Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τους 33ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Τους αθλητές, τα αγωνίσματα, τα στάδια, αλλά και την εντυπωσιακή τελετή έναρξης.

Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού! Στις 26 Ιουλίου, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Παρίσι για την έναρξη των 33ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων!

Για 17 ημέρες, μέχρι και τις 11 Αυγούστου δηλαδή, η «καρδιά» του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη θα χτυπά δυνατά στη Γαλλία, η οποία πήρε την σκυτάλη από την Ιαπωνία και το Τόκιο, αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην Ευρώπη και τη Γηραιά Ήπειρο για 17η φορά στην ιστορία τους, με τη γαλλική πρωτεύουσα να φιλοξενεί τη διοργάνωση για τρίτη φορά μετά το 1900 και το 1924, σε μια σημειολογική χρονιά, καθώς, φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την τελευταία φορά που διεξήχθησαν οι Αγώνες στην Πόλη του Φωτός.

Φέτος, το «στοίχημα» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) σε συνεργασία με το γαλλικό κράτος είναι πιο μεγάλο από ποτέ, αφού, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και τους ΟΑ του Ρίο ντε Τζανέιρο, θα υπάρξουν θεατές στους αγώνες. Υπενθυμίζουμε πως το 2021, ελέω του κορωνοϊού, η Ολυμπιάδα διεξήχθη χωρίς την παρουσία κόσμου, σε ένα αμήχανο, «παγωμένο» και αποστειρωμένο περιβάλλον.

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Τελετή έναρξης στον Σηκουάνα


Το Παρίσι φέρνει την «επανάσταση» στις καθιερωμένες τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όπως τις ξέραμε μέχρι τώρα!

Θέλοντας να πρωτοτυπήσει, αναδεικνύοντας παράλληλα τα αξιοθέατα, αλλά και μέρος της μαγείας και της ομορφιάς της Πόλης του Φωτός, η Γαλλία τολμά, και για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων η τελετή έναρξης θα γίνει εκτός σταδίου!

Με το σλόγκαν: «Το Παρίσι 2024 ανοίγει νέους δρόμους φέρνοντας τον αθλητισμό στην πόλη», η φαντασμαγορική τελετή θα λάβει μέρος κατά μήκος του Σηκουάνα! Κάθε αποστολή χώρας, θα επιβιβαστεί σε ένα σκάφος διανύοντας μια απόσταση 6 χιλιομέτρων μέχρι την εμβληματική πλατεία, Τροκαντερό με θέα τον Πύργο του Άιφελ, εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορα προγραμματισμένα events. Πέραν από τους χιλιάδες αθλητές, μουσικοί και καλλιτέχνες θα βρίσκονται σε δικές τους βάρκες για να δώσουν το δικό τους χρώμα στην τελετή!

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η μοναδική αυτή παρέλαση θα ξεκινήσει στις 20:30 ώρα Ελλάδος από τη γέφυρα Άουστερλιτς και θα πλεύσει από τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, περνώντας από πολλές γέφυρες και ιστορικά σημεία και ορόσημα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και από τον Πύργο του Άιφελ. Παράλληλα, τα πλοιάρια θα περάσουν και από σημεία που έχουν στηθεί γήπεδα για τους Αγώνες.

Κατά μήκος του ποταμού, περισσότεροι από 350.000 θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική αυτή εμπειρία, αλλά και να συμμετάσχουν με τον τρόπο του στους εορτασμούς, σε ένα ομολογουμένως μεγάλο εγχείρημα από κάθε άποψη, καθώς σε όλη τη διαδρομή και την πόλη θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες και ηχεία.

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η ομαλή έκβαση της παρέλασης και η ασφάλεια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του γαλλικού κράτους. Για αυτό τον λόγο τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί και άνθρωποι των ειδικών δυνάμεων θα βρίσκονται επί ποδός εκείνη την ημέρα, ενώ, αξιοσημείωτο είναι πως η αρμόδιες αρχές έχουν προνοήσει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, έχοντας ετοιμάσει εναλλακτικές τελετές έναρξης!

