Φαίνεται ότι του έχει γραμμένο η μοίρα του Τραϊανού Δέλλα να αναλαμβάνει σε αυτά τα πρώτα του χρόνια από το πόστο του προπονητή αποστολές υψηλής επικινδυνότητας και τεράστιου ρίσκου για την πορεία της σταδιοδρομίας του.
Μέσα σε ένα βράδυ, πριν από περίπου τρία χρόνια, αποδέχθηκε την αποστολή αυτοκτονίας να κρατήσει την ΑΕΚ στη Super League σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά σε ποδόσφαιρο παρέπεμπαν, ενώ στη συνέχεια κατάφερε να φέρει εις πέρας την ευθύνη της αυτονόητης επιστροφής της «Ένωσης» στην πρώτη κατηγορία. Η συμβίωση με τους «κιτρινόμαυρους» έληξε άδοξα, αλλά η επόμενη πρόκληση δεν άργησε καθόλου να του «χτυπήσει» την… πόρτα.
Γράφει ο Παύλος Κουστέρης
«Σε περιμένω αύριο στην προπόνηση»
Στις 3 Νοεμβρίου και αφού είχε προηγηθεί ένα ραντεβού διάρκειας δύο ωρών του «Τράι» με τον τεχνικό διευθυντή του Ατρόμητου, Γιάννη Αγγελόπουλο, για να διαδεχθεί τον Μιχάλη Γρηγορίου, το κινητό του 40χρονου τεχνικού χτυπά για να ακούσει την ατάκα από τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Σπανό, που ουσιαστικά θα άνοιγε το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. «Σε περιμένω αύριο στην προπόνηση», ήταν η «εντολή» του ισχυρού άνδρα των Περιστεριωτών που ουσιαστικά του εξάλειψε οποιαδήποτε αμφιβολία μπορεί να είχε για το αν πράγματι το «αστέρι» ήταν η ιδεατή επιλογή για τη συνέχεια της καριέρας του, τη στιγμή που το «διαζύγιο» με την ΑΕΚ ήταν αρκετά νωπό.
Η νέα του αποστολή επίσης δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς μια ομάδα που είχε θέση «ρεζερβέ» στην πρώτη τετράδα κάθε σεζόν, είχε μείνει πάρα πολύ πίσω για τη διεκδίκηση του στόχου των play-off και εκτός αυτού έδειχνε αγωνιστικά «άρρωστη», διότι εντός τεσσάρων γραμμών ήταν ηλίου φαεινότερον ότι το πρόβλημα ήταν πολύ πιο... βαθύ. Αυτό το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο τεχνικός του Ατρόμητου, αφού για να καταφέρει να σημειώσει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα (με την Καλλονή στις καθυστερήσεις) χρειάστηκε η πέμπτη προσπάθεια κι αφού είχε προηγηθεί και μια εντός έδρας ήττα-σοκ κόντρα στον Πανθρακικό.
Πριν από τον... γκρεμό
Όσο κι αν φαίνεται σχεδόν ακατανόητο, ο Τραϊανός Δέλλας βρέθηκε πολύ κοντά στο να αντικρίσει το φάσμα της απόλυσης πολύ σύντομα και πιο συγκεκριμένα μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 24 Ιανουαρίου. Αν στο τιμόνι της διοίκησης δεν ήταν ο Γιώργος Σπανός, αλλά κάποιος άλλος τότε αυτό ενδεχομένως να συνέβαινε. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της περιστεριώτικης διαχρονικά αποφασίζει την απόλυση ενός προπονητή μόνο όταν θεωρήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Στην πορεία φάνηκε ότι η στήριξη στον «Κολοσσ» είχε αντίκρισμα.
