Με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου τριμήνου αναπτύχθηκε τον Αύγουστο ο κλάδος των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη χάρη στο «Olympic effect», την ώθηση που έδωσαν στον γαλλικό ιδιωτικό τομέα οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες.
Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκε συνολικά η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, ενώ αναμένεται πλέον με μεγαλύτερη βεβαιότητα οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο το μπλοκ το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Παρότι όμως ο κλάδος των υπηρεσιών έκλεισε τον έκτο συναπτό μήνα ανάπτυξης, τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τον σχετικό δείκτη εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, καθώς ο αριθμός των νέων παραγγελιών, η απασχόληση και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκαν.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που καταρτίζει η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB), εκτινάχθηκε στις 51 μονάδες τον Αύγουστο από 50,2 μονάδες τον Ιούλιο.
Καταλύτης για την ανάπτυξη του Αυγούστου ήταν η γαλλική οικονομία, όπου ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2022. Η Ισπανία είχε ακόμα καλύτερη επίδοση τον Αύγουστο, με γερή και ελαφρώς ισχυρότερη ανάπτυξη.
Βελτιωμένους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με προηγούμενους μήνες εμφάνισαν επίσης η Ιρλανδία και η Ιταλία, ενώ η Γερμανία πήγε κόντρα στη γενικότερη τάση εμφανίζοντας συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για δεύτερο συναπτό μήνα.
Είναι πιθανό όμως η ταχεία ανάπτυξη να αποδειχθεί βραχύχρονη και όταν λήξουν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ο δείκτης της Ευρωζώνης να επανέλθει πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων, που σηματοδοτεί ύφεση.
Ο δρ Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έφεραν αρκετές νίκες και ο γαλλικός κλάδος υπηρεσιών ήταν σίγουρα ανάμεσα στους νικητές. Εδωσε ώθηση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο.
Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ανάπτυξη είναι βιώσιμη. Το θετικό κλίμα από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς μπορεί να επηρεάσει λίγο και τον Σεπτέμβριο, όμως αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο, θα συνεχιστεί κατά πάσα πιθανότητα τους επόμενους μήνες.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, μάλλον παίρνει μια μικρή ανάσα ανακούφισης χάρη στα τελευταία στοιχεία για τις τιμές. Παρότι οι πάροχοι υπηρεσιών ανέβασαν τις τιμές τους ελαφρώς τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου, συνολικά οι πιέσεις στις τιμές, ιδίως αυτές που παίρνουν ώθηση από τους μισθούς, έχουν αποκλιμακωθεί. Αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει περισσότερο τις σκέψεις της ΕΚΤ.
Μαζί με τα θετικά στοιχεία πληθωρισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat για τον Αύγουστο, η ΕΚΤ είναι πιθανό να πάρει αυτό ως επιπλέον δικαιολογία για μείωση των επιτοκίων δανεισμού στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου».
Ο Ντε λα Ρούμπια σχολίασε επίσης: «Το “Olympic effect” φαίνεται επίσης να διασφαλίζει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το τρίτο τρίμηνο. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο κλάδος των υπηρεσιών εμφανίζει ανάπτυξη παντού γεωγραφικά, με τον PMI της HCOB άνω των 50 μονάδων σε τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Ωστόσο εμφανίζει δύο διαφορετικές ταχύτητες: ενώ οι υπηρεσίες δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, ο κλάδος της μεταποίησης έχει κολλήσει στην ύφεση, με τις συνθήκες να επιδεινώνονται σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας».
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.