Τα γήπεδα της διοργάνωσης και το Παλάτι των Βερσαλλιών


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 θα διεξαχθούν σε συνολικά 35 στάδια και εγκαταστάσεις. Οι διοργανωτές έχουν χωρίσει τα μέρη σε τρεις περιοχές. Η πρώτη είναι στην περιοχή του Παρισιού, όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων τα γήπεδα «Stade Roland Garros» και «Parc de Princes», αλλά και το στάδιο που δημιουργήθηκε στα πέριξ του Πύργου του Άφιελ για τις ανάγκες των αγώνων μπιτς βόλεϊ!

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Στη δεύτερη «ζώνη» σταδίων, συγκαταλέγονται εκείνα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ile-de-France και περιλαμβάνει μερικά προάστια του Παρισιού. Στην εν λόγω ζώνη δεσπόζει το Παλάτι των Βερσαλλιών που θα φιλοξενήσει την ιππασία και το μοντέρνο πένταθλο, το «Stade de France», αλλά και το «Yves du Manoir», το οποίο και φιλοξένησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924!

Τέλος, στην τρίτη ζώνη συμπεριλαμβάνονται όλα εκείνα τα γήπεδα που βρίσκονται σε άλλες πόλεις της χώρας. Μπορντό, Σατουρού, Σεντ-Ετιέν, Ναντ, Λυών, Νίκαια και Λιλ θα φιλοξενήσουν διάφορους αγώνες, ενώ, και η Ταϊτή στη Γαλλική Πολυνησία στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού θα λάβει μέρος στη γιορτή με το αγώνισμα του σερφ!

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού


Η «γαλανόλευκη» αποστολή στο Παρίσι


Με γεμάτο «οπλοστάσιο» θα δώσει το «παρών» ο ελληνικός αθλητισμός στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη! Και αυτό διότι, για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, η χώρα μας αριθμεί τριψήφιο αριθμό μελών!

Συγκεκριμένα, συνολικά 101 αθλητές και αθλήτριες (42 γυναίκες και 57 άνδρες) ταξίδεψαν στο Παρίσι, αριθμός σημαντικά αυξημένος από τα 83 ελληνικά μέλη που συμμετείχαν στους προηγούμενους Αγώνες του Τόκιο. Για την ιστορία, η μεγαλύτερη «γαλανόλευκη» αποστολή ήταν το 2004 στην Αθήνα με 204 αθλητές.

Ως είθισται από την αρχή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα θα μπει πρώτη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα έχει στηθεί στην πλατεία Τροκαντερό στην όχθη του Σηκουάνα, απέναντι από τον πύργο του Άιφελ. Την τιμή να εισέλθουν με την ελληνική σημαία ανά χείρας θα έχουν οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, με τον Έλληνα μπασκετμπολίστα να ψηφίζεται ομόφωνα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ, η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία όπου υπήρχαν τα ονόματα των Πλατανιώτη, Μ. Πλευρίτου και Σάκκαρη.

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Φυσικά, τα «λαμπερά» ονόματα δεν λείπουν από τη «γαλανόλευκη» λίστα, με τις ελπίδες μας για την κατάκτηση πολλών μεταλλίων να είναι υψηλές! Αρχικώς, το «παρών» στη Γαλλία θα δώσει η ομάδα πόλο Ανδρών, αλλά και οι τρεις αθλητές μας που πήραν μετάλλιο στους ΟΑ του Τόκιο. Ο λόγος φυσικά για τους Μίλτο Τεντόγλου, Λευτέρη Πετρούνια και Στέφανο Ντούσκο.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα ονόματα της Κατερίνας Στεφανίδη, της Άννας Κορακάκη, του Απόστολου Χρήστου, του Δημήτρη Μάρκου, της Ελίνας Τζένκγκο, αλλά και του Εμμανουήλ Καραλή μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά οι 101 αθλητές και αθλήτριες της Ελλάδας:

