sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ολλανδία, θυμίζεις κάτι από Ελλάδα!

Ομάδες δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, διευθύνσεις e-mail διέρρευσαν με αποτέλεσμα να ψηφίζει ο κόσμος και όσοι σύλλογοι θίγονται από τις αποφάσεις ετοιμάζονται για δικαστικό αγώνα. Η τρελή μέρα στην Ολλανδία.

Πολλές φορές στην Ελλάδα νομίζουμε ότι στο εξωτερικό γίνονται όλα τέλεια κι εμείς έχουμε κάθε τόσο να παλέψουμε με μια κατάσταση, που άλλες στιγμές προκαλεί το γέλιο κι άλλες αγανάκτηση και ενδεχομένως απογοήτευση, για το ότι δεν μπορούμε ένα καλύτερο και πιο οργανωμένο προϊόν.

Προφανώς, η δική μας κατάσταση είναι ιδιάζουσα και προς εξέταση από την επιστήμη, αλλά μην πιστέψει κανείς ότι σε άλλα πρωταθλήματα, όλα γίνονται καλώς καμωμένα, χωρίς ανορθογραφίες και χωρίς να υπάρχουν αντίθετες φωνές.

Απόδειξη για αυτό αποτελούν τα όσα συνέβησαν σήμερα στην Ολλανδία. Όπου «Ολλανδία», πρόκειται για τη χώρα η οποία δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποδόσφαιρο για τη σεζόν 2019-20, αφού με απόφαση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, απαγορεύθηκε κάθε αθλητική δραστηριότητα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Δεδομένων των συνθηκών, οι δύο επαγγελματικές λίγκες μέσω τηλεδιάσκεψης συσκέφθηκαν για το τι πρέπει να αποφασιστεί ως «λήξη της σεζόν 2019/20» και το αποτέλεσμα θα το ζήλευαν μερικά από τα πιο επεισοδιακά Διοικητικά Συμβούλια της δικής μας Super League.

Δεν πέφτει, δεν ανεβαίνει κανείς! What?

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, αφορούσε το μέλλον των ομάδων που ήταν στις τελευταίες θέσεις της πρώτης κατηγορίας και αυτών που ήταν στις πρώτες της δεύτερης κατηγορίας. Μέσω ψηφοφορίας, αποφασίστηκε τελικά να μην υποβιβαστεί κανένας και να μην ανεβεί κανένας. Με άλλα λόγια, με μόλις 8 αγωνιστικές να απομένουν και τις δύο τελευταίες ομάδες να πέφτουν απ’ ευθείας, ήρθε ένα «σωσίβιο» για τις Ντεν Χάαγκ και Βάαλβαϊκ, καθώς η κατάσταση στη βαθμολογία ήταν σχεδόν μη αναστρέψιμη. Το γιατί μπορείτε να το δείτε:

15. Τσβόλε 26 (σωτηρία)
--
16. Φορτούνα Σιτάρντ 26 (πλέι-άτουτ)
--
17. Ντεν Χάαγκ 19 (υποβιβασμός)
18. Βάαλβαϊκ 15 (υποβιβασμός)

Την ίδια στιγμή, στη δεύτερη κατηγορία, η κατάσταση στην κορυφή με μόλις 8 αγωνιστικές να απομένουν ήταν αυτή:

1. Καμπούρ 66 (άνοδος)
2. Ντε Γκράαφσαπ 62 (άνοδος)
--
3. Φόλενταμ 55

Στη σχετική ψηφοφορία, 16 ομάδες ήταν ΥΠΕΡ του υποβιβασμού/προβιβασμού, 9 ΚΑΤΑ και 9 ψήφισαν ΛΕΥΚΟ. Πώς γίνεται, λοιπόν, να υπάρχει ανατροπή; Η ομοσπονδία έδωσε τη δική της εξήγηση:

«Στην UEFA δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για προβιβασμό και υποβιβασμό. Επειδή υπήρχαν ακόμα αρκετές αγωνιστικές, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε προβιβασμό και υποβιβασμό και για αυτό πήραμε αυτή την απόφαση. Το Συμβούλιο έδειξε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη προτίμηση για μία από τις επιλογές. Το αποτέλεσμα ήταν 16 υπέρ, 9 κατά του υποβιβασμού/προβιβασμού και 9 ήταν λευκά. Αυτό φέρνει την απόφαση αποκλειστικά στους ώμους του Συμβουλίου Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου πάρθηκε αυτή η απόφαση», αναφέρει η ενημέρωση της Ομοσπονδίας. Εκτός, λοιπόν, από το απίστευτο «16-9» μεταφράστηκε σε «μη ξεκάθαρη προτίμηση», δημοσιογράφοι από τη χώρα αναφέρουν ότι οι ομάδες δεν ήξεραν τι σημαίνει «λευκό».

«Οι ομάδες δεν ήξεραν ότι οι λευκές ψήφοι θα μετρούσαν προς υποστήριξη του υποβιβασμού/προβιβασμού. Όμως, η Ομοσπονδία χρησιμοποίησε εν γνώσει της τους ουδέτερους για να αποτρέψει την άνοδο των Καμπούρ και Ντε Γκράαφσαπ», αναφέρει ο ρεπόρτερ του «ED» στα θέματα της Αϊντχόφεν, Ρικ Ελφρινκ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι ψήφοι, Αϊντχόφεν και Άγιαξ αντέδρασαν τονίζοντας πως δεν ψήφισαν ΛΕΥΚΟ, αλλά δεν ψήφισαν καθόλου, αφού το συγκεκριμένο θέμα του υποβιβασμού και του προβιβασμού είναι ευαίσθητο και δεν ήθελαν να επηρεάσουν στο παραμικρό.

