sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι Αμερικανίδες γύρισαν ανάποδα τις μπλούζες και όχι τις πλάτες τους στον σεξισμό

Οι Αμερικανίδες γύρισαν ανάποδα τις προπονητικές φανέλες τους και προκάλεσαν ισχυρές δονήσεις στο σεξιστικό και μισογυνικό κατεστημένο της ομοσπονδίας, αναγκάζοντας ακόμη και τον πρόεδρο σε παραίτηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να επικράτησαν με 3-1 απέναντι στην Ιαπωνία κατακτώντας το SheBelieves Cup για τρίτη φορά στην ιστορία τους, αν και στην πραγματικότητα ακόμη και η ισοπαλία τους ήταν αρκετή. Ωστόσο, η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ ποτέ δεν έμαθε να αρκείται με το μέτριο και ούτε υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να το κάνει τώρα.



Έτσι όπως ακριβώς παρατάχθηκαν στο γήπεδο απέναντι στις Ιαπωνέζες, έτσι αναμένεται να παραταχθούν και απέναντι στην αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου στις 5 Μάη, επιζητώντας ότι δικαιωματικά τους αξίζει: σεβασμός και ισότητα.



«Δεν μασάμε από τέτοια» ήταν η απάντηση της αρχηγού και κατόχου του Ballon D’Or, Μέγκαν Ραπίνο, όταν πληροφορήθηκε για την συγγνώμη που ζήτησε η ομοσπονδία μετά την ακρόαση της περασμένης Δευτέρας, όταν δικηγόροι του κρατικού ποδοσφαιρικού σώματος της Αμερικής, κατήγγειλαν τις γυναίκες αθλήτριες των ΗΠΑ για αδυναμία και έλλειψη προσόντων σε σχέση με την αντίστοιχη ανδρική ομάδα της χώρας.



«Θέλετε να μιλήσουμε για επιθετικότητα και εχθρότητα; Σε κάθε διαπραγμάτευση που είχαμε μαζί τους, υπήρχαν πάντα υπονοούμενα, ότι είμαστε υποδεέστερες και σε κάθε επαφή που είχαμε μαζί τους, υπήρχε υποτίμηση απέναντί μας και για αυτό υποβάλαμε αυτή την αγωγή» συμπληρώνει η Μέγκαν, η οποία άνοιξε τον δρόμο προς τον τίτλο απέναντι στις Ιαπωνέζες, σκοράροντας με ασύλληπτη απευθείας εκτέλεση φάουλ.



Πριν την έναρξη του παιχνιδιού, οι Αμερικανίδες γύρισαν τις προπονητικές φανέλες τους ανάποδα ως ένδειξη αποδοκιμασίας των σεξιστικών και μισογυνικών σχολίων της Ομοσπονδίας και του τέως πλέον προέδρου Κορδέιρο, θέλοντας να περάσουν το δικό τους μήνυμα απέναντι στις οικονομικές απολαβές που βασίζονται σε διακρίσεις σχετικά με το φύλο και όχι την ικανότητα.



Ωστόσο, άφησαν να ξεχωρίζουν στην φανέλα τα τέσσερα αστέρια που συμβολίζουν τις επιτυχίες τους στα Παγκόσμια Κύπελλα, αφού αυτά δεν μπορεί να τους τα αφαιρέσει κανείς.



Η αρχή του πολέμου και το «casus belli»

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την περασμένη Δευτέρα, 9 Μάρτη, ένας δικηγόρος της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου υπέβαλλε δικογραφία σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες αθλήτριες παρουσιάζονταν ως αθλήτριες με λιγότερα προσόντα, άρα και ότι η δουλειά τους στο γήπεδο είναι λιγότερο απαιτητική από την αντίστοιχη των ανδρών ομόλογών τους. Συνεπώς, δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται για τις εξαιρετικά χαμηλότερες οικονομικές απολαβές τους.



