sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι… αγνοούμενοι και η αδυναμία παραγωγής σε ανοικτό παιχνίδι

Ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται να πάρει γκολ από ανοικτό παιχνίδι, ο Σάλπι και ο Κλάους, μετράνε τρία γκολ ύστερα από 11 αγωνιστικές και ο αρχικά φορτσάτος Στοχ, έχει εξαφανιστεί

Πολλοί ανέδειξαν το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στην άμυνα μετά το ματς με τον Ολυμπιακό. Το 4-0 σε κάθε περίπτωση είναι βαρύ, αυτό ωστόσο δεν καθιστά, από μόνο του κακή, μια άμυνα που στις πρώτες 10 αγωνιστικές, είχε δεχτεί 7 τέρματα. Βαθμολογικά η διαφορά θα ήταν η ίδια, αν ο Δικέφαλος του Βορρά, είχε ηττηθεί με μικρότερο σκορ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Για να μπορέσεις να πάρεις αποτέλεσμα απέναντι στον Ολυμπιακό, θα πρέπει να έχεις παραγωγή στο παιχνίδι του. Πράγμα που ο ΠΑΟΚ, δεν έχει όχι μόνο σε αυτό το ματς, αλλά γενικά δυσκολεύεται πολύ, στην παραγωγή φάσεων σε ανοικτό παιχνίδι.



Του Κώστα Μιαούλη


Ο ΠΑΟΚ έχει πάρει μόλις 8 τέρματα, εκ των 20 που έχει σημειώσει σε open play. Κι απ’ αυτά τα οκτώ, το ένα, έχει προέλθει πάλι από στημένο μιας και ο Στοχ στο ματς με τον Πανιώνιο, παίρνει τη μπάλα, από απόκρουση αμυντικού και με σουτ από τα πλάγια, κάνει το 2-0.

H ικανότητα, αλλά και η ρέντα του Βίτορ τον έχει φέρει πρώτο σκόρερ του ΠΑΟΚ με 4 γκολ, μαζί με τον Στοχ. Κι αυτό αναδεικνύει την περιορισμένη ικανότητα των Θεσσαλονικέων, να βγάλουν φάσεις μέσα από κανονική ροή παιχνιδιού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την δυστοκία του Κλάους (κυρίως) που προηγείται στον πίνακα των παικτών με τις χαμένες ευκαιρίες, αλλά και του Σαλπιγγίδη που έχει μόλις ένα γκολ στο πρωτάθλημα, τότε φτάνουμε στο αποτέλεσμα. Για να γίνει μια μικρή σύγκριση, πέρσι κι οι δύο μαζί μέτρησαν 22 γκολ στην Σούπερ Λίγκα, (13 ο Κλάους και 9 ο Σάλπι).

Ο ΠΑΟΚ έχει αργή μεταφορά της μπάλας, δεν την τρέχει. Μπορεί να έχει καταφέρει το απόλυτο μέχρι στιγμής στην έδρα του, αλλά στάθηκε και τυχερός σε πολλές περιπτώσεις. Η αργή ανάπτυξη του, δίνει στον αντίπαλο την δυνατότητα να οργανώνεται. Επιπλέον τα γκολ σε κόντρα είναι είδος υπό εξαφάνιση, όπως και από κλέψιμο κοντά στην περιοχή του αντιπάλου, για να βγει πιο εύκολα φάση.

Το ζήτημα είναι πως εκτός έδρας μεταμορφώνεται και πάλι προς το χειρότερο, έχοντας 2 νίκες στα πρώτα πέντε ματς, μακριά από την Τούμπα στο πρωτάθλημα. Κι είναι ενδεικτικό της επιθετικής δυσχέρειας, πως Σαλπιγγίδης και Αθανασιάδης δεν έχουν σκοράρει, ούτε ένα τέρμα εκτός έδρας, μέχρι τώρα στην Σούπερ Λίγκα.

Από άποψη στατιστικής, Σαλπιγγίδης και Κλάους συνδυαστικά, έχουν μόλις 3/38 τελικές έχοντας παίξει σε 10 από τα 11 ματς (στα 9 βασικοί). Την ίδια στιγμή το δίδυμο Μήτρογλου – Σαβιόλα έχουν 20/62, δηλαδή σκοράρουν σχεδόν 1 στις 3 τελικές. Ενδεικτικά υπάρχουν κι άλλα δίδυμα, που είναι πάνω απ’ αυτούς με το ντουέτο Μπεργκ – Φιγκερόα να βρίσκεται στο 7/36, ενώ και το δίδυμο Σολτάνι – Σολάρι της Ξάνθης συνδυαστικά έχει 10/30 τελικές.

Από μια άποψη, οι αριθμοί αναδεικνύουν την δυσκολία των δύο τους, στο γκολ, ωστόσο η αλήθεια είναι πως φάσεις για γκολ, δεν παράγονται εύκολα για λογαριασμό τους και οι περισσότερες τελικές του, γίνονται με αντίξοες συνθήκες, μιας και υπάρχει έλλειψη παραγωγής φάσεων σε ανοικτό παιχνίδι, όπου είναι ικανοί.

Ο ΠΑΟΚ έχει 48 τελικές στα 5 ματς μακριά από την έδρα του και 88 σε έξι εντός έδρας παιχνίδια, γεγονός που δείχνει και μεγάλη διαφορά για μια ακόμα φορά στη συμπεριφορά του. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει το απαραίτητο ειδικό βάρος και η συνέπεια, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να είναι ανταγωνιστικός για πρωταθλητισμό, από τη στιγμή που στα ματς μακριά από την έδρα του αντιμετωπίζει τεράστια δυσκολία, δημιουργίας φάσεων. Για παράδειγμα από τις 6 τελικές που έγιναν στο Καραϊσκάκη, καμία δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεκάθαρη ευκαιρία.

Σε πολύ ρηχά νερά επίσης έχει κινηθεί ο Στοχ, μετά το θεαματικό του ξεκίνημα. Ο Στοχ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια, μετρούσε τρία γκολ και έκτοτε, έχει μόνο ένα, την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι με τον Παναθηναϊκό πριν πέντε αγωνιστικές. Η απόδοση του βρίσκεται σε τεράστια κάμψη και αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος σε λάθη στον ΠΑΟΚ με 71. Στα ρηχά και ο Λούκας με εξαίρεση έναν αγώνα, αυτόν κόντρα στον Πανθρακικό, ενώ και ο Νίνης κινείται κάτω από την μετριότητα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x