Ερασιτεχνικές καταστάσεις

Πέρα από όσα προαναφέραμε, που έχουν οσμή… σκανδάλου, δεν έλειψαν ακόμα και τα ευτράπελα, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η «Het Laatste Nieuws»: «Υπήρξε χάος, γιατί η διεύθυνση του e-mail διέρρευσε. Όλες οι ομάδες έπρεπε να στείλουν τις ψήφους τους σε ένα συγκεκριμένο e-mail ενός υπαλλήλου στην Ομοσπονδία. Όταν η διεύθυνση έγινε γνωστή στο κοινό, το mailbox γέμισε με ψήφους από οπαδούς και φιλάθλους. Τελικά, με καθυστέρηση, το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε».

Οι αντιδράσεις

Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις από Καμπούρ και Ντε Γκράαφσαπ δεν άργησαν να έρθουν. Ο προπονητής των πρωτοπόρων, Χενκ ντε Γιονγκ, που είναι μόλις 32 ετών, φρόντισε να δείξει τον έντονο εκνευρισμό του. «Θα είστε υπεύθυνοι για αυτή την απόφαση, θα το κουβαλάτε για όλη σας τη ζωή. Βάσει αυτής της απόφασης, υπάρχουν άλλα πράγματα που συμβαίνουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προπονητής της Ντε Γκράαφσαπ, Μάικ Σνόι: «Ακόμα τρέμω, ακόμα προσπαθώ να συνέλθω. Είμαι αηδιασμένος και θα υποφέρω. Είναι τόσο άδικο. Βλέπω στην αρχή 16 υπέρ μας και 9 εναντίον. Σκέφτηκα ότι αυτό είναι καλό. Και τότε απλά σε πετάνε έξω».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής, Χανς-Μάρτιν Όστεντορπ, είπε: «Πρόκειται για παράσταση με μαριονέτες. Ζήτησαν τη γνώμη όλων, παίρνουν ένα αποτέλεσμα 16-9 και τελικά κάνουν το αντίθετο. Μας ανακοινώθηκε η απόφαση και μου έκλεισαν το τηλέφωνο. Μία συμπεριφορά μπάσταρδων. Ήθελαν να ξεφύγουν σαν κλέφτες. Γιατί; Εύκολο. Δεν μπορούν να εξηγήσουν την απόφαση».

Χαμός και για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια

Πέρα από το ζήτημα του υποβιβασμού/προβιβασμού, στις ποδοσφαιρικές Αρχές υπήρξαν αποφάσεις για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά και για το θέμα του πρωταθλητή. Κατ’ αρχάς, Άγιαξ και Άλκμααρ που τερμάτισαν στην κορυφή με ισοβαθμία και ο «Αίαντας» ήταν από πάνω λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων, δεν θα πάρει καμία από τις δύο τον τίτλο της φετινής σεζόν.

Ωστόσο, το καλό εισιτήριο του Champions League πηγαίνει στον Άγιαξ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Άλκμααρ, που εκφράστηκε μάλιστα μέσω ανακοίνωσης.

Από εκεί και πέρα, η μεγάλη θιγμένη ήταν η Ουτρέχτη, που αφού δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί στον τελικό Κυπέλλου (κόντρα στη Φέγενορντ), χάνει και το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος, καθώς τη στιγμή της διακοπής ήταν 6η και μάλιστα με αγώνα λιγότερο.

5. Βίλεμ 44 - σε 26 ματς
--
6. Ουτρέχτη 41 – σε 25 ματς

Από τη μία, αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τους πανηγυρισμούς στη Βίλεμ και στην πόλη του Τίλμπουργκ, με την ίδια την ομάδα να τονίζει ότι θα επιστρέψει μέρος του χρηματικού μπόνους εφόσον καταφέρει να μπει στους ομίλους.




Ωστόσο, η Ουτρέχτη δηλώνει έτοιμη να κυνηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια, καθώς εκτός από το ότι έχει παίξει ένα ματς λιγότερο, σε περίπτωση ισοβαθμίας θα ήταν πάνω από τη Βίλεμ.

«Είναι απαράδεκτο για την Ουτρέχτη ότι η διοργάνωση του Κυπέλλου, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί για ένα ματς, έχει αγνοηθεί εντελώς για το ποια ομάδα θα πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω αθλητικών κριτηρίων. Το εισιτήρια για απ’ ευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Europa League δόθηκε στη Φέγενορντ χωρίς εξήγηση βάσει της βαθμολογικής θέσης. Η Ουτρέχτη δικαιούται αυτό το εισιτήριο όσο και η Φέγενορντ (και ίσως πολύ περισσότερο γιατί έχει κερδίσει ένα ματς Κυπέλλου περισσότερο από τη Φέγενορντ), κάτι που δεν λήφθηκε υπ’ όψιν στην παρουσίαση των αποφάσεων σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση και τονίζεται η πρόθεση ακόμα και για προσφυγή στο CAS.

Όλα αυτά συμβαίνουν στον μαγικό κόσμο του ολλανδικού ποδοσφαίρου…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x