Μπορεί μοιραία το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού να εστιάζεται στις προσπάθειες της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 που αρχίζει απόψε, ωστόσο υπάρχει πλήθος ταλέντων που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, όχι μόνο τώρα αλλά και στα επόμενα χρόνια.
Μην ξεχνάμε πως σε αυτή τη διοργάνωση έχουμε δει στο παρελθόν παίκτες όπως οι Βινς Κάρτερ (1995), Κλέι Τόμπσον (2009), Τζέισον Τέιτουμ (2005), Λίνας Κλέιζα, Άντριου Μπόγκουτ (2003), Αρ Τζέι Μπάρετ (2017), Ντάριο Σάριτς, Βασίλιε Μίτσιτς (2013), Γιόνας Βαλαντσιούνας (2011), Στεφ Κάρι, Νικολά Μπατούμ (2007), για να μην αναφέρουμε τους Έλληνες που ξεχώρισαν.
Ας δούμε όμως ποιοι παίκτες αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή:
Το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο είναι φυσικά οι ΗΠΑ. Όχι μόνο επειδή υπερέχουν σε ταλέντο και αθλητικότητα, αλλά κι επειδή οι Αμερικανοί είναι πεισμωμένοι από την απώλεια του τίτλου πριν δύο χρόνια στο Κάιρο, όταν έπεσαν στα χέρια του Αρ Τζέι Μπάρετ (νούμερο 3 του φετινού ντραφτ από τους Νικς), ο οποίος οδήγησε τον Καναδά σε νίκη στον ημιτελικό και στην κορυφή του κόσμου. Ο πιο πολυδιαφημισμένος παίκτης της τωρινής ομάδας είναι ο Τζέιλεν Γκριν, ένας φτεροπόδαρος γκαρντ/φόργουορντ που πέρσι ήταν MVP στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 και διεκδικείται από τα κορυφαία κολέγια της χώρας. Ίσως όμως ο πιο έτοιμος παίκτης της ομάδας να είναι ο Κέιντ Κάνιγχαμ, ένας δίμετρος και πολύ δυνατός γκαρντ που ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του στα φιλικά με Ελλάδα και Σερβία.
Η Σερβία έρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως πρωταθλήτρια Ευρώπης U18 και ξεχωρίζουν οι δύο ψηλοί της, Φίλιπ Πέτρουσεφ και Μάρκο Πετσάρσκι. Ο πρώτος είναι 2,11μ. με εξαιρετικές κινήσεις κάτω από το καλάθι και μετρά ήδη μια σεζόν στο φημισμένο κολέγιο του Gonzaga με 6,5 πόντους και 2,7 ριμπάουντ σε 11,4 λεπτά ανά αγώνα. Ο δεύτερος, γιος του Μάρκο που έπαιξε στα 90’s σε Άρη, Παναθηναϊκό και Πανιώνιο, είναι 2,08μ., με υψηλό μπασκετικό IQ και ικανότητα στο μακρινό σουτ. Πέρσι ήταν MVP στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 με 24,7 πόντους, 11 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ ανά αγώνα. Ανήκει στην Παρτιζάν, αλλά το ΝΒΑ τον περιμένει σύντομα. Καλές προοπτικές έχει και ο Ούρος Τριφούνοβιτς, γιος του άλλοτε προπονητή του Πανιωνίου, Αλεξάνταρ, που με μπόι 1,99μ. παίζει πλέι μέικερ.
Στη Λιθουανία ξεχωρίζει ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις, ο ύψους 1,93μ. γκαρντ που εξελίσσεται κάτω από τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ήδη φέτος πήρε 34 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα της Ζαλγκίρις.
Από γαλλικής πλευράς ο Ζοέλ Αγιαγί είναι ένας εκρηκτικός γκαρντ που πήγε πριν καν ενηλικιωθεί στο Gonzaga, αλλά θα είναι ενεργός στο ρόστερ του NCAA από τη νέα σεζόν.
Στη Ρωσία ξεχωρίζει ο Νικίτα Μιχαϊλόφσκι, o 18χρονος σούτινγκ γκαρντ της Άβτοντορ, που ψηφίστηκε καλύτερος νέος παίκτης στη VTB League έχοντας 5,5 πόντους και 2,2 ριμπάουντ σε 15,5 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ ήταν πέρσι στην καλύτερη πεντάδα του Ευρωπαϊκού U18.
Εξαιρετικά ταλέντα, όμως, υπάρχουν και πέρα από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Ο Έι Τζέι Λόσον, ένας 18χρονος πολύ αθλητικός γκαρντ, αναμένεται να ηγηθεί του Καναδά. Φέτος έκανε αίσθηση στη ρούκι σεζόν του στο NCAA με το South Carolina μετρώντας 13,4 πόντους, 4,3 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ και 1,1 κλεψίματα ανά αγώνα.
Στην Αργεντινή υπάρχει ο σέντερ Φρανσίσκο Καφάρο, πρωταθλητής με το Virginia στο NCAA, που όμως δεν έπαιξε φέτος στο κολέγιο λόγω τραυματισμού.
Από τη Σενεγάλη, που θεωρείται από τις ομάδες που μπορούν να κάνουν την έκπληξη στο Ηράκλειο, ξεχωρίζουν τα ταλέντα που αγωνίζονται στην Ισπανία και ξεχωρίζουν για τα απίθανα σωματικά τους προσόντα, ο Ιμπού Ντιανκό Μπαντζί της Μπαρτσελόνα, ο Καλίφα Αμπαμπακάρ Ντιόπ και ο Μπιράμ Φαγέ της Γκραν Κανάρια και ο Αμάρ Σίλα της Ρεάλ.
Αντίστοιχων προσόντων είναι ο ύψους 2,05μ. φόργουορντ από το Μάλι, Ουμάρ Μπαλό, που ήταν πέρσι στην καλύτερη πεντάδα στο Παγκόσμιο U17 και ήδη έχει «κλείσει» στο Gonzaga.
Οι Φιλιππίνες έχουν τους ψηλούς Κάι Σότο και Έι Τζέι Εντού, που αμφότεροι είναι ήδη στα ραντάρ μεγάλων κολεγίων των ΗΠΑ, όπως και ο Αυστραλός σέντερ Σαμ Φρόλινγκ.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.