Παραδόξως, η αιτία της υποβολής αυτής της κατηγορίας, ήταν να αποδειχτεί ότι η αμερικάνικη ομοσπονδία δεν προέβη σε κάποιου είδους σεξιστική διάκριση εις βάρος των πρωταθλητριών κόσμου, όταν τους πρόσφερε εξευτελιστικούς μισθούς για τις υπηρεσίες τους. Αλλά ότι αντιθέτως, απέδωσε με γνώμονα την τυφλή δικαιοσύνη, τα «αναμενόμενα» σε εκείνους που πραγματικά τα αξίζουν.

Η αγωγή αυτή χαρακτηρίστηκε ως άλλο ένα τέχνασμα της ομοσπονδίας να δικαιολογήσει τις μισογυνιστικές διαθέσεις που την χαρακτηρίζουν επί δεκαετίες, ωθώντας τις γυναίκες να υποτάσσονται καθολικά στο «ισχυρό φύλο» και σε πενιχρούς (αν όχι ταπεινωτικούς) μισθούς.

Όλα αυτά, την στιγμή που το γυναικείο τμήμα μετρά αμέτρητες επιτυχίες ενώ αντίστοιχα το ανδρικό «χαροπαλεύει» να ανέλθει σε ανταγωνιστική εθνική ομάδα, ακόμη και σε τουρνουά που δεν ξεπερνούν τα σύνορα της αμερικανικής ηπείρου!



Προχωρώντας βαθύτερα στην νοσηρή πραγματικότητα των κατάπτυστων «λογικών» επιχειρημάτων της, η ομοσπονδία τόλμησε να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ακράδαντο επιχείρημα τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων καθώς και την «αδιαμφισβήτητη επιστημολογία», η οποία υπαινίσσεται ότι η δουλειά των ανδρών στο γήπεδο είναι σαφώς πιο επιβαρυμένη από την γυναικεία, αφού οι «άνδρες χρειάζονται ενισχυμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον σκοπό τους σε σχέση με τις γυναίκες».

«Πιστεύεις ότι η γυναικεία ομάδα θα μπορούσε να ήταν ανταγωνιστική απέναντι στην ανδρική;» φέρεται να ρώτησε ένας δικηγόρος της ομοσπονδίας της Κάρλι Λόιντ, σύμφωνα με τα έγγραφα της δίκης του περασμένου μήνα. «Δεν είμαι σίγουρη» είπε η Λοίντ, «μήπως θες να πιαστούμε στα χέρια και ο νικητής να πληρωθεί πιο αδρά», απάντησε εκείνη.



Στην ίδια δίκη, η Άλεξ Μόργκαν απαντούσε λακωνικά, όταν ρωτήθηκε εάν χρειάζονται περισσότερες δεξιότητες για να αγωνιστείς στην ανδρική εθνική ομάδα απ’ότι στην γυναικεία, λέγοντας «όχι, αλλά χρειάζεσαι διαφορετικές ικανότητες».

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση της 30χρονης αθλήτριας στο twitter, μετά την κατάκτηση του SheBelieves Cup:



O απόηχος των δηλώσεων της ομοσπονδίας



Εταιρίες κολοσσοί όπως η Coca-Cola, η Visa, η Budweiser κ.ά., έτρεξαν να καταδικάσουν την στάση της ομοσπονδίας αποκαλώντας τα μειωτικά σχόλια «απαράδεκτα και προσβλητικά», ζητώντας της να αναλάβει της ευθύνες της ενώπιον της δικαιοσύνης. «Η εταιρίας μας ήταν πάντοτε πρεσβευτής της ισότητας των φύλων, της δικαιοσύνης και της γυναικείας δυναμικής όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη» δήλωσε η Κέιτ Χάρτμαν, διευθύντρια της εταιρίας της Coca-Cola Company.