• Κολύμβηση (17 μέλη): Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέργιος Μπίλας, Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος, Ευάγγελος Μακρυγιάννης, Δημήτρης Μάρκος, Απόστολος Παπαστάμος, Οδυσσέας Μελαδίνης, Παναγιώτης Μπολάνος, Ανδρέας Βαζαίος, Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης, Κωνσταντίνος Στάμος, Άννα Ντουντουνάκη, Αθανάσιος Κυνιγάκης, Άννα Ντουντουνάκη, Δώρα Δράκου, Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας
• Στίβος (14 μέλη): Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Κυριακή Φιλτισάκου, Τατιάνα Γκούσιν, Παναγιώτα Δόση, Κατερίνα Στεφανίδη, Ελένη Πόλακ, Αριάδνη Αδαμοπούλου, Σταματία Σκαρβέλη, Ελίνα Τζένγκο, Μίλτος Τεντόγλου, Εμμανουήλ Καραλής, Χρήστος Φραντζεσκάκης, Μιχάλης Αναστασάκης
• Πόλο ανδρών (13 αθλητές): Μάνος Ζερδεβάς, Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Νίκος Γκίλλας, Στέλιος Αργυρόπουλος-Κανακάκης, Νίκος-Σπύρος Παπανικολάου, Κώστας Κάκαρης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Παναγιώτης Τζωρτζάτος
• Πόλο γυναικών (13 αθλήτριες): Σταματοπούλου Ιωάννα, Πλευρίτου Ελευθερία, Χυδηριώτη Ιωάννα, Ελευθεριάδου Νικολέτα, Πλευρίτου Μαργαρίτα, Ξενάκη Ελένη, Ασημάκη Αλεξάνδρα, Πάτρα Μαρία, Νίνου Ειρήνη, Πλευρίτου Βάσω, Γιαννοπούλου Αθηνά, Μυριοκεφαλιτάκη Μαρία και Διαμαντοπούλου Χρυσούλα
• Μπάσκετ ανδρών (12 αθλητές): Τόμας Γουόκαπ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Δημήτρης Μωραΐτης, Βασίλης Τολιόπουλος, Νικ Καλάθης, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Γιώργος Παπαγιάννης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Αντετοκούνμπο, Ντίνος Μήτογλου.
• Κωπηλασία (7 μέλη): Στέφανος Ντούσκος, Χριστίνα Μπούρμπου, Ευαγγελία Αναστασιάδου, Ζωή Φίτσιου, Μιλένα Κοντού, Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Πέτρος Γκαϊδατζής
• Σκοποβολή (5 μέλη): Άννα Κορακάκη, Χριστίνα Μόσχη, Εμμανουέλα Κατζουράκη, Μάκης Μίτας, Μπάμπης Χαλκιαδάκης
• Τένις (4 μέλη): Στέφανος Τσιτσιπάς, Μαρία Σάκκαρη, Πέτρος Τσιτσιπάς, Δέσποινα Παπαμιχαήλ
• Ιστιοπλοΐα (4 μέλη): Βύρωνας Κοκκαλάνης, Κάμερον Μαραμενίδης, Αριάδνη Σπανάκη, Οδυσσέας Σπανάκης
• Πάλη (3 μέλη): Γιώργος Κουγιουμτσίδης, Νταουρέν Κουρουγκλίεφ, Μαρία Πρεβολαράκη
• Τζούντο (2 μέλη): Ελισάβετ Τελτσίδου, Θόδωρος Τσελίδης
• Καλλιτεχνική κολύμβηση (2 αθλήτριες): Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου
• Γυμναστική (1 αθλητής): Λευτέρης Πετρούνιας
• Πινγκ Πονγκ (1 αθλητής): Παναγιώτης Γκιώνης
• Ξιφασκία (1 αθλήτρια): Δώρα Γκουντούρα
• Ποδηλασία (1 αθλητής): Γιώργος Μπούγλας
• Ιππασία (1 αθλήτρια): Ιόλη Μυτιληναίου

