sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όλα για όλα!

Είστε έτοιμοι για τους τελικούς του ΝΒΑ; Το sport-fm.gr είναι και σας παρουσιάζει τα πάντα για το ζευγάρι Γουόριορς-Καβαλίερς. Οι ηγέτες, το supporting cast, οι στρατηγοί, τα χρήματα και οι αριθμοί.

Λίγες ώρες απέμειναν για τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν θα ριχτούν στη μάχη των τελικών του ΝΒΑ Γουόριορς και Καβαλίερς.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Το sport-fm.gr φροντίζει να σας βάλει στο κλίμα παρουσιάζοντας τους εντελώς διαφορετικούς αλλά με ένα απρόσμενο κοινό ηγέτες των δύο ομάδων, τους παραλίγο συνεργάτες αλλά πλέον αντιπάλους προπονητές τους, τους πολλούς «πολεμιστές» και τους σκληρούς «ιππότες», τα οικονομικά δεδομένα των δύο ομάδων, αλλά και τη στατιστική τους σύγκριση.

Κοινή δίψα…

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο τίτλος διεκδικείται από δύο ομάδες που τον θέλουν πολύ. Πάρα πολύ, γιατί τους έχει λείψει. Για τους μεν Γουόριορς ο τελευταίος από τους τρεις που έχουν πανηγυρίσει ήταν πριν από 40 χρόνια, για τους δε Καβαλίερς δεν θα είναι απλώς το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, αλλά και το παρθενικό σε οποιοδήποτε από τα μεγάλα ομαδικά σπορ των ΗΠΑ μετά από εκείνο των Μπράουνς το 1964 στο NFL.

inner

Δύο διαφορετικοί ηγέτες με ένα απίστευτο κοινό…

Ουδείς αμφιβάλλει πως Στεφ Κάρι και Λεμπρόν Τζέιμς είναι οι κορυφαίοι παίκτες του φετινού ΝΒΑ. Μιλάμε, άλλωστε, για τον MVP της τρέχουσας σεζόν και εκείνον που έχει πάρει το ίδιο βραβείο άλλες τέσσερις φορές. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο εντελώς διαφορετικούς παίκτες. Ο μεν «βασιλιάς» αποτελεί την επιτομή του αθλητή, με τεράστια αθλητικά προσόντα που του επιτρέπουν να κάνει όλες τις δουλειές μέσα στο παρκέ και υπερκαλύπτουν τις όποιες τεχνικές αδυναμίες του. Ο δε κορυφαίος άσος των «πολεμιστών» είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ένας… γήινος, χωρίς ιδιαίτερες σωματικές αρετές, αλλά με ικανότητα να χειρίζεται την μπάλα σαν προέκταση του χεριού του και να τη στέλνει στο στόχο με κάθε τρόπο.

inner

Τους δύο σταρ συνδέει, όμως, κάτι πολύ περισσότερο από τα ηγετικά προσόντα και η ικανότητα αξιοποίησης των συμπαικτών τους: όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, έχουν γεννηθεί όχι απλώς στην ίδια πόλη, το Άκρον του Οχάιο, αλλά και στο ίδιο μαιευτήριο, με διαφορά 39 μηνών. Κι αν για τον Λεμπρόν είναι πασίγνωστο πως είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης στην οποία επέστρεψε για να οδηγήσει στον τίτλο, ο Κάρι ήρθε στον κόσμο εκεί από σύμπτωση, καθώς εκείνη τη χρονιά ο πατέρας του, Ντελ, φορούσε τη φανέλα των Καβαλίερς.

Οι πολλοί και οι… σκληροί

Οι Γουόριορς είναι πανθομολογούμενα η ομάδα με την πιο σταθερά καλή παρουσία φέτος. Συνδύασαν ουσία και θέαμα, πλούσιο σκορ και αποτελεσματική άμυνα, με τον Στεφ Κάρι να πλαισιώνεται από ένα εξαιρετικό supporting cast, με πρώτο το «πολυβόλο» Κλέι Τόμπσον, τον πολυπράγμονα Ντρέιμοντ Γκριν, την κολώνα Άντριου Μπόγκουτ, τον υπεραθλητή Αντρέ Ιγκουοντάλα, τον πολύτιμο Χάρισον Μπαρνς και τους καθ’ όλα χρήσιμους Μπαρμπόσα, Λίβινγκστον, Σπέιτς, Λι και Εζέλι.