Αν και ο τέως πλέον Πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Κάρλος Κορδέιρο, ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, η Ραπίνο πιστεύει ότι αυτό απευθυνόταν σε όλους τους υπόλοιπους εκτός τις ίδιες: «Αυτές τις δηλώσεις τις έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν. Δεν είσαι υποδεέστερη επειδή είσαι κορίτσι ή κάτι ανώτερο επειδή είσαι αγόρι. Αυτό που είπαν δε διορθώνεται» αποκρίθηκε η Ραπίνο μετά το ματς.



Άλλο ένα επιχείρημα που η ομοσπονδία παραθέτει, είναι η μειωμένη ακροαματικότητα και τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης που αποσπούν οι γυναικείοι αγώνες καθώς και ότι δεν δύνανται να τα αυξήσουν, αφού η φύση τους δεν τούς το επιτρέπει.

Η διεθνής Χίδερ Οράιλι, έσπευσε να επέμβει αηδιασμένη από τα σχόλια, αποκαλώντας αυτούς τους ισχυρισμούς το λιγότερο «ενοχλητικούς και απεχθείς».



Επιπροσθέτως, στο παρελθόν ο Κορδέιρο είχε επιχειρήσει να προσφέρει στις Αμερικανίδες ισότιμες απολαβές με τις ανδρικές, αλλά εκείνες το είχε απορρίψει. Αργότερα οι δικηγόροι της γυναικείας ομοσπονδίας «ξεσκέπασαν» την απάτη, αποκαλύπτοντας ότι οι απολαβές που πρόσφερε ο πρόεδρος, ήταν ίσες με αυτές που απολάμβαναν οι άνδρες 9 χρόνια πριν, το μακρινό πλέον 2011.



Μάλιστα όχι μόνο η εγχώρια ομοσπονδία υποχρεώνει τις Αμερικανίδες αθλήτριες σε μειωμένες οικονομικές απολαβές, αλλά ακόμα και το σώμα της FIFA. Κατά την διάρκεια του Μουντιάλ ανδρών της Ρωσίας, οι 32 συμμετέχοντες μοιράστηκαν 400 εκατομμύρια δολάρια. Οι πρωταθλητές Γάλλοι, επέστρεψαν έχοντας 38 εκατομμύρια από αυτά στις αποσκευές τους, οχτώ περισσότερα απ’ότι συνολικά όλες οι εθνικές γυναικών μαζί πέρσι στο Μουντιάλ της Γαλλίας!

Αυτό σε απλά μαθηματικά σημαίνει ότι οι γυναίκες μοιράστηκαν μόλις το 7.5% του συνολικού ποσού των ανδρών, με τις νικήτριες Αμερικανίδες να επιστρέφουν με μόλις τέσσερα εκατομμύρια σπίτι!



Έτσι, οι παίκτριες του Βλάτκο Αντονόφσκι αναμένεται να εμφανιστούν στο δικαστήριο, διεκδικώντας 67 εκατομμύρια δολάρια, ως το πόσο που η ομοσπονδία τους χρωστά, αφού η χρηματική βάση της FIFA είναι εντελώς διαφορετική από την αμερικάνικη.

Το γράμμα που έστειλε ο Κορδέιρο, γνωστοποιώντας τους ότι δεν πρόκειται να πληρώσει η ομοσπονδία αυτό το ποσό, έφτασε στην ομάδα παραμονές του παιχνιδιού απέναντι στην Ισπανία, εκνευρίζοντας περαιτέρω τις αθλήτριες των ΗΠΑ.



«Είναι αστείο, διότι προπονούμαι με 18χρονα αγόρια και έχω καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από εκείνα. Απλά είναι δυνατότερα, μεγαλύτερα και γρηγορότερα, γιατί αυτή είναι η φύση τους» δήλωσε η Ραπίνο μετά τον τελικό, ενώ πρόσθεσε ότι «όσο μεγαλώνουν θα γίνονται καλύτερα. Δεν είναι πυρηνική φυσική για να μην το καταλάβεις. Τεχνικά όμως είμαι 100 φορές καλύτερη, ακόμη και για ένα άτομο στα 34 του όπως εγώ, τους παίζω για πλάκα».



