Η απουσία του Χακάν Σουκούρ μετά το φινάλε της καριέρας του το 2008, από την κορυφή της επίθεσης της Γαλατά ήταν μία δυσβάσταχτη απώλεια.
Οι ιθύνοντες του τουρκικού συλλόγου, αφού δεν βρήκαν κάποιο γηγενή ποδοσφαιριστή αντίστοιχου επιπέδου, άρχισαν να επιδίδονται σε μεταγραφές ποιοτικών ξένων επιθετικών, για να καλύψουν το κενό του «Ταύρου του Βοσπόρου», όπως ήταν το παρατσούκλι του.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φορέσουν την φανέλα με το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα, μερικά πολύ μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Μίλαν Μπάρος (2008-2013)
Ο μεγάλος Τσέχος επιθετικός πέρασε τα καλά του χρόνια σε Λίβερπουλ, Άστον Βίλα και Ολιμπίκ Λυών. Κατέκτησε κι ένα Τσάμπιονς Λιγκ με τους Ρεντς το 2005, στον θρυλικό τελικό της Πόλης με αντίπαλο την Μίλαν, που κρίθηκε στα πέναλτι, μετά από μεγάλη ανατροπή της ομάδας του Μπενίτεθ.
Αγοράστηκε από την Γαλατάσαραϊ από τον γαλλικό σύλλογο αντί 5.5εκ. ευρώ σε ηλικία 27 ετών. Στην Τουρκία παρέμεινε 4,5 χρόνια κατακτώντας ένα πρωτάθλημα τη σεζόν 2011-2012.
Μάλιστα, αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τη σεζόν 2008-2009 με 20 γκολ.
Ο Μίλαν Μπάρος, μπορεί να είναι σήμερα 37 ετών (τον Οκτώβριο θα γίνει 38), αλλά συνεχίζει να παίζει κανονικά. Από το 2017 αγωνίζεται στην τσεχική Μπάνικ Οστράβα.
Ντιντιέ Ντρογκμπά (2013-2014)
Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος ξένος παίκτης, που φόρεσε ποτέ την φανέλα της Γαλατάσαραϊ. Μπορεί ο Ντιντιέ Ντρογκμπά να έμεινε μόλις ενάμιση χρόνο στην Τουρκία, μπορεί να ήρθε στα 35 του, δεν παύει όμως να είναι ένας πεντάκις πρωταθλητής Αγγλίας και κάτοχος ενός Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι (2012).
Ένα πρωτάθλημα (2013), ένα Κύπελλο (2014) και ένα Σούπερ Καπ Τουρκίας (2013) είναι ο απολογισμός του με την φανέλα της «Τσιμ μπομ».Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το πήρε το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της Τουρκίας για το 2013.
Συνολικά πραγματοποίησε 53 συμμετοχές με την φανέλα της Γαλατά, όπου σκόραρε 20 φορές και έδωσε 13 ασίστ, πριν φύγει ως ελεύθερος για να επιστρέψει και πάλι στην αγαπημένη του Τσέλσι.
Λούκας Ποντόλσκι (2015-2017)
Τρία χρόνια στην Μπάγερν (2006-2009), με ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο, και άλλα τρία στην Άρσεναλ (2012-2015), με ένα Κύπελλο Αγγλίας, δεν είναι και λίγα σε υψηλό επίπεδο.
Ο Λούκας Ποντόλσκι, ο πρώην ηγέτης της Κολωνίας (2003-2006 και 2009-2012), άφησε την Άρσεναλ για χάρη της Γαλατάσαραϊ στα 30 του χρόνια.
Οι Τούρκοι ξόδεψαν 2.5εκ. ευρώ για να τον αγοράσουν από τους «Κανονιέρηδες» και δεν χρειάστηκε να το μετανιώσουν. Σε 75 παιχνίδια με την φανέλα της «τσιμ μπομ» ο Γερμανός επιθετικός σημείωσε 34 γκολ και μοίρασε 17 ασίστ κατακτώντας δυο Σούπερ Καπ Τουρκίας και ένα Κύπελλο. Έτσι, «απάντησε» εν μέρει σε εκείνους, που τον κατηγορούσαν ότι «υπολειτουργούσε», όταν απομακρυνόταν από την αγαπημένη του Κολωνία.
Το καλοκαίρι του 2017 πουλήθηκε από τον τουρκικό σύλλογο στην ιαπωνική Βίσελ Κόμπε αντί 2.6εκ. ευρώ, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στα 35 του, μαζί με τον μεγάλο Αντρές Ινιέστα.
