sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις σε πρεμιέρες Champions League

Με αφορμή το αποψινό ξεκίνημα του Champions League, το sport-fm.gr θυμάται κάποιες από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έγιναν στις πρεμιέρες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Όλα είναι έτοιμα για να γίνει η σέντρα στα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής του Champions League. Οι ομάδες ξεκινούν με προσδοκίες για την καλύτερη δυνατή πορεία. Τα μεγαθήρια θέλουν να αποδείξουν την ανωτερότητα και τους υψηλούς στόχους που έχουν θέσει. Όμως το ποδόσφαιρο είναι άθλημα άκρως ανταγωνιστικό. Και δεν είναι λίγες οι φορές στην σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης (από το 1993 που μετονομάστηκε από Κύπελλο Πρωταθλητριών) που αδύναμες ομάδες κατάφεραν να πετύχουν απρόσμενα αποτελέσματα απέναντι σε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους . Εκμεταλλευόμενες το απρόβλεπτο της πρεμιέρας, μια κακή μέρα του αντιπάλου και το γεγονός ότι δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Ας θυμηθούμε τις πιο χαρακτηριστικές εκπλήξεις σε πρεμιέρα Champions League που προκάλεσαν αίσθηση και «σόκαραν» τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

6. Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Άρσεναλ 2-1 (2015-2016)

inner

Η λίστα ξεκινάει με μια έκπληξη από την περσινή σεζόν. Η Άρσεναλ των αστέρων και των πολλών εκατομμυρίων επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Κροατίας με σκοπό να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα της και να ξεκινήσει επιτυχημένα τις υποχρεώσεις τις στον όμιλο που βρίσκονταν επίσης η Μπάγερν Μονάχου και ο Ολυμπιακός. Το αποτέλεσμα στο τέλος του αγώνα προκάλεσε τεράστια έκπληξη. Οι παίχτες του Αρσέν Βενγκέρ να αποχωρούν με σκυμμένα κεφάλια από το γήπεδο «Μάξιμιρ» και οι παίχτες της Ντιναμό να έχουν γίνει ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας με τους θερμούς οπαδούς τους. Πίβαριτς και Τζούνιορ Φερνάντεζ οι σκόρερ των γηπεδούχων, με τον Γουόλκοτ απλά να μειώνει στο τέλος του αγώνα. Το τελικό 2-1 έστειλε τους Κροάτες στα ουράνια καθώς αυτή ήταν η πρώτη νίκη στην ιστορία της ομάδας σε ομίλους Champions League. Οι Λονδρέζοι υποτίμησαν τον αντίπαλο και το πλήρωσαν. Στα επόμενα παιχνίδια του ομίλου, η Ντιναμό δεν κατάφερε να συγκεντρώσει άλλο βαθμό, αλλά σίγουρα τη μέρα της νίκης απέναντι στους «κανονιέρηδες» θα την θυμούνται για πολλά χρόνια.

5. Ρόμα- Κλουζ 1-2 ( 2008-2009)

inner

Πρόκειται για μια «βόμβα» μεγατόνων που έσκασε στο πρώτο αγώνα της φάσης των ομίλων της αγωνιστικής περιόδου 2008-2009. Η «νεοφώτιστη» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ρουμάνικη Κλουζ ταξίδεψε στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την πολύ δυνατή Ρόμα, δευτεραθλήτρια Ιταλίας με τους Τότι, Ζούλιο Μπατίστα και Βούτσινιτς στην σύνθεσή της. Κάνεις δεν περίμενε ότι μπροστά στο κατάμεστο κοινό του «Ολύμπικο», η «Σταχτοπούτα» του θεσμού που δεν είχε εμπειρία και γνωστά ονόματα στο ρόστερ της θα κατάφερνε να ανατρέψει (!) το εις βάρος της 1-0 από το γκολ του Πανούτσι. Ο Κούλιο σκόραρε δις, οι Ρουμάνοι διαχειρίστηκαν το προβάδισμά τους και έφυγαν με το τρίποντο από τη Ρώμη. Μάλιστα, την επόμενη αγωνιστική κατάφεραν να διατηρήσουν μια «λευκή» ισοπαλία απέναντι στην Τσέλσι δείχνοντας ότι η νίκη τους με τη Ρόμα δεν ήταν τυχαία. Ακολούθησαν τέσσερις συνεχόμενες ήττες και η τελευταία θέση του ομίλου, όμως αυτές οι δύο βδομάδες έχουν σίγουρα χαραχθεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Να σημειωθεί ότι η Κλουζ ξανάκανε μεγάλο «διπλό» στο Champions League πέντε χρόνια αργότερα, όταν νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» με σκορ 0-1, μια ήττα που θεωρείται από τις πιο ντροπιαστικές στην ιστορία των «Κόκκινων Διαβόλων» και σίγουρα η πιο «χρυσή σελίδα» της ιστορίας του ρουμανικού συλλόγου.

