sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Πού θα πάει ο Μουρίνιο;

Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Ζοσέ Μουρίνιο απομακρύνεται από την Τσέλσι και ο Πορτογάλος σκέφτεται ήδη την επόμενη ομάδα του. Το sport-fm.gr μπαίνει στο μυαλό του 52χρονου τεχνικού.

Ένα «deja-vu» που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναβιώσει, ζει από σήμερα ο Ζοσέ Μουρίνιο, καθώς 8 χρόνια μετά (20 Σεπτεμβρίου 2007) την πρώτη του απομάκρυνση από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και την αγαπημένη του Τσέλσι, στις 17 Δεκεμβρίου του 2015 αναγκάζεται να πιει και πάλι το «πικρό ποτήρι» της φυγής του από το Λονδίνο, με τον Ρώσο μεγαλομέτοχο να του ανακοινώνει ότι για δεύτερη φορά στην προπονητική του καριέρα πρέπει να λυθεί η συνεργασία τους.

Γράφει ο Παύλος Κουστέρης

Κι αν η τότε απόφαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ήταν απροσδόκητη, καθώς απέλυσε τον Πορτογάλο έπειτα από μόλις τέσσερις αγώνες στους οποίους είχε μόνο μία ήττα, η σημερινή εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί και εύλογη λόγω των 9 ηττών μόλις στα μέσα της Premier League.

Ένα γεγονός είναι σίγουρο… Η ζωή για τον Πορτογάλο τεχνικό δεν σταματά εδώ και μάλιστα το καλοκαίρι τα φέρνει έτσι η μοίρα, ώστε αυτός και ο έτερος κορυφαίος προπονητής αυτή τη στιγμή στο άθλημα, ο Πεπ Γκουαρντιόλα να διαλέξουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, αφού και ο Καταλανός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από την Μπάγερν Μονάχου.

Κρίνοντας τα πεπραγμένα από το 2007-08, φαντάζει αδύνατο ο Ζοσέ Μουρίνιο να αποφασίσει να αναλάβει άμεσα μια ομάδα, τόσο γιατί εξασφάλισε την αποζημίωσή του για τη φετινή χρονιά, όσο διότι δεν θα μπει στη διαδικασία ενασχόλησης με ένα σύλλογο στα μέσα της σεζόν. Οπότε, θεωρείται βέβαιο ότι τον «Special One» θα τον ξαναδούμε σε πάγκο συλλόγου από το καλοκαίρι, όπως ακριβώς συνέβη και στις 2 Ιουνίου του 2008, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας του με την Ίντερ.

Πιθανοί προορισμοί; Ο Πορτογάλος δεν έχει κανένα ενδοιασμό να συνεχίσει στην Αγγλία την καριέρα του, παρά το «δέσιμο» που τον συνδέει με την Τσέλσι, στη Serie A δύσκολα θα υπάρξει ομάδα που θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα «θέλω» του πλην Γιουβέντους, ενώ Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου μπορούν υπό προϋποθέσεις να προσεγγίσουν τον πολυνίκη τεχνικό.

Μάντσεστερ Σίτι:
Αν δεν υπήρχε στο προσκήνιο το όνομα του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Ζοσέ Μουρίνιο θα αποτελούσε ο κορυφαίος στόχος για τον διάδοχο του Μανουέλ Πελεγκρίνι που θεωρείται ήδη παρελθόν εν όψει της νέας σεζόν. Λεφτά υπάρχουν, διάθεση για επενδύσεις επίσης υπάρχουν, παίκτες πρώτης γραμμής που μπορεί ο Πορτογάλος να τους οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο υπάρχουν και μάλιστα σε αφθονία. Ωστόσο, ξεκάθαρος στόχος για τους «σίτιζενς» είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα που θα έχει και τον καλό του φίλο, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, που είναι αθλητικός διευθυντής του συλλόγου.

inner

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:
Η περίπτωση της Γιουνάιτεντ φαντάζει ανάλογη με αυτή της Σίτι, καθώς ο Λουίς Φαν Χάαλ θεωρείται απίθανο να συνεχίσει και τη νέα σεζόν στο Μάντσεστερ, ειδικότερα αν συνεχιστεί η φετινή αποκαρδιωτική αγωνιστική εικόνα των «κόκκινων διαβόλων». Πρώτος στόχος για τη Γιουνάιτεντ είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα, αλλά επειδή τη δεδομένη στιγμή φαβορί για τον Καταλανό τεχνικό παρουσιάζεται η Σίτι, ο Εντ Γούντγουορντ εξετάζει κι άλλες επιλογές που σε αυτές πλέον προστίθεται ο Ζοσέ Μουρίνιο. Αποτελεί, άλλωστε κοινό μυστικό, ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ίσως η μοναδική ομάδα για την οποία θα «πρόδιδε» ο Πορτογάλος την Τσέλσι πριν από 1,5 χρόνο, καθώς το δέλεαρ να «αναγεννήσει» τους «κόκκινους διαβόλους» στη μετα-Φέργκιουσον εποχή είναι πολύ μεγάλο.