inner

Οι Καβαλίερς δεν είχαν τη σταθερότητα των «πολεμιστών» ή το βάθος τους (ας όψονται οι τραυματισμοί των Βαρεζάο και Λοβ), αλλά αποδείχτηκαν πολύ σκληροί στην πορεία. Καλός ο Λεμπρόν μεν, αλλά δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη βοήθεια επιθετικών υπερόπλων όπως οι Κάιρι Ίρβινγκ και Τζέι Αρ Σμιθ, του ογκόλιθου της ρακέτας Τομιφέι Μοζγκόφ, του εντυπωσιακά βελτιωμένου Τρίσταν Τόμπσον, αλλά και χρήσιμων ρολιστών όπως οι Σάμπερτ, Ντελαβεντόβα και Τζόουνς.

Πρωτάρηδες οι… παραλίγο συνεργάτες

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ-με εξαίρεση το πρώτο πρωτάθλημα-οι τελικοί θα έχουν… πρωτάρηδες προπονητές στους πάγκους. Ο Στιβ Κερ μετά από μια αξιολογότατη πορεία σαν παίκτης και σύντομες θητείες ως σύμβουλος αρχικά και πρόεδρος των Σανς στη συνέχεια, αλλά και ως σχολιαστής, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπλατ αφότου κατέκτησε τα διαπιστευτήριά του στην Ευρώπη, τίθενται αντιμέτωποι στη μεγαλύτερη μπασκετική σκηνή του πλανήτη.

inner

Κι όμως, λίγο έλειψε οι δυο τους να είναι συνεργάτες κι όχι αντίπαλοι. Ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός είχε αποδεχτεί την πρόταση του Κερ να είναι ο βοηθός του, αλλά όταν προέκυψε η πρόταση να γίνει head coach στο Κλίβελαντ εκείνος του επέτρεψε να ανοίξει τα φτερά του. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο πεντάκις πρωταθλητής σαν παίκτης Κερ και ο πρωταθλητής Ευρώπης με Μακάμπι και Ρωσία Μπλατ να μάχονται για το ίδιο δαχτυλίδι.

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία

Ούτε στο ΝΒΑ οι πιο ακριβές ομάδες είναι αυτές που κατά κανόνα πρωταγωνιστούν. Οι Γουόριορς έχουν το 14ο μεγαλύτερο μπάτζετ της λίγκας με συνολική μισθοδοσία περίπου 73,5 εκατ. δολάρια, ενώ οι Καβαλίερς η τρίτη με 82,5 εκατ. δολάρια. Ο Στεφ Κάρι έχει μόλις το τέταρτο μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ομάδα του (10,6 εκατ. το χρόνο), πίσω από τον παγκίτη Ντέιβιντ Λι (15 εκατ. δολάρια) και τους ρολίστες Μπόγκουτ και Ιγκουοντάλα, ενώ με εξαίρεση τον Λεμπρόν Τζέιμς (20,6 εκατ. δολάρια), το Κλίβελαντ δεν έχει άλλον παίκτη πλην του τραυματία Κέβιν Λοβ στο Top 20 των καλύτερα αμειβόμενων.

inner

Η σύγκριση των αριθμών (Γουόριορς-Καβαλίερς)

Ρεκόρ στην κανονική περίοδο: 67-15 (81,7%) - 53-29 (64,6%)
Επίθεση στα play offs: 104,3 - 101,4
Άμυνα στα play offs: 96,3 - 92,6
Ευστοχία στα σουτ: 46% - 43,6%
Ευστοχία στα τρίποντα: 38% - 35,9%
Ευστοχία στις βολές: 70,3% - 75,5%
Ριμπάουντ: 46,2 - 46,9
Αμυντικά ριμπάουντ: 34,2 - 34,8
Επιθετικά ριμπάουντ: 12 - 12,1
Ασίστ: 25,1 - 18,9
Λάθη: 15,3 - 12,3
Κλεψίματα: 8 - 5,8
Τάπες: 6,1 - 6,9
Φάουλ κατά: 21,7 - 20,4
Φάουλ υπέρ: 20,4 - 21,8

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x