sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι στιγμές που τον έκαναν… Sir

Η καριέρα του μιλάει από μόνη της, καθώς ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει στο παλμαρέ του ένα… καράβι τίτλους. Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τους… σταθμούς μιας ζωής γεμάτη τρόπαια.

Η ζωή είναι στιγμές και αυτές οι στιγμές μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία του καθενός από εμάς.

Πορείες αλλάζουν και μένεις πάντα με το «αν το είχα κάνει διαφορετικά τι…».

Ωστόσο, αυτό που μετράει είναι αυτό που ζει και πραγματοποιεί ο καθένας. Πόσω μάλλον όταν αυτός ο… καθένας ονομάζεται Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και είναι ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ρου της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το sport-fm.gr θυμάται και σας παρουσιάζει τους κορυφαίους σταθμούς της τεράστιας καριέρας αυτού του μεγάλου Σκωτσέζου προπονητή, ο οποίος δεν… βαρέθηκε ποτέ να σηκώνει τίτλους.

Ένας sir, που τώρα που αποχωρεί από τον πάγκο της Γιουνάιτεντ θα λείψει σε όλους.

Ιδού οι κορυφαίες στιγμές του.

Γράφει ο Άλκης Κακολύρης

Το πρώτο…


Για τρία χρόνια στο πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτντ ο Φέργκιουσον δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση ενός τροπαίου και έχουν ξεκινήσει οι… γκρίνιες προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, στην τέταρτη χρονιά του στους «κόκκινους διαβόλους» φτάνει στις 17 Μαΐου του 1990 στην κατάκτηση του Κυπέλλου απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας με σκορ 1-0 στον δεύτερο τελικό. Οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες για πρώτη φορά στις 12 Μαΐου στον τελικό, αλλά το παιχνίδι τότε και μετά την παράταση, είχε τελειώσει 3-3 και οδηγήθηκαν σε δεύτερο παιχνίδι. Μάλιστα ήταν κομβικής σημασίας αυτό το τρόπαιο, όπως τόνισε ο Μάρτιν Έντουαρτς τότε πρόεδρος της Γιουνάιτεντ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν αυτό που μας έσωσε, καθώς μέχρι τότε δεν είχαμε πάρει τίποτα και ο κόσμος δεν θα μπορούσε να κάνει άλλο υπομονή».

Ο πρώτος τελικός



Ο δεύτερος τελικός



H… συλλογή συνεχίζεται


Η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1990 έδωσε στην Γιουνάιτεντ το δικαίωμα της συμμετοχής στο Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1990-91. Οι «κόκκινοι διάβολοι» φτάνουν στον τελικό του Ρότερνταμ και στις 15 Μαΐου του 1991 κατακτούν το τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό 2-1 της Μπαρτσελόνα. Ο Φέργκιουσον έχει ξεκινήσει για τα καλά την… συλλογή τίτλων.



Το πρώτο πρωτάθλημα 26 χρόνια μετά


Η Γιουνάιτεντ την σεζόν 1992-93 ξεκινάει άσχημα στο πρωτάθλημα, καθώς βρίσκεται στην 10η θέση του πίνακα και όλα δείχνουν ότι το τέλος της χρονιάς θα την βρει πάλι χωρίς τον τίτλο. Ωστόσο, η έλευση του Ερίκ Καντονά αλλάζει το ρου της ιστορίας και τον Μάιο του 1993, οι «κόκκινοι διάβολοι» πανηγυρίζουν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 26 χρόνια.



Η κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης


Τα χρόνια πέρασαν με την Γιουνάιτεντ να έχει εδραιώσει την κυριαρχία της στην Αγγλία υπό τις οδηγίες του Φέργκιουσον. Ωστόσο, είχε έρθει η ώρα και για το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του. Οι «κόκκινοι διάβολοι» τη σεζόν 1998-99 φτάνουν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης στο «Καμπ Νου», όπου σε ένα αλησμόνητο παιχνίδι στις 26 Μαΐου του 1999 επικρατούν της Μπάγερν Μονάχου 2-1, με γκολ του Σέρινχαμ και του Σόλσκιερ στις καθυστερήσεις και κατακτούν το τρόπαιο. Εκείνη τη χρονιά η Γιουνάιτεντ έκανε το «τρεμπλ», καθώς πήρε το πρωτάθλημα το Κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Εννιά χρόνια μετά έφτασε η στιγμή για το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ του Φέργκιουσον στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαΐου του 2008, όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» σήκωναν στον ουρανό της Μόσχας το βαρύτιμο τρόπαιο. Η Γιουνάιτεντ επικράτησε της Τσέλσι 6-5 στα πέναλτι, με την κανονική διάρκεια και την παράταση να έχουν λήξει 1-1.

Ο τελικός με την Μπάγερν Μονάχου





Ο τελικός με την Τσέλσι



Το 19ο που ξεπέρασε τη Λίβερπουλ


Η… κατάρα σπάει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταφέρνει να ξεπεράσει για πρώτη φορά σε πρωταθλήματα την Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» τη σεζόν 2010-11 πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 19ου πρωταθλήματος της ιστορίας τους και ξεπερνούν τα 18 της Λίβερπουλ. Η Γιουνάιτεντ υπό τις οδηγίες του Φέργκιουσον είχε κατακτήσει τα 12 από τα 19 πρωταθλήματα της ιστορίας της μέχρι το 2011.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x