Δελτία Τύπου

«Οκτώ δεκαετίες ΠΟΑ, ένα αληθινό μικρασιάτικο παραμύθι»: Το βιβλίο-ύμνος του Γιώργου Μιμίκου στον προσφυγικό ελληνισμό

Την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Ιουλίου και ώρα 5:30 το απόγευμα η μικρασιατική αλλά και ποδοσφαιρική «παροικία» στο Ηράκλειο Κρήτης γιορτάζουν!

Ο Ατσαλένιος (ΠΟΑ όπως τον προφέρουν με τα αρχικά οι Ηρακλειώτες) καλεί στο γήπεδό του, στο Ατσαλένιο για την παρουσίαση του βιβλίου:

"Οκτώ δεκαετίες ΠΟΑ, ένα αληθινό μικρασιάτικο παραμύθι", που έγραψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μιμίκος.

Μέσα από την ιστορία της ομάδας, ο Γιώργος Μιμίκος διηγείται (και) την ιστορία των προσφύγων της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν το 1922 στο σημερινό Ατσαλένιο. Το επίσημο όνομα της περιοχής είναι Νέες Κλαζομενές. Ωστόσο το όνομα που επικράτησε προέρχεται από τον Τούρκο μεγαλοκτηματία, τον Ατσαλή, που όριζε την περιοχή.

Ο Γιώργος Μιμίκος, προερχόμενος και ο ίδιος από προσφυγική οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο, γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία της κοινωνίας και ως αθλητικογράφος γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία της ομάδας.

Το βιβλίο του αποτελεί ένα ύμνο στο Μικρασιατικό Ελληνισμό!

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΑ: «Στην εκδήλωση θα βραβευτούν εκτός από ανθρώπους της ομάδας μας, πρόσωπα με μεγάλη προσφορά στον ΟΦΗ -σε ΠΑΕ και γυναικεία ομάδα- καθώς επίσης και η ΠΑΕ ΑΕΚ για τα 100 της χρόνια αλλά και τη δημιουργία του Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού στην Νέα Φιλαδέλφεια που συγκίνησε κάθε Έλληνα με προσφυγική καταγωγή αλλά θα υπάρχουν και πολύ δυνατές εκπλήξεις!

Θα βραβευτούν παράλληλα και εκπρόσωποι μικρασιατικών συλλόγων του Ηρακλείου και της Νέας Αλικαρνασσού με την ανάλογη μουσική επένδυση.
Η εκδήλωση μας θα φέρει στη μνήμη όσους δεν είναι πια κοντά μας αλλά όσο ζούσαν έδωσαν τα πάντα για έναν ΠΟΑ δυνατό και περήφανο αλλά και όπως προαναφέραμε και τα 20 χρόνια από τον μεγαλύτερο ελληνικό θρίαμβο στο ποδόσφαιρο.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε πως η βραδιά της 3ης Ιουλίου θα κλείσει με φιλικό παλαιμάχων ΠΟΑ-ΟΦΗ για την τιμή στη μνήμη των προγόνων μας που ήρθαν στην Κρήτη από τα ματωμένα χώματα της Μικρασίας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους δεν τα κατάφεραν και έμειναν για πάντα σε αυτά…

Τετάρτη 3 Ιουλίου, στις 17.30, ΟΛΟΙ στο γήπεδο του ΠΟΑ, στο προσφυγικό Ατσαλένιο».


Φωτογραφία: Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Μιμίκος, με τρεις ποδοσφαιριστές από τρεις διαφορετικές γενιές του ΠΟΑ: Τον Μανόλη Ρωμανάκη, τον Μανόλη Ντάγκινη, τον Νίκο Μακράκη και το βιβλίο του με φόντο το γήπεδο της ομάδας του Ατσαλένιου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x