Περισσότεροι από 10.500 αθλητές, από 207 χώρες για περίπου 20 ημέρες, θα συγκεντρωθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο πλέον μετατρέπεται σε παγκόσμια πρωτεύουσα του αθλητισμού. Σκοπός τους είναι ένας: να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τα μετάλλια από τα 306 αγωνίσματα των 28 αθλημάτων. Ανάμεσά τους, υπάρχει και μία κατηγορία αθλητών που διαφέρει από τους υπόλοιπους. Είναι αυτοί που «φωτίζουν» με τη λάμψη τους τη διοργάνωση και που, χωρίς αυτούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είχαν λιγότερη αίγλη και μικρότερη σημασία.
Αν, υποθετικά, φτιαχτεί μια λίστα με τους κορυφαίους αθλητές που θα αγωνιστούν στο Ρίο, την κορυφή της μόνο ένας μπορεί να την κατακτήσει: ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ θα δώσει για τελευταία φορά το «παρών» σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θέλει να αυξήσει τα έξι χρυσά του ολυμπιακά μετάλλια. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει φτάνει τα 54,72 χλμ./ώρα, γεγονός που από μόνο του καθηλώνει εκατομμύρια φιλάθλους κάθε φορά που ο 30χρονος Τζαμαϊκανός παίρνει θέση στη γραμμή εκκίνησης.
Η λίστα του στίβου, που είναι ο «βασιλιάς» των Αγώνων, δεν θα μπορούσε να εξαντληθεί στην παρουσία του Μπολτ. Αλλωστε, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να τον κοντράρουν, με πρώτο και καλύτερο τον Αμερικανό Τζάστιν Γκάτλιν που στα 34 του, θέλει να αφήσει πίσω του τις σκιές του ντόπινγκ και να κλείσει εντυπωσιακά την αυλαία μιας πλούσιας καριέρας. Ξεθωριασμένα και... θολά μοιάζουν και τα αστέρια των Ασάφα Πάουελ και Τάισον Γκέι, επίσης, λόγω υποθέσεων ντόπινγκ.
Στο αντίθετο φύλο, στα σπριντ, κυριαρχεί η Αλισον Φίλιξ με τα έξι ολυμπιακά μετάλλια (τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια), ενώ στις μεγάλες αποστάσεις, ο Μο Φάρα έχει χτίσει τον δικό του μύθο, σε αγωνίσματα που συνήθως είναι... αδικημένα και με λιγότερη προβολή. Ο Βρετανός είναι ασυναγώνιστος στα 5.000 και τα 10.000 μ. και δύσκολα θα βρει αντίπαλο στο Ρίο.
Με τον στίβο να αρχίζει τη δεύτερη εβδομάδα της διοργάνωσης, η κολύμβηση θα είναι η πρώτη που θα βάλει τους φιλάθλους στο κλίμα των Αγώνων. Εκεί, υπάρχει ο «γερόλυκος» Μάικλ Φελπς, ο άνθρωπος με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια (22 εκ των οποίων τα 18 χρυσά), ο οποίος πάλεψε με τους δαίμονές του και είναι έτοιμος να επιστρέψει πιο δυνατός. Αποσύρθηκε μετά το «Λονδίνο 2012», έδωσε μάχη με τον αλκοολισμό αλλά εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται ξανά στις σωστές πισίνες. Η κολύμβηση διαθέτει και το μικρό της «αστέρι», τη 19χρονη Αμερικανίδα Κέιτ Λεντέκι η οποία στο Λονδίνο σε ηλικία 15 ετών είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 800 μ. ελεύθερο και έκτοτε σαρώνει κάθε διάκριση στο διάβα της.
Το επόμενο άθλημα που παραδοσιακά συγκεντρώνει σπουδαία ονόματα είναι το τένις. Η Σερένα Ουίλιαμς από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης έχει το πάνω χέρι έναντι εξαιρετικών αθλητριών, όπως η αδερφή της Βένους, η Κέρμπερ, η Μουγκουρούθα, η Τσιμπούλκοβα και η Κβίτοβα. Στους άνδρες, η μάχη θα θυμίσει Ρολάν Γκαρός και Γουίμπλεντον με τους Τζόκοβιτς, Μάρεϊ, Nαδάλ, Βαβρίνκα στο ίδιο ταμπλό.
