δικαιωματικά βγήκε MVP του αγώνα, Ντάνιελ Καρβάλιο έδωσε την ασιστ στον Βάγκνερ Λόβ για να κάνει το 3-1 και να κλειδώσει ουσιαστικά την νίκη για τους «Στρατιώτες».



Ποιος να περίμενε ότι μέσα σε 51.000 Πορτογάλους, οπαδούς της Σπόρτινγκ θα μπορούσε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να φύγει νικήτρια από το στάδιο «Ζοσέ Αλβαλάντε» της Λισαβόνας, πόσο μάλλον ότι θα έκανε και ανατροπή με τρία γκολ σε ένα ημίχρονο. Ίσως πολύ να μην το πίστευαν ότι μια ομάδα από την Ρωσία, θα ξεκινήσει ένα ταξίδι στα νοκ αουτ παιχνίδια της διοργάνωσης και θα καταφέρει να φτάσει στον τελικό, πόσο μάλλον ότι θα το κατακτήσει. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας όμως κατάφερε να τους κάνει να παραμιλάνε στο τέλος.



Οι συνθέσεις

Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Ζοσέ Πεσέιρο): Ρικάρντο, Ροζέριο (80 Ντουάλα), Μπέτο, Ενακαρίρε, Μιγκέλ Γκαρσία, Πέδρο Μπαρμπόσα, Μουτίνιο (88 Ούγκο Βιάνα), Ρόσεμπακ, Ροντρίγκο Τέλο, Λίεντσον, Σα Πίντο (73 Νικουλάε)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Βαλέρι Γκαζάεφ): Ακινφέεφ, Β. Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Α. Μπερεζούτσκι, Οντιά, Αλντονίν (86 Γκούσεφ), Καρβάλιο (82 Σεμπέρας), Ράχιμιτς, Ζίρκοφ, Λοβ, Όλιτς (67 Κράσιτς).

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μωυσιάδης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x