inner

Γιουβέντους:
Στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στην Τσέλσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε παραδεχθεί ότι θα φανταζόταν και πάλι το μέλλον του στην Ιταλία, αλλά για λογαριασμό της Ίντερ και μόνο αυτής, έχοντας δεθεί συναισθηματικά μετά τα όσα κατάφερε με τους «νερατζούρι». Όλα αυτά, όμως, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αλλάζουν, αν και στην περίπτωση της Γιουβέντους κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Ο λόγος φυσικά είναι οικονομικός, αφού πλην των όρων που θα πρέπει να συμφωνήσει η Γιουβέντους με τον Πορτογάλο, υπάρχουν πολλά θέματα (μεταγραφικά, ανανεώσεις συμβολαίων) που οι πρωταθλητές Ιταλίας θα ήταν πολύ δύσκολο να τα καλύψουν.

inner

Παρί Σεν Ζερμέν:
Το όνομα του Ζοσέ Μουρίνιο έχει ακουστεί πολλές φορές για την Παρί, αλλά κυρίως ο ίδιος ο Πορτογάλος δεν «ψηνόταν» για μια περιπέτεια στο γαλλικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, οι Παριζιάνοι έχουν τα (οικονομικά) μέσα να πείσουν τον Μουρίνιο και επιπλέον υπάρχει πάντα το κίνητρο της κατάκτησης του Champions League. Ο ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση του σεναρίου είναι η παρουσία του νυν τεχνικού των πρωταθλητών Γαλλίας, Λοράν Μπλαν που μπορεί να μην συναρπάζει ως όνομα, αλλά τα πηγαίνει περίφημα στη θητεία του από το 2013 μέχρι και σήμερα.

inner

Μπάγερν Μονάχου:
Από τη στιγμή που η Μπάγερν Μονάχου πρέπει να σκέφτεται πολύ σοβαρά τη ζωή χωρίς τον Πεπ Γκουαρντιόλα, όλοι οι προπονητές πρώτης γραμμής είναι υποψήφιοι για την επόμενη μέρα. Από αυτή τη λίστα δεν μπορεί να αποκλειστεί φυσικά ο Ζοσέ Μουρίνιο, έστω κι αν οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Ο λόγος; Από το 2011 και έπειτα υφίσταται κόντρα με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, με τον ιθύνοντα νου των Γερμανών να εξαπολύει «μύδρους» κατά του Πορτογάλου: «Είναι αγενής και χωρίς παιδεία. Το γεγονός ότι φοράει κασμιρένια πουλόβερ δεν σημαίνει ότι είναι ευγενής στους τρόπους του.
Οι αρχηγοί και οι προπονητές από όλο τον κόσμο θεώρησαν ότι ο Μουρίνιο πήρε τα καλύτερα αποτελέσματα με τους λιγότερους πόρους από τους υπόλοιπους, ωστόσο υπήρξε αγενής και χωρίς παιδεία στη συμπεριφορά για να πετύχει τους στόχους του.
Ο ίδιος προπονητής υπέφερε στην ταπεινωτική ήττα με 5-0 από την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου το περασμένο καλοκαίρι. Εκεί θριάμβευσε η επιθετική του φιλοσοφία». Όπως καταλαβαίνει κανείς, δύσκολα θα ρίξει τον εγωισμό του «Κάιζερ» για να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο με τον Πορτογάλο.

Ρεάλ Μαδρίτης:

inner

Όσο κι αν φαινόταν απίστευτο να επιστρέψει στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Ζοσέ Μουρίνιο, μετά τον τρόπο που αποχώρησε το καλοκαίρι του 2013, αυτό το σενάριο αρχίζει σιγά-σιγά να κερδίζει έδαφος. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρεάλ, Ραμόν Καλδερόν πριν από ένα μήνα: «Γνωρίζω πως ο πρόεδρος προσπάθησε να τον φέρει στην ομάδα στη θέση του Μπενίτεθ, αλλά ο Μουρίνιο δεν το ήθελε τώρα καθώς θεώρησε πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την επιστροφή του. Αλλά σε δύο ή τρία χρόνια μπορεί να είναι πάλι στη Ρεάλ. Το ίδιο συνέβη και με την Τσέλσι. Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης είχε στηρίξει πολλές φορές τον Μουρίνιο. Είναι ο αγαπημένος του προπονητής. Του αρέσει πολύ και κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αν ο Μπενίτεθ δεν τα πάει καλά και ο Μουρίνιο απολυθεί από την Τσέλσι, τότε επιμένω πως δεν αποκλείεται να τον ξαναδούμε στα μέρη μας». Το δεύτερο και πιο δύσκολο σκέλος των προϋποθέσεων (να απολυθεί ο Μουρίνιο) πραγματοποιήθηκε. Ο Ράφα δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, εφόσον Ρεάλ και Ζοσέ συμφωνήσουν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x