Λιγότερο γνωστός, αλλά όχι λιγότερο επιτυχημένος είναι ο Ιάπωνας γυμναστής Κοχέι Ουτσιμούρα. Στα 27 του θεωρείται ο «άρχοντας» της ενόργανης και μεγάλο φαβορί για να σαρώσει τα μετάλλια. Σε παρόμοια κατηγορία και ο Βρετανός ποδηλάτης Μπράντλεϊ Γουίγκινς, με συνολικά επτά μετάλλια σε Αθήνα, Πεκίνο και Λονδίνο.
Αντίθετα, υπάρχουν και εκείνοι που μοιάζουν... παράταιροι με μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Κορυφαίο παράδειγμα ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα Νεϊμάρ, που ως σταρ του ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τουρνουά της Βραζιλίας. Επίσης, υπάρχει και επιπλέον κίνητρο μετά τα «φαντάσματα» που κυνηγούν τη «σελεσάο» από το προπέρσινο Μουντιάλ. Τέλος, η μεγάλη ατραξιόν συνήθως προέρχεται από την ομάδα των ΗΠΑ στο μπάσκετ. «Ντριμ Τιμ» ανάλογη με εκείνη του 1992 δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ξανά, αλλά και από τη συγκεκριμένη που «κατεβαίνει» στη Βραζιλία, μια ματιά παραπάνω στον Κέβιν Ντουράντ αξίζει τον κόπο.
Ηχηρές απουσίες λόγω Ζίκα και Ρωσίας
Από το Ρίο θα υπάρχουν και εκείνοι που θα λάμψουν διά της... απουσίας τους, με τις κύριες αιτίες να είναι ο αποκλεισμός αρκετών Ρώσων για την υπόθεση κρατικού ντόπινγκ και ο φόβος για τον ιό Ζίκα.
Η διοργάνωση της Βραζιλίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού, αλλά μετράει ήδη τις αγωνιστικές πληγές της. Ονόματα όπως η Γέλενα Ισινμπάγεβα, η Γιούλια Εφίμοβα, η Τατιάνα Κασίρινα, ο Αλεκσάντερ Ντιατσένκο και η Γιούλιγια Στεπάνοβα «πληρώνουν» το λογαριασμό από το κρατικό ντόπινγκ στη χώρα τους, ενώ και η Μαρία Σαράποβα θα είναι απούσα με τη διαφορά ότι εκείνη... πρόλαβε να αποκλειστεί για προσωπική της υπόθεση ντόπινγκ.
Πέρα από τους αναγκαστικούς αποκλεισμούς, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αθλητές αρνήθηκαν οι ίδιοι να λάβουν μέρος στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Κυριότερος λόγος, ο ιός Ζίκα που επηρέασε σε μέγιστο βαθμό την απόφαση αθλητών που αγωνίζονται στην ύπαιθρο, όπως εκείνους του γκολφ. Το νούμερο 1 στον κόσμο Τζέισον Ντέι, το νούμερο 2 Ντάστιν Τζόνσον, το νούμερο 3 Τζόρνταν Σπιθ αλλά και το νούμερο 4, Ρόρι Μάκιλροϊ θα μείνουν μακριά από τη Βραζιλία, με τους Ντέι, Τζόνσον και Μάκιλροϊ να μιλούν ανοιχτά για τον ιό Ζίκα και τον Σπιθ να επικαλείται γενικότερα «ανησυχίες για την υγεία».
Σίγουρα όχι και η καλύτερη επανένταξη του γκολφ στο πρόγραμμα των Αγώνων έπειτα από 112 χρόνια! Για τον ίδιο λόγο επέλεξε να απέχει και το νούμερο 5 του τένις Σιμόνα Χάλεπ αλλά και ο Αμερικανός ποδηλάτης Τιτζέι Βαν Γκάρντερεν. Απών για την ποδηλασία θα είναι και ο Αλμπέρτο Κονταδόρ, λόγω προβλήματος τραυματισμού από τον πρόσφατο Γύρο της Γαλλίας, ενώ και ο Ρότζερ Φέντερερ, την τελευταία στιγμή, δήλωσε την απουσία του από το τουρνουά του τένις εξαιτίας ενός προβλήματος στο γόνατο.
Ξεχωριστό κομμάτι αποτελούν τα αστέρια του ΝΒΑ, με τα δύο πιο λαμπερά, να προτιμούν τους Αγώνες του 2020. Ο Λεμπρόν Τζέιμς για να ξεκουραστεί και ο Στεφ Κάρι λόγω τραυματισμού.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.