Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Μπογκντάνοβιτς: Ο απόλυτος ηγέτης που έψαχνε χρόνια η Κροατία (pics+vids)

Η ανανεωμένη Κροατία επιχειρεί δυναμική επιστροφή στο προσκήνιο με τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς να ανταποκρίνεται στον ρόλο του ηγέτη και εμφανίζεται έτοιμος να οδηγήσει την «Χβάρτσκα » σε επιτυχίες.

Με ηγέτη τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς η Κροατία εμφανίζεται έτοιμη να επιστρέψει σε επιτυχίες ανάλογες του ένδοξου παρελθόντος της, με τον 27χρονο γκαρντ των Νετς να φαίνεται έτοιμος να σηκώσει το βαρύ φορτίο του ηγέτη.

inner

Κάτι έχει αλλάξει στην Κροατία και αυτό είναι εμφανές. Με την παρουσία του Άτσο Πέτροβιτς στον πάγκο της, η ομάδα έχει παρουσιαστεί πιο σοβαρή. Κυρίως πλέον έχουν εκλείψει οι «κακές» συνήθειες του παρελθόντος όπως ο εγωισμός, η έλλειψη ομαδικότητας και ψυχραιμίας στα κρίσιμα σημεία, τα κρούσματα απειθαρχίας και το γεγονός ότι οι Κροάτες δεν ήταν δεμένοι, δεν έπαιζαν σαν μια γροθιά. Επίσης παρότι είναι μια ομάδα με αστείρευτο ταλέντο, κανείς δεν είχε βγει μπροστά να αναλάβει επί του πρακτέου τον ρόλο του ηγέτη. Αυτό όμως άλλαξε.

Πρώτο δείγμα αυτή της αλλαγής αποτέλεσε το Προολυμπιακό Τουρνούα όταν εμφανίστηκε μια «μεταλλαγμένη» Κροατία, έχοντας ως κύριο άξονα του παιχνιδιού της τον Μπογκντάνοβιτς. Από τα κέφια του Κροάτη σταρ εξαρτάται εν πολλοίς η πορεία της νέας «Χβάρτσκα ». Προσηλωμένη στην άμυνα, παίζει το απαραίτητο «μπασκετικό ξύλο» και στην επίθεση η μπάλα περνάει συνεχώς από τα χέρια του ηγέτη της. Με την λειψανδρία που παρουσιάζεται στη θέση του πλέι μέικερ, καθώς μπορεί να υπάρχει ο Ούκιτς, όμως ο αναπληρωματικός του, Στίπτσεβιτς δεν είναι υψηλού επιπέδου, μοιραία αναγκάζεται να παίρνει την μπάλα ο γκαρντ των Νετς και συνήθως να εκτελεί.



Στο χθεσινό παιχνίδι με την Ισπανία στην πρεμιέρα τους στο Ολυμπιακό τουρνουά, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν. Το παιχνίδι μπορεί να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η «φούριας ρόχας » σταδιακά έχτισαν μια διαφορά. Η Κροατία δεν πανικοβλήθηκε και με σωστό πλάνο κάλυψε το χαμένο έδαφος. Βεβαίως είχε «λαμπρό» Μπογκντάνοβιτς να την οδηγεί καθώς ήταν πρώτος σκόρερ των Κροατών με 23 πόντους.



Το επιθετικό ταλέντο του Μπογκντάνοβιτς είναι αδιαμφισβήτητο. Είναι από τους ελάχιστους κλασικούς σκόρερ που έχει αναδείξει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Θα πετύχει καλάθι με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Το επιθετικό ρεπερτόριο του, περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Μακρινό σουτ υπό πίεση, τέλειο χειρισμό της μπάλας, σουτ μετά από ντρίμπλα, παιχνίδι με πλάτη. Οι αντίπαλοι της Κροατίας προσαρμόζουν την άμυνα τους πάνω, επιχειρώντας συνεχείς βοήθειες από την στιγμή που θα πάρει την μπάλα στα χέρια του. Κάθε φορά όμως το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό καθώς σκοράρει με όλους τους τρόπους. Ασφαλώς και έχει άξιους υποστηρικτές όπως τους Σάριτς, Χεζόνια και Σίμον όμως όταν δεν «τραβάει» ο ηγέτης τους, οι ελπίδες λιγοστεύουν για κάτι καλό.

inner

Η Κροατία έψαχνε χρόνια έναν αληθινό ηγέτη που θα την πάρει από το χέρι και θα την οδηγήσει σε κάποιο μετάλλιο. Οι Κροάτες τελευταία φορά ανέβηκαν στο βάθρο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1995 όταν κατέκτησαν την τρίτη θέση. Τεράστιο διάστημα για μια χώρα που έχει αναδείξει παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας. Ίσως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ο Μπογκντάνοβιτς να την οδηγήσει σε νέες επιτυχίες, αρχή γενομένης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Eπιμέλεια: Δημήτρης Μαχαίρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x