Ολυμπιακοί Αγώνες

Η πόλη του Ρίο μεταβάλλεται μετά τους Ολυμπιακούς

Υπήρξαν καταλύτης για την αστική αναζωογόνηση και για έργα υποδομής. Ανακαινίστηκε το λιμάνι, δημιουργήθηκε νέα γραμμή του μετρό και εκπονήθηκε πληθώρα δημοτικών προγραμμάτων.

Πολλοί παραπονέθηκαν για το υψηλό τους κόστος, ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία οι δάσκαλοι μένουν απλήρωτοι. Την ίδια στιγμή, οι επικριτές τους επισημαίνουν ότι, ενώ οι καλές περιοχές της πόλης βρέθηκαν στο προσκήνιο, οι υποβαθμισμένες δεν ωφελήθηκαν σε τίποτα. Η δέσμευση να καθαρίσει ο ρυπαρός κόλπος του Ρίο ντε Τζανέιρο τελικά δεν τηρήθηκε, ενώ η υπόσχεση για επιβολή του νόμου και της τάξης σήμερα μοιάζει σαν κακόγουστο αστείο, καθώς η εγκληματικότητα αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο, πέρα από την κριτική, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο επέφεραν κοσμογονικές αλλαγές στην πόλη των 6 εκατομμυρίων κατοίκων με την ανακαίνιση του λιμένα, τη δημιουργία νέας γραμμής του υπόγειου σιδηροδρόμου, αλλά και την εκπόνηση πληθώρας δημοτικών προγραμμάτων που πάντα επιθυμούσαν να φέρουν σε πέρας οι δημοτικοί άρχοντες.

«Αν βάλουμε κατά μέρος τα πολιτικά μας πάθη, είναι σαφές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν πίσω τους σημαντική κληρονομία για την πόλη», εξηγεί ο Πέντρο Κορέα ντο Λάγκο, ιστορικός και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βραζιλίας. «Ολες αυτές οι βελτιώσεις που βλέπουμε σήμερα θα τις βλέπαμε με την πάροδο είκοσι ή τριάντα ετών».

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αδειάζουν τα δημόσια ταμεία, εξυπηρετούν εταιρικά συμφέροντα και αποτελούν αποκλειστικό στόχο όσων ηγετών θέλουν να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην Ιστορία.

Και σε αυτό η Βραζιλία δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα κράτη που ανέλαβαν τη διοργάνωση. Το όνειρο της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια, εν μέσω οικονομικής άνθησης. Η διοργάνωση θεωρήθηκε αρχικώς ένα λαμπρό επιστέγασμα της ισχύος αυτής της αναδυόμενης δύναμης.

Περίοδος ύφεσης

Ομως, σήμερα η χώρα διάγει μία από τις χειρότερες περιόδους ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν για πολλούς σύμβολο της κυβερνητικής σπατάλης αλλά και της πολιτικής ύβρεως. Δεν είναι τυχαίο ότι η ολυμπιακή φλόγα αποτέλεσε στόχο για τους διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά την επικρατούσα άποψη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελέσαν θαυμάσιο καταλύτη για την αστική αναζωογόνηση, την εκπόνηση έργων υποδομής, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τους φορολογουμένους αλλά και από ιδιωτικές επενδύσεις, όπως, εξάλλου, και έργων που τελικά θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του Ρίο.

Οι λεωφορειόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας, παραδείγματος χάριν, έχουν μειώσει τις ώρες μετακίνησης για τους εργαζομένους. Οικοδομήθηκαν τέσσερις νέες σήραγγες αλλά και 25 χιλιόμετρα σιδηροδρόμου, όπως εξάλλου και μία νέα γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου. Επίσης επιταχύνθηκε η κατασκευή περισσοτέρων των 400 σχολείων και κέντρων υγείας στις φτωχότερες γειτονιές. Παρ’ όλα αυτά, οι επικριτές των Ολυμπιακών Αγώνων επισημαίνουν ότι τα οφέλη της διοργάνωσης δεν κατανεμήθηκαν ισομερώς, καθώς επωφελήθηκαν κυρίως καλές γειτονιές, όπως η Μπάρα ντα Τιτζούκα, όπου οικοδομήθηκε το Ολυμπιακό Χωριό. Αντιθέτως, δεν επωφελήθηκαν εκατοντάδες φτωχικές γειτονιές, όπου οι κάτοικοι ζουν σε εξαθλιωμένες κατοικίες χωρίς καν σύστημα αποχέτευσης.

Πολλοί ειδικοί, οι οποίοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ρίο ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα (τα σχολεία και τα νοσοκομεία δεν χρηματοδοτούνται, οι δημόσιοι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι και η δυστυχία στις φαβέλες είναι καταφανής), επισημαίνουν ότι τα οφέλη των Ολυμπιακών Αγώνων θα εξακολουθήσουν να φαίνονται για πολλά ακόμα χρόνια.

Ο Εδουάρτο Πάες, δήμαρχος του Ρίο, μάλιστα, αποκαλεί τους αγώνες εξαιρετική ευκαιρία που εμφανίζεται μόνο μία φορά στην κάθε γωνιά σε μια πόλη που έχασε πολλά από την εποχή που η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Ρίο στην Μπραζίλια.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x