Φτάνοντας στο σήμερα (δύο μήνες αργότερα), ο Ατρόμητος διεκδικούσε σε ρόλο θεωρητικού αουτσάιντερ κόντρα στην ΑΕΚ την πρόκρισή του στον τελικό Κυπέλλου μέχρι να ματαιωθεί η διοργάνωση, αφού είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό (όχι δηλαδή κάποιον αδύναμο αντίπαλο) και επιπλέον κοιτά κατάματα την προοπτική της 6ης θέσης, η οποία μπορεί τώρα να μην σημαίνει τίποτα επί του πρακτέου, αλλά στο Περιστέρι περιμένουν τις αποφάσεις για τις αδειοδοτήσεις μήπως τελικά αποδειχθεί «χρυσάφι».
Μέχρι να γίνει βέβαια το... ταμείο στο τέλος της σεζόν, δεν έχει επιτευχθεί το παραμικρό και αυτή τη στιγμή ο Ατρόμητος περιορίζεται στη 10η θέση και στο -2 από τον 6ο ΠΑΣ Γιάννινα. Το δεδομένο είναι όμως ότι ο Τραϊανός Δέλλας μέσω της δουλειάς του έχει καταφέρει να αλλάξει άρδην την εικόνα της ομάδας και κατ' επέκταση έχει αυξήσει τις πιθανότητες από τη δική του πλευρά, ώστε να συνεχίσει και τη νέα σεζόν στον πάγκο του Ατρόμητου, κάτι που κατάφερε σχεδόν μοιραία μέσω συγκεκριμένων αυτονόητων αλλαγών και της γενικότερης στάσης του σε κρίσιμες περιόδους κρίσης.
Πώς κερδίζει την παραμονή του ο Δέλλας
Το «mea culpa» του έδωσε πόντους
Μετά την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα το κλίμα στο Περιστέρι ήταν πολύ βαρύ για τον Τραϊανό Δέλλα, με τον ίδιο να γίνεται δέκτης έντονων αποδοκιμασιών, ακόμα και ύβρεων από συγκεκριμένη μερίδα οπαδών της ομάδας που εξ αρχής δεν ήταν ενθουσιασμένοι με την πρόσληψη του πρώην τεχνικού της ΑΕΚ. Οι ώρες που ακολούθησαν του αγώνα προέκυψαν συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι φταίει και η στάση του Δέλλα εκτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διοίκηση. Πήρε την ευθύνη πάνω του, παραδέχθηκε τα λάθη του, ότι πλέον έχει μάθει πολύ καλύτερα την ομάδα και πού πονάει και δεσμεύθηκε για βελτίωση και αντίδραση. Ούτε δικαιολογίες (που είχε κάθε δίκιο να παρουσιάσει), ούτε μισόλογα. Τα αποτελέσματα θα έκριναν τη συνέχεια και δικαιώθηκε.
Τακτικές αλλαγές
Το πλάνο από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία ο «Τράι» ήταν ξεκάθαρο, καθώς το 4-2-3-1 δεν αλλάζει ποτέ και επιπλέον αποτέλεσε δική του απόφαση να αλλάξει σταδιακά την «ταυτότητα» της ομάδας προς τα δικά του «θέλω» και μην συμβιβαστεί στα δεδομένα ενός συνόλου που είδαν διαμορφωθεί μέχρι τη μέση της σεζόν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιαζόταν στο χώρο της μεσαίας γραμμής, κάτι που προκαλούσε ζητήματα τόσο στην αμυντική λειτουργία, όσο και στην επιθετική ανάπτυξη. Η λύση βρέθηκε με τον προφανή τρόπο (μεταγραφή Κεϊτά) και με μια έμπνευση του 40χρονου τεχνικού. Αυτή ακούει στο όνομα του Χαβιέρ Ούμπιντες που από πλάγιο χαφ, στο ματς της Τούμπας κόντρα στον ΠΑΟΚ (1-1) πήρε μετάθεση ως «οχτάρι» και τα αποτελέσματα ήταν ευεργετικά για τον παίκτη και φυσικά για την ομάδα του.