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού


Οι αριθμοί των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού


• Περισσότεροι από 11.200 αθλητές και αθλήτριες από συνολικά 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε θέσει εξ αρχής ως βάση την ισότητα των δύο φύλων, κάτι που τελικώς επετεύχθη, αφού το 51% των αθλητών είναι άνδρες και το 49% γυναίκες.
• Σε σχέση με τους Αγώνες στο Τόκιο, θα υπάρξει ένα λιγότερο άθλημα, καθώς φέτος στο Παρίσι θα γίνουν 32 αθλήματα με 329 αγωνίσματα και οι κατηγορίες αυτών.
• Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει δύο νέα αθλήματα, αφαιρώντας από την άλλη τρία. Για πρώτη φορά θα δούμε το «Breaking», όπως και το kayak cross, ενώ στον αντίποδα, εκτός αγώνων βρέθηκαν το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ και το καράτε.
• Συνολικά, 35 στάδια και εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκτός από την πρωτεύουσα, αθλήματα και αγώνες θα φιλοξενήσουν μεταξύ άλλων και οι πόλεις της Λυών, του Μπορντό, της Λιλ, της Νίκαιας και της Μασσαλίας, ενώ, ενώ το σέρφινγκ θα λάβει χώρα στο Teahupo’o της Ταϊτής στη Γαλλική Πολυνησία, σε έναν από τους πιο γνωστούς παγκόσμιους προορισμούς για σερφ!
• Η μεγαλύτερη σε μέλη αποστολή είναι εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία και απαρτίζεται από 641 μέλη. Ακολουθεί η οικοδέσποινα Γαλλία με 610 αθλητές και αθλήτριες, ενώ, την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν από κοινού η Γερμανία και η Ιαπωνία με 435 μέλη. Από 402 αθλητές έχουν Κίνα και Ισπανία, με την Ιταλία να μετρά 400 αθλητές.
• Στον αντίποδα, οι μικρότερες αποστολές είναι εκείνες των Μπελίζ, Λιχτενστάιν, Ναουρού και Σομαλία που αριθμούν μόλις ένα μέλος.
• Η Ελληνική αποστολή θα εκπροσωπηθεί από 101 μέλη (42 γυναίκες και 59 άνδρες) σε 17 αθλήματα. Στον στίβο θα αγωνιστούν 14 αθλητές και αθλήτριες, ενώ, στην κολύμβηση η χώρα μας μετρά 16 συμμετοχές. Την τιμητική του έχει το άθλημα του πόλο, εκεί όπου έχουμε 13 αθλήτριες και ισάριθμούς αθλητές!
• Το «παρών» στο Παρίσι θα δώσουν και οι τρεις αθλητές της χώρας μας που πήραν μετάλλιο στους τελευταίους ΟΑ (Ντούσκος, Τεντόγλου, Πετρούνιας), όπως η ομάδα πόλο Ανδρών.
• Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ, Παναγιώτης Γκιώνης, που συμμετέχει σε 6 Ολυμπιαδα (!) είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία της ελληνικής αποστολής (44 ετών). Στον αντίποδα, το νεαρότερο μέλος της Ελλάδας είναι ο κολυμβητής, Βαγγέλης Ντούμας.

