Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Από ατίθασο νιάτο στις φαβέλες, στην κορυφή του βάθρου

Από το «σκοτάδι» και τη φτώχεια στις φαβέλες της Βραζιλίας, η Ραφαέλα Σίλβα βρέθηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο τζούντο, και χάρισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη χώρα της.

Η Ραφαέλα Σίλβα είναι η τρανή απόδειξη πως ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η 24χρονη Ολυμπιονίκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο χθες, στην κατηγορία <57 κιλών στο τζούντο, κι ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ρίο, χαρίζοντας την πρώτη επιτυχία στη χώρα της.

Η Σίλβα μεγάλωσε στις φαβέλες της Βραζιλίας κι έγινε σύμβολο ελπίδας για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, οι οποίοι ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.

inner

Πριν έρθει η επιτυχία, η Σίλβα αποτελούσε, μαζί με την αδερφή της, Ρακέλ, ένα ατίθασο νιάτο. Όπως έχει παραδεχτεί κι η ίδια: «Πριν αναμειχθούμε με το τζούντο, η αδερφή μου κι εγώ ήμασταν επαναστάτριες. Δεν ενδιαφερόμασταν για το σχολείο. Ο αθλητισμός άλλαξε ριζικά τις ζωές μας».

Αυτή η επανάσταση κράτησε μέχρι που βρήκε στο δρόμο της τον προπονητή της, Φλάβιο Κόντο, ο οποίος είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη Σίλβα, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί στο τζούντο, με στόχο να ανέβει σε ένα σκαλί του βάθρου μια μέρα.

Η συμμετοχή της στο μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού στο Λονδίνο, το 2012, στιγματίστηκε από την αντιαθλητική της συμπεριφορά, καθώς έκανε αντικανονική λαβή στην αντιπαλό της, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Τότε, δέχτηκε «πόλεμο» από πολλούς χρήστες του ίντερνετ, οι οποίοι έκαναν χυδαία σχόλια, με τη Ραφαέλα να ανταπαντά το ίδιο χυδαία, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αυτή η κατάσταση την έκανε να σκεφτεί σοβαρά την απόσυρσή της από το τζούντο, όμως, με τη βοήθεια ψυχολόγου, στάθηκε στα πόδια της κι επέστρεψε δριμύτερη.

Χθες, η Ραφαέλα απέδειξε πόσο έχει ωριμάσει και πόσο πολύ ήθελε να βρεθεί στην κορυφή. Άλλωστε, το τατουάζ που έχει στο χέρι της, μαζί με τους Ολυμπιακούς Κύκλους, εξηγεί τα πάντα: «Ο Θεός ξέρει πόσο έχω υποφέρει και τι έχω κάνει, για να φτάσω ως εδώ».

inner

Μετά τη νίκη της επί της αντιπάλου από τη Μογγολία, η 24χρονη τζουντόκα δήλωσε: «Ευχαριστώ όποιον ζητωκραύγαζε για μένα. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πόσο υπέφερα καθημερινά, ξέρουν πως δεν μ' αρέσει να προπονούμαι. Αλλά πιστεύω πως κανείς δεν έχει προπονηθεί παραπάνω από εμένα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς».

Η μητέρα της, περήφανη, πρόσθεσε: «Το άξιζε και με το παραπάνω. Είναι μία μοναδική και «χρυσή» μαχητής».

Επιμέλεια: Κάτια Πετροπούλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x