Άμεση προσαρμογή των μεταγραφών
Για τα δεδομένα του Ατρόμητου, οι μεταγραφές του Ιανουαρίου ήταν πολλές. Πολ Κεϊτά, Δημήτρης Γροντής, Σουμπίνιο, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Κοσμίν Ματέι έγιναν κάτοικοι Περιστερίου και όλοι έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους, έχοντας προσφέρει άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Το γεγονός αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον Τραϊανό Δέλλα, με δεδομένο ότι η εποχή την οποία έγιναν αυτές οι προσθαφαιρέσεις χαρακτηρίζεται διαχρονικά από υψηλό ρίσκο.
Κέρδισε παίκτες και αποδυτήρια
Μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε φαινόταν σε συγκεκριμένους παίκτες τόσο μια έλλειψη κινήτρου, όσο και ένας προβληματισμός για το πώς θα καταφέρουν να σηκώσουν… κεφάλι έπειτα από συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα. Ο Τραϊανός Δέλλας δούλεψε πάνω σε αυτόν τον τομέα και συνεχίζει να το κάνει με κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αλλά και στην καθημερινότητα και όλοι (παίκτες και διοίκηση) αναγνωρίζουν το μεγάλο ρόλο που παίζει η προσωπικότητά του, το ενδιαφέρον προς κάθε παίκτη ξεχωριστά, αλλά και το γεγονός ότι δείχνει πολύ μεγάλη εξέλιξη ως προπονητής. Είναι στοιχεία που τα έψαχναν στον Ατρόμητο από την εποχή του Γιώργου Δώνη.
Αποτελέσματα και χαρακτήρας
Όλα τα παραπάνω θα αποτελούσαν, βέβαια, ιστορία αν εντός γηπέδου δεν προέκυπταν θετικά αποτελέσματα και αγωνιστική βελτίωση. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ατρόμητος άρχισε να ανεβαίνει σε μια σειρά αγώνων που όλοι τον είχαν ξεγραμμένο. Οι Περιστεριώτες αφού απέκλεισαν σε διπλούς αγώνες τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο, έσπασαν το αήττητο σερί της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, δεν ηττήθηκαν στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ και παράλληλα έχουν έρθει σε τροχιά 6ης θέσης που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέσω αυτής μπορεί να προκύψει για ακόμα μία χρονιά ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτό το διάστημα έδειξε ότι αυτή η ομάδα αν μη τι άλλο διαθέτει χαρακτήρα σε μία από τις πιο δύσκολες αγωνιστικές στιγμές των τελευταίων χρόνων.
Το προφίλ που θέλει ο Ατρόμητος
Είναι μια πραγματικότητα στο Περιστέρι ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον Γιώργο Δώνη, Γιώργος Σπανός και τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Γιάννης Αγγελόπουλος ψάχνουν έναν τεχνικό που να διαθέτει ένα προφίλ ανάλογο με αυτού του νυν προπονητή της Αλ Χιλάλ. Νέος, μεθοδικός, φιλόδοξος που να θέλει να δουλέψει με νεαρούς παίκτες, ώστε μέσω αυτής της διαδικασίας να συνεχιστεί η παραγωγή από τις Ακαδημίες (και όχι μόνο) του συλλόγου. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει ο Τραϊανός Δέλλας, αποτελώντας ακόμα έναν λόγο που μπορεί να οδηγήσει στην πρόταση ανανέωσης της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Συμπερασματικά, εφόσον ο Ατρόμητος πραγματοποιήσει μια νικηφόρα πορεία στα τρία τελευταία ματς της σεζόν (Παναιτωλικό εντός, Καλλονή και Πανιώνιο εκτός), τότε είναι δεδομένο ότι θα προταθεί ανανέωση της συνεργασίας με τον «Τράι», η οποία ολοκληρώνεται στη λήξη της χρονιάς. Μένει πλέον να εκθέσει τις σκέψεις του στη διοίκηση και ο Θεσσαλονικιός τεχνικός και κατόπιν να παρθούν οι αποφάσεις για τη νέα σεζόν.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.