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

31 αθλητές, κυρίως από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα κατέβουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ουδέτερη αθλητές. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ΔΟΕ, απαγόρευσε τη συμμετοχή των δύο χωρών, επιτρέποντας μονάχα σε μερίδα αθλητών και αθλητριών – οι οποίοι πέρασαν από συνεντεύξεις και ελέγχους για το αν είχαν ποτέ σχέση με τα καθεστώτα των χωρών του – να αγωνιστούν σε ατομικά αγωνίσματα και όχι σε ομαδικά.
• Η Κύπρος από την πλευρά της ταξίδεψε στο Παρίσι με 15 μέλη.
• Μετά από ένα «διάλειμμα» οκτώ ετών, η Βόρεια Κορέα επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 16 αθλητές. Το 2021, ήταν η μοναδική χώρα που ανακοίνωσε τη μη παρουσία της στο Τόκιο υπό τον φόβο του κορωνοϊού.
• Το Ολυμπιακό Χωριό, που χωρίζεται από τον Σικουάνα, έχει μέγεθος όσο 70 γήπεδα ποδοσφαίρου και θα φιλοξενήσει περίπου 9.000 αθλητές και αθλήτριες. Χτισμένο στα βορειοανατολικά του Παρισιού, στην περιοχή Σεν Σα Ντενί, μια από τις πιο φτωχές περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας, αναμένεται μετά το τέλος των Αγώνων το χωριό να μετατραπεί σε 6.000 κατοικίες και γραφεία για ισάριθμους εργαζόμενους, δίνοντας νέα «πνοή» στην περιοχή.
• Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνολικό κόστος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έφτασε περίπου τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο Τόκιο το ποσό αυτό ήταν κάτι παραπάνω από τριπλάσιο!
• Οι Ολυμπιακοί Αγώνες… χρόνια δεν κοιτούν! Και αυτό διότι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που θα συμμετάσχει είναι η Τζιλ Ίρβινγκ από τον Καναδά, που θα αγωνιστεί σε ηλικία 61 ετών στην Ιππασία! Μάλιστα, η Αυστραλή, Μέρι Χάνα, ετών 69 (!), βρίσκεται στο Παρίσι ως αναπληρώτρια ιππέας για την χώρα της.
• Η 19χρονη αρχηγός της ομάδας Γυναικών γυμναστικής της Ιαπωνίας, Σόκο Μιγάτα, κόπηκε από την αποστολή, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας της χώρας της να την αφήσει εκτός, καθώς πιάστηκε να καπνίζει…
• Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι 200.000 ανδρικά προφυλακτικά, 20.000 γυναικεία προφυλακτικά και 10.000 οδοντικά φράγματα θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό για την ασφαλή σεξουαλική υγεία των αθλητών.



Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων


Όπως σε κάθε Ολυμπιάδα, έτσι και φέτος, η μασκότ των Αγώνων αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά και σύμβολα της διοργάνωσης. Εμπνευσμένη από την ιστορία αιώνων της Γαλλίας, οι «Φρύγες», αποτελούν το έμβλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Πρόκειται για φιγούρες σε σχήμα φρυγικού σκούφου στα χρώματα της σημαίας της χώρας, δηλαδή κόκκινο-λευκό-μπλε. Έπειτα από αρκετές προτάσεις, οι διοργανωτές κατέληξαν σε αυτή την επιλογή, αφού οι «Φρύγες» ενσαρκώνουν το γαλλικό πνεύμα και τις αξίες του τόπου.

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Οι ρίζες τους κρατούν από τον 12ο αιώνα, όταν και χτίστηκε ο καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, ενώ, συναντώνται σε πολλές ακόμα ιστορικές και καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της χώρας. Αποτελεί σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης (1789-1799), της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας της χώρας, κάτι που έχει αποτυπωθεί γλαφυρά και στον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό».

Τα δύο νέα αγωνίσματα και οι αποχωρήσεις


Πρεμιέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κάνουν δύο νέα αγωνίσματα που έρχονται να συμβαδίσουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τα «αστικά» σπορ όπως το σκέιτμπορντ και το BMXing. Το πρώτο άθλημα είναι το «Breaking», το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το γνωστό breakdancing. Γνωστοί ως B-Boys και B-Girls, 16 αθλητές και αθλήτριες θα αναμετρηθούν ένας εναντίον ενός σε ρυθμούς μουσικής που θα επιλεχθούν τυχαία την ημέρα των αγώνων.

Παράλληλα, θα δούμε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Αγώνων το Kayak Cross, το οποίο είναι ένα αγώνισμα σλάλομ. Η μόνη διαφορά σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα αγωνίσματα της κατηγορίας, είναι πως εδώ οι αθλητές θα αγωνίζονται μεταξύ τους και όχι ως αντίπαλοι με τον χρόνο.

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Από την άλλη τώρα, η αρμόδια επιτροπή της Γαλλίας σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ, πήραν την απόφαση να αφαιρέσουν από το καλεντάρι των ΟΑ τρία αθλήματα. Ο λόγος για το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ και το καράτε, αγωνίσματα που έκαναν την επανεμφάνισή τους στο Τόκιο.