Μπαφετιμπί Γκομίς (2017-2018)
Ήρθε στην Τουρκία και την Γαλατάσαραϊ μόλις για ένα χρόνο, ωστόσο πρόλαβε να τα συμπαρασύρει όλα στο διάβα του.
Ο πρώην επιθετικός των Λυών και Σουόνσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και κέρδισε το πρωτάθλημα, αφού πέτυχε 32 γκολ και έδωσε 6 ασίστ στα 42 παιχνίδια που αγωνίστηκε.
Το επόμενο καλοκαίρι η «τσιμ μπομ» τον πούλησε με «μισή» καρδιά στην Αλ Χιλάλ αντί 6εκ. ευρώ, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα ο 34χρονος Γάλλος σέντερ φορ.
Ρανταμέλ Φαλκάο (2019- )
Ο «Ελ Τίγκρε» λόγω κάποιων τραυματισμών, αλλά και λανθασμένων προσωπικών του αποφάσεων, δεν κατάφερε να μείνει στην «ελίτ» της Ευρώπης.
Δεν παύει ωστόσο να είναι ένας παίκτης, που πριν λίγα χρόνια ήταν ίσως ο κορυφαίος σέντερ φορ στον κόσμο. Δείγμα της δημοτικότητάς του και της φήμης του ήταν οι 25.000 οπαδοί της Γαλατάσαραϊ, που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο και οι άλλες 40.000, που βρέθηκαν στο γήπεδο κατά την παρουσίασή του, νούμερο ρεκόρ για τα τουρκικά δεδομένα και μέσα στην δεκάδα ιστορικά παγκοσμίως.
Να αναφερθούμε στα δυο Γιουρόπα Λιγκ (2011, 2012) και το ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2012) με Πόρτο και Ατλέτικο ;
Στην τρίτη θέση στους σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου Ουέφα με 31 γκολ σε 33 αγώνες ;
Στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Κολομβίας (34 γκολ) ;
Και έχει ακόμα αναρίθμητα επιτεύγματα…
Η ουσία είναι ότι, υπό συνθήκες εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, η Γαλατάσαραϊ έκανε το «μπαμ» του καλοκαιριού αποκτώντας ως ελεύθερο από την Μονακό τον Ρανταμέλ Φαλκάο, με αποδοχές που κυμαίνονται περίπου στα 5.5εκ. ευρώ ετησίως.
Πέρυσι, μάλιστα, ο Κολομβιανός είχε μόλις δυο μικροτραυματισμούς απουσιάζοντας μόνο από τέσσερα παιχνίδια δείχνοντας πως έχει αφήσει πίσω τα προηγούμενα «προβληματικά» χρόνια. Έπαιξε σε 39 παιχνίδια με την απογοητευτική Μονακό, που κόντεψε να υποβιβαστεί την προηγούμενη σεζόν, και είχε 16 γκολ και 2 ασίστ.
Κλείνοντας, σας παραθέτουμε ακόμα μία περίπτωση, την περιπετειώδης. Αυτή του Μάριο Ζαρντέλ, που ήρθες ως αντικαταστάτης του Χακάν Σουκούρ, την πρώτη χρονιά που ο Τούρκος «εκτελεστής» άφησε την Γαλατά για να πάει στην Ιταλία και την Ίντερ αντί μόλις 6.5εκ. ευρώ.
Μάριο Ζαρντέλ (2000-2001)
Πρόκειται για μία περίπτωση διαφορετική από τις παραπάνω. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της «Τσιμ μπομ», αφού κόστισε περίπου 17εκ. ευρώ. Μπορεί το ποσό να σας φαίνεται υπερβολικό, ειδικά για την σεζόν 2000-2001 που έγινε η μεταγραφή του, αλλά μιλάμε για έναν παίκτη, που είχε βγει τέσσερις σερί σεζόν πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος.
Ωστόσο, στην Γαλατά τα πράγματα δεν πήγαν καλά γι’ αυτόν. Βλέπετε μπορεί να «μάτωσε» τα αντίπαλα δίχτυα με 33 γκολ σε 41 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και να κατέκτησε ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης με τους Τούρκους, ωστόσο κάποιοι τραυματισμοί και κάποια προσωπικά προβλήματα τον ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω στην Πορτογαλία.
Μάλιστα, η «Τσιμ μπομ» αναγκάστηκε να τον πουλήσει μόλις με 4,5εκ. ευρώ και από τότε η καριέρα του πήρε την κατιούσα.
Επιμέλεια: Σωτήρης Μυκονίου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.