4. Τσέλσι – Βασιλεία 1-2 ( 2013-2014)

inner

Η επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στον πάγκο της Τσέλσι τη σεζόν 2013-2014 είχε δυσάρεστη έκβαση καθώς οι «Μπλε» έπεσαν θύμα έκπληξης στην πρώτη αγωνιστική του Champions League. Η Βασιλεία παρουσιάζοντας ένα πολύ νεανικό και συμπαγές σύνολο κατάφερε να «αποδράσει» με τη νίκη από το Βόρειο Λονδίνο. Μάλιστα ανέτρεψε το σκορ καθώς βρέθηκε να χάνει στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου από το γκολ του Όσκαρ. Η Βασιλεία αντέδρασε και αφού πρώτα μείωσε με τον Σαλάχ, «έκλεψε» τους τρεις βαθμούς με κεφαλιά του Στρέλερ. Οι Ελβετοί ανάγκασαν την Τσέλσι στην πρώτη εντός έδρας ήττα της στην διοργάνωση στους ομίλους μετά από 29 ματς. Η τρίτη θέση του ομίλου πίσω από τους Λονδρέζους και την Σάλκε οδήγησε την Βασιλεία στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου η πορεία της σταμάτησε στον προημιτελικό με αντίπαλο την Βαλένθια. Σίγουρα μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για τον σύλλογο που ταυτόχρονα σηματοδότησε και την «πτώση» της Τσέλσι στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

3. Ολυμπιακός – Ατλέτικο Μαδρίτης 3 -2 (2014-2015)

inner

Ήταν η φιναλίστ του Champions League και κάτοχος του ισπανικού πρωταθλήματος την προηγούμενη χρονιά. Τρεις μέρες νωρίτερα είχε επικρατήσει στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" της Ρεάλ Μαδρίτης. Ε, και; Ο Ολυμπιακός «έκαψε» την Ατλέτικο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Πετυχαίνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό με δύο γκολ νωρίς, άγχωσε τους «Μαδριλένους» και παρά την μείωση του σκορ από τον Μάντζουκιτς κατάφερε να κάνει το 3-1 με τον Μήτρογλου. Το γκολ του Γκριεζμάν δεν άλλαξε κάτι και οι Πειραιώτες έζησαν μια ακόμη μεγάλη ποδοσφαιρική βραδιά στο γήπεδό τους. Η Ατλέτικο, με πολλαπλάσιο μπάτζετ και μεγάλα αστέρια στη σύνθεση της υπέκυψε. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Ολυμπιακό ήταν ο τερματοφύλακάς του Ρομπέρτο, ο οποίος «έχτισε τείχος» μπροστά από την εστία του και διατήρησε το προβάδισμα των «ερυθρολεύκων». Μια νίκη κόντρα στα προγνωστικά που πανηγυρίστηκε έξαλλα στο λιμάνι. Εν τέλει ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος στον όμιλο παρά τους 9 βαθμούς του και προκρίθηκε στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου έπεσε κι αυτός θύμα έκπληξης καθώς αποκλείστηκε από την Ντνίπρο Μάλιστα, η ουκρανική ομάδα με τη σειρά της κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης χωρίς να το περιμένει κανείς.

2. Ίντερ –Τραμπζονσπορ 0-1 (2011-2012)

inner

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των ομίλων του Champions League. Η Ίντερ ήταν νικήτρια της διοργάνωσης μόλις δυο χρόνια πριν και έχοντας διατηρήσει σταθερό τον βασικό κορμό της ομάδας με παίχτες όπως ο Σνάιντερ, ο Ντιέγκο Μιλίτο και ο Χαβιέ Ζανέτι. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε περίεργη κατάσταση αγωνιστικά και μη μετά τη φυγή του Μουρίνιο για τη Ρεάλ Μαδρίτης και το κακό ξεκίνημα στο ιταλικό πρωτάθλημα, κανείς δεν περίμενε ότι η άσημη Τράμπζονσπορ, που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην διοργάνωση θα μπορούσε να της δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στο « Τσουζέπε Μεάτσα». Όμως οι Ιταλοί δίνοντας ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών, δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία των Τούρκων. Η ώρα περνούσε και το άγχος εμφανίστηκε στις τάξεις των γηπεδούχων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε το γκολ του Σελούτσκα στο 76’ για να δώσει την νίκη στην Τράμπζονσπορ, η οποία πανηγύρισε σίγουρα την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της. Τερμάτισε τρίτη στον όμιλο και προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ όπου υπέστη συντριβή σε διπλούς αγώνες από την Αϊντχόφεν.

1.Μπρόντμπι-Μπάγερν 2-1 ( 1998-1999)

inner

Η φετινή αντίπαλος του Παναθηναϊκού που οι «πράσινοι» απέκλεισαν για να βρεθούν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έχει να επιδείξει μια σπουδαία νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία της. Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 1998 και η Μπρόντμπι υποδεχόταν την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου στην πρεμιέρα των ομίλων. Το σκορ ήταν φυσιολογικά 0-1 με γκολ του Μάρκους Μπάμπελ στο 76ο λεπτό. Και τότε ο «ποδοσφαιρικός Θεός» θέλησε να στείλει ένα προφητικό μήνυμα στους Βαυαρούς. Μέσα σε δύο λεπτά στο τελευταίο πεντάλεπτο, οι Δανοί γύρισαν την εις βάρος τους κατάσταση και τελικά πανηγύρισαν μια σπουδαία νίκη. Μπορεί να μην πήραν άλλον βαθμό στον όμιλο αλλά σίγουρα η παλικαρίσια αυτή επικράτηση έμεινε στην ιστορία. Όσο για την Μπάγερν σίγουρα θα θυμάται την συγκεκριμένη σεζόν. Αργότερα μέσα στη σεζόν έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Φαίνεται όμως ότι δεν είχε μάθει από την ήττα με την Μπρόντμπι. Μέχρι το 90’ «κρατούσε» το τρόπαιο, όμως δύο γκολ στις καθυστερήσεις από τον Σέρινχαμ και τον Σόλκσιερ έστειλαν τους «κόκκινους διάβολους» στα ουράνια αφήνοντας πικρή γεύση στους Βαυαρούς. Η Μπρόντμπι με την έκπληξή της είχε προειδοποιήσει…

Επιμέλεια : Άγγελος Μαλουσάρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x