Το περιβόητο Brexit φέρνει αλλαγές σε πολλές πτυχές της βρετανικής πραγματικότητας και το ποδόσφαιρο φυσικά δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο.
Ήδη, από 1 Ιανουαρίου ισχύουν άλλα... ήθη κι έθιμα αναφορικά με τις μεταγραφές, καθώς εισήχθησαν περιορισμοί που αλλάζουν άρδην το τοπίο στις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών αλλά και προπονητών προς τη Βρετανία.
Μεταγραφές που έγιναν στο παρελθόν δε θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ με τα νέα δεδομένα, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τεχνικούς σε πάγκους μεγάλων συλλόγων... Περισσότερα, παρακάτω.
Το GBE και οι... βαθμοί
Μία από τις λέξεις-κλειδιά είναι το Governing Body Endorsement (GBE), σε ελεύθερη μετάφραση κυβερνητική πιστοποίηση. Αυτό το... μαγικό χαρτί θα πρέπει να έχει κάθε ποδοσφαιριστής που θα παίρνει μεταγραφή σε βρετανικό σύλλογο και όπως αντιλαμβάνεται κανείς, θα υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δίνεται το πράσινο φως για την επικύρωση της μεταγραφής
Τα κριτήρια αυτά αφορούν τη χώρα από την οποία προέρχεται ο σύλλογος που πουλάει τον παίκτη, ήτοι το επίπεδο στο οποίο αγωνιζόταν μέχρι πρότινος. Για να χορηγηθεί το GBE και η άδεια εργασίας, χρειάζονται μίνιμουμ 15 βαθμοί, οι οποίοι προκύπτουν από τις εμφανίσεις του παίκτη.
Ενδεικτικά, τα πρωταθλήματα παγκοσμίως χωρίζονται σε έξι κατηγορίες:
1.Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία (12 βαθμοί)
2.Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία, Β’ Αγγλίας (10 βαθμοί)
3.Ρωσία, Σκωτία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό (8 βαθμοί)
4.Ελλάδα, Κροατία, Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία, Ουκρανία, Β’ Γαλλίας, Β’ Ισπανίας, Β’ Γερμανίας, ΗΠΑ, Κολομβία (6 βαθμοί)
5.Δανία, Πολωνία, Ουρουγουάη, Κίνα, Σερβία, Πολωνία, Χιλή (4 βαθμοί)
6.Όλα τα υπόλοιπα (2 βαθμοί)
Ο Γιαννούλης και ο... Πούκι
Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να κερδίζουν βαθμούς και από την συμμετοχή τους στην εθνική ομάδα της πατρίδας τους αλλά και την παρουσία τους με τον σύλλογό τους σε διοργανώσεις όπως το Champions League, το Europa League, το Copa Libertadores και άλλα.
Συνεπώς, εάν ένας βρετανικός σύλλογος αποφασίσει να αποκτήσει έναν παίκτη από τα λεγόμενα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, είναι πάρα πολύ εύκολο. Εάν πρόκειται για ποδοσφαιριστή που ανήκει σε ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας αλλά είναι διεθνής ή έχει παίξει πρόσφατα σε διασυλλογικές διοργανώσεις (ή και τα δύο, βλέπε Γιαννούλης στη Νόριτς), είναι επίσης εφικτό.
Μια και αναφέρθηκε η Νόριτς, ενδιαφέρον συγκεντρώνει το γεγονός ότι μία από τις κορυφαίες της μεταγραφές τα τελευταία χρόνια, αυτή του Τεέμου Πούκι, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τα τωρινά δεδομένα! Ο 30χρονος επιθετικός, βλέπετε, αγοράστηκε από τη Μπρόντμπι, με τη Δανία να κατατάσσεται μόλις στο 5ο επίπεδο. Ευρώπη δεν έπαιζε, ενώ και η χώρα προέλευσης του παίκτη, η Φινλανδία, βρίσκεται εκτός του top-50 της FIFA – εάν ήταν εντός, τα πράγματα θα άλλαζαν, μια και η συμμετοχή στο 70% των τελευταίων διεθνών αγώνων της χώρας θα ενίσχυε τον παίκτη.
Σε περιπτώσεις που ένας αθλητής χάνει για λίγο την άδεια, ήτοι για 1-5 βαθμούς, θα παραπέμπεται απευθείας στην Επιτροπή Εξαιρέσεων και, σε περίπτωση που πρόκειται για ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, οι πιθανότητες θα είναι υπέρ του...
Η εξαίρεση των Ιρλανδών
Αναφορικά με την απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών, απαγορεύεται πλέον να μετεγγράφονται ανήλικοι ποδοσφαιριστές, ενώ για τους κάτω των 21 θα υπάρχει περιορισμός στους τρεις παίκτες. Από τους εν λόγω κανονισμούς εξαιρούνται μονάχα οι... Ιρλανδοί μεταξύ 16 και 18 ετών, λόγω μιας παλαιάς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στον εργασιακό τομέα.
Ο Σόλσκιερ δε θα έπαιρνε άδεια...
Στο σκέλος των προπονητών, απαιτείται να έχει εργαστεί ο ενδιαφερόμενος τα τρία από τα πέντε τελευταία χρόνια σε ένα από τα 33 πρώτα πρωταθλήματα του παραπάνω πίνακα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δε θα μπορούσε να εργαστεί στη Βρετανία και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τα νέα δεδομένα! Κι αυτό γιατί η νορβηγική Eliteserien ανήκει στην 6η κατηγορία, βρίσκεται δηλαδή εκτός της 33άδας. Έτσι, δε θα μπορούσε να έχει πάρει το GΒΕ και την άδεια. Επιπλέον, υπάρχουν και κριτήρια όπως η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, κάτι που πιθανότατα θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Μαρσέλο Μπιέλσα...
Οι αντιδράσεις
«Έχω βρει τρεις παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν στην ομάδα αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και είναι κρίμα. Θα είναι η πιο δύσκολη μεταγραφική περίοδος της ιστορίας αυτή του Ιανουαρίου και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού» είπε προσφάτως ο τεχνικός της Γουέστ Μπρομ, Σαμ Άλαρνταϊς, ενώ ο Γιούργκεν Κλοπ δεν συμφωνεί με το επιχείρημα της Αγγλικής Ομοσπονδίας για τις περισσότερες ευκαιρίες που θα δίνονται σε παίκτες των ακαδημιών. Όπως ανέφερε, «οι αγγλικές ακαδημίες είναι ήδη πολύ καλές. Δε γίνεται να αυξήσεις τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές απορρίπτοντας πολλούς από αυτούς».
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.