Οι Αθλητές και Αθλήτριες που αξίζει και πρέπει να δεις


Σιμόν Μπάιλς
Η κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών στην ενόργανη γυμναστική, επιστρέφει σε Ολυμπιάδα για τρίτη φορά στην καριέρα της. Τα τελευταία δύο χρόνια, η 27χρονη πλέον Αμερικανίδα, απουσίαζε από την ενεργό δράση για ψυχολογικούς λόγους, για τους οποίους μίλησε ανοικτά στους ΟΑ του Τόκιο το 2021, παίρνοντας τότε την απόφαση να αποσυρθεί από τα περισσότερα αγωνίσματα της διοργάνωσης. Τον περασμένο Δεκέμβρη επέστρεψε δυναμικά στην δράση, κατακτώντας 4 χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αμβέρσας! Στην τεράστια καριέρα της έχει κερδίσει 37 μετάλλια σε Παγκόσμια και Ολυμπιακούς Αγώνες (27 χρυσά, 5 ασημένια, 5 χάλκινα), τα 7 εξ αυτών σε Ολυμπιάδες (4 χρυσά, 1 ασημένιο, 2 χάλκινα).

Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις
Η «βασίλισσα» του σπριντ, Σέλι Αν Φρέιζερ, θα δώσει το «παρών» σε Ολυμπιαάδα για πέμπτη και τελευταία φορά στην σπουδαία καριέρα της, καθώς, όπως έχει δηλώσει προσφάτως, μετά το Παρίσι θα κρεμάσει τα spikes της. Η 37χρονη Τζαμαϊκανή σπρίντερ είναι η πιο επιτυχημένη αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στα 100μ., μετρώντας 4 μετάλλια (2 χρυσά, 1 ασημένιο, 1 χάλκινο), ενώ, έχει κρεμάσει στο στήθος της ακόμα 4 στα 200μ. και στα 4Χ100. Στόχος της δεν είναι άλλος στη Γαλλία από το να «αποχαιρετήσει» τον στίβο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου.

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

ΛεΜπρόν Τζέιμς
Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 40 του χρόνια, ο σούπερ σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ, δείχνοντας πως έχει ακόμα αρκετά χρόνια μπροστά του στον μαγικό κόσμο! Μετά και το νέο «στραπάτσο» που υπέστησαν οι ΗΠΑ στο Mundobasket του 2023, πήραν την απόφαση να στελεχώσουν την Team USA με την… αφρόκρεμα του αμερικανικού μπάσκετ με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ηγέτης αυτής της προσπάθειας δεν είναι άλλος από τον «King James», ο οποίος συμμετέχει στην 4η Ολυμπιάδα της καριέρας του και μάλιστα σε τρίτη διαφορετική δεκαετία (2 χρυσά, 1 χάλκινο)!

Έλιουντ Κιπτσόγκε
Έτοιμος να γράψει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του Μαραθωνίου είναι ο Έλιουντ Κιπτσόγκε στο Παρίσι! Ο 39χρονος Κενυάτης δρομέας βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, καθώς, θα διεκδικήσει το τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που δεν έχει πετύχει κανείς έως τώρα. Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει σπάσει το φράγμα των δύο ωρών – έστω και αν δεν το δέχθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία μιας και έτρεχε με «λαγούς» που του έδιναν τον ρυθμό – στοχεύει στο πέμπτο μετάλλιό του σε Ολυμπιάδα (έχει ένα χάλκινο και ένα ασημένιο στα 5.000 μέτρα).

Σκάι Μπράουν
Το όνομά της μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο, αυτό που θα επιχειρήσει να κάνει στο Παρίσι είναι μοναδικό! Ο λόγος για την 16χρονη Σκάι Μπράουν από τη Μ. Βρετανία, η οποία στο Τόκιο έγραψε ιστορία, αφού σε ηλικία μόλις 13 ετών έγινε η νεότερη αθλήτρια της χώρας της που κέρδισε Ολυμπιακό μετάλλιο (χάλκινο στο σκέτιμπορντ). Φέτος, θα έχει θέσει έναν πρωτόγνωρο στόχο, αφού, πέραν από το αγώνισμα του σκέιτμπορντ, θέλει να συμμετάσχει και σε εκείνο του σερφ! Βέβαια, είναι αναπληρωματική στην ομάδα Γυναικών της πατρίδας της, όμως, ίσως μπορέσει να αγωνιστεί και να γράψει τη δική της ιστορία!