«Όχι μόνο ο πρόεδρος αποφάσισε να στείλει το γράμμα παραμονές του αγώνα, αλλά και παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Υποθέτω ότι αν έτσι θες να γιορτάσεις την εορτή των γυναικών και θες να δείξεις ότι στηρίζεις το 50% του πληθυσμού που θέλει να ασχοληθεί με το σπορ, αυτό λέει πολλά για την διάθεση σου προς εμάς» πρόσθεσε σαφώς ενοχλημένη με την στάση του τέως προέδρου, η αρχηγός της εθνικής ομάδας και ακτιβίστρια, Ραπίνο.

Η παραίτηση του Κορδέιρο και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος μετά από 107 χρόνια



Μπορεί η παραίτηση του Κορδέιρο να αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για τα άμεσα σχέδια της εθνικής ομάδας γυναικών, ωστόσο η ανάληψη της προεδρίας από την Σίντι Πάρλοου Κόουν, δεν επισφραγίζει την νίκη τους στο δικαστήριο του Μάη, αν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί.

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η Πάρλοου έχει τρεις επιλογές: να κυνηγήσει την δίκη όσο πιο ουδέτερα και χωρίς υπεκφυγές γίνεται, να βρει την χρυσή τομή μέσω δικαστηρίου ή να περιμένει με σταυρωμένα τα χέρια την εκλογή του νέου προέδρου, νίπτοντας ουσιαστικά τα χέρια της. Αν και η τελευταία επιλογή μπορεί να φαίνεται αρκετά δελεαστική για πολλούς, η πρώην παίκτρια της εθνικής ομάδας γυναικών την περίοδο 1995 – 2006 δεν φαίνεται έτοιμη να παρατήσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στην τύχη του, αφήνοντάς το σε κάποιον άλλον πιθανότατα λιγότερο ικανό να επιληφθεί του ζητήματος.



Ίσως η Πάρλοου καταφέρει να επιτύχει την διεύρυνση των δικαιωμάτων της γυναικείας ομάδας, αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί την υποστήριξη των ηθικά σκεπτόμενων Αμερικανών, ούτως ώστε βελτιώσει το μίασμα που αποτελεί τώρα η ομοσπονδία μετά την παρέλευση της θητείας του Κορδέιρο. Επιπλέον, η ετυμηγορία του «λαϊκού δικαστηρίου», δηλαδή της άποψης των απλών πολιτών ή ακόμα και της Μία Χαμ που την υποστήριξε ανοιχτά, μπορεί να διαφέρει αρκετά από την τελική δικαστική απόφαση.



Ωστόσο, όσο αναφορά την ηθική και νομική στρατηγική που ακολούθησε ο Κορδέιρο ως εδώ, αποδεικνύει γιατί η απόφασή του να δημιουργήσει πλήθος από ιντερνετικά «τιτιβίσματα», έθεσε ουσιαστικά τον ίδιου του τον εαυτό σε θέση κυνηγημένου από κυνηγού.



Σε κάθε περίπτωση, η διαμάχη αποδεικνύεται ως ένα ακόμα δείγμα ακλόνητης θέλησης από πλευράς των Αμερικανίδων να αποδείξουν ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο διαθέτει όλα τα εχέγγυα να αγγίξει τον ουρανό με τα άστρα, που οι ίδιες οι αθλήτριες του Αντονόφσκι έχουν θέσει ως στόχο με βάση την απόδοσή τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά οι Αμερικανίδες δεν θα γυρίσουν ανάποδα τις μπλούζες τους, αλλά τον κόσμο ολόκληρο προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Είτε αυτό είναι στα δικαστήρια, είτε στα γήπεδα.



Επιμέλεια: Γιάννης Γατσούλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x