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού


Άρμαντ Ντουπλάντις
Ο 24χρονος Σουηδός άλτης του άλματος επί κοντώ που δεν θα… βαρεθεί ποτέ να «σπάει» τα παγκόσμια ρεκόρ! Ο σπουδαίος αυτός αθλητής, κάτοχος του Παγκόσμιου τίτλου σε ανοικτό και κλειστό στίβο, έχει καταρρίψει την τελευταία τετραετία οκτώ φορές το παγκόσμιο ρεκόρ! Τελευταία φορά που ξεπέρασε για ακόμη μια φορά τον εαυτό του ήταν τον περασμένο Απρίλιο στην Κίνα, κάνοντας άλμα στα 6,24μ.! Ίσως το καλύτερο το κρατάει για το Παρίσι, εκεί όπου έχει θέσει ως στόχο το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο.

Μίλτος Τεντόγλου
Συγκαταλέγεται στην εν λόγω λίστα, όχι επειδή είναι δικό μας παιδί, αλλά επειδή το αξίζει δικαιωματικά! Ο Μίλτος κατεβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας κατακτήσεις τους προηγούμενους μήνες τους τίτλους του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος! Έχοντας μακράν την κορυφαία επίδοση της χρονιάς σε σχέση με τους συναθλητές του, με άλμα στα 8,65μ. στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, ο 26χρονος πρωταθλητής θέλει να δώσει συνέχεια στην εξαιρετική του φόρμα και να πανηγυρίσει το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο σε Ολυμπιάδα, μετά από εκείνο στο Τόκιο!

Παρίσι 2024: Ο απόλυτος οδηγός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Κίσαν Τόμσον
Με εξαίρεση τους καλά μυημένους στον στίβο και στους αγώνες σπριντ, ελάχιστοι γνώριζαν τον Κίσαν Τόμσον, ο οποίος δεν είχε παρουσιάσει κάτι το αξιοσημείωτο στη σύντομη καριέρα του. Όλα αυτά όμως άλλαξαν άρδην πριν από έναν μήνα, όταν ο 22χρονος Τζαμαϊκανός «έσπασε» τα χρονόμετρα στα δοκιμαστικά της χώρας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας το απίστευτο 9,77 στα 100 μέτρα! Επίδοση που αποτελεί την 9η καλύτερη όλων των εποχών και την κορυφαία την τελευταία διετία! Κάποιοι τραυματισμοί τα προηγούμενα χρόνια δεν τον άφησαν να λάμψει. Πλέον είναι στη μεγάλη σκηνή, και άπαντες ονειρεύονται μια «τιτανομαχία» στον τελικό του Παρισιού με τους Νόα Λάιλς (ΗΠΑ) και Ομπλίκ Σεβίλ (Τζαμάικα).


Το τηλεοπτικό πρόγραμμα


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα καλυφθούν τηλεοπτικά πλήρως από τη δημόσια τηλεόραση. Από την τελετή έναρξης μέχρι και τη λήξη του κορυφαίου αθλητικού event της χρονιάς, Η ΕΡΤ μέσα από τα κανάλια της, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3, αλλά και την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX και τα ψηφιακά κανάλια ERTSPORTS 1 και ERTSPORTS 2, θα μεταφέρει όλα τα γεγονότα και τις μεγάλες στιγμές στη χώρα μας από εκεί όπου «χτυπά» η καρδιά των Αγώνων.

Με πάνω από 900 ώρες ζωντανής μετάδοσης των αθλημάτων, αλλά και με ειδικές εκπομπές με συνεντεύξεις και πλούσιο ρεπορτάζ, η δημόσια τηλεόραση θα βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής αποστολής και του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x