sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Ζογκ-λέρ που «χτυπάει» η ΑΕΚ! (pics/video)

Στα συνθήματα των φίλων της Νιούκαστλ αναφερόταν για συντομία «Zog». Και ποιος ξέρει τι θα σκαρφιστούν στα δικά τους οι φίλοι της ΑΕΚ, αν γίνει το «μπαμ» κι ο Σαρλς Ενζόγκμπια φορέσει τα κιτρινόμαυρα!

Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου έχουν επικίνδυνα μεγάλες πιθανότητες να αποτύχουν. Να ξεφτίσουν μέχρι να τελειώσουν τα πρώτα κρύα.

Στην περίοδο όμως που κατεξοχήν φοριούνται τα «παλτά», η ΑΕΚ έχει βάλει στο μάτι ένα κομψό… κοστουμάκι.

Ακριβό μεν και ιδιαίτερο -σαν αυτά που αρέσκεται να φορά ο Σαρλς Ενζόγκμπια- αλλά και ικανό να τη μετατρέψει από μόνο του σε μοντελάκι.

Γράφει ο Γιώργος Μαραθιανός

Γιατί αντίθετα από την ενδυματολογική του γραμμή (για την οποία έχει γίνει στόχος πειραγμάτων από τους συμπαίκτες του στο παρελθόν), σε εκείνη του… πλαγίου άουτ ο Γάλλος εξτρέμ μπορεί να κάνει θαύματα. Και αντιπάλους να καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκαν απέναντί του.

inner

?????? I can't help u anymore Charles ??????. This has got to stop!

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Micah Richards (@micahrichards) στις




inner

Άλλωστε, όποιος δεν πιστεύει τις λέξεις, μπορεί να πειστεί από τους αριθμούς. Αυτούς που περιγράφουν τις επιδόσεις του στις τρεις ομάδες που έχει αγωνιστεί στην Αγγλία. Μα και αυτούς που αθροίζουν στα 22 εκατ. ευρώ τα χρήματα που δαπάνησαν συνολικά για να τον κάνουν δικό τους… Κι ας είναι ιδιόρρυθμος. Κι ας είναι μαγνήτης απίθανων καταστάσεων (για κάποιες από τις οποίες ευθύνεται και για κάποιες όχι).

Εξάλλου με ένα πρόβλημα -το πώς θα αποδεσμευτεί από τη Χάβρη όπου τον εντόπισαν οι σκάουτερ της Νιούκαστλ- ξεκίνησε η καριέρα του. Πριν οι Άγγλοι αποφασίσουν να λύσουν τελικά τη διαμάχη που προέκυψε με τον γαλλικό σύλλογο, πληρώνοντας για να κάνουν δικό τους το 16χρονο ταλέντο που τους είχε γοητεύσει. Και δεν το μετάνιωσαν…

Γιατί ο Ενζόγκμπια ήταν μικρός στο μάτι (1,71) και στην ηλικία, αλλά μεγάλωσε γρήγορα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Μπορεί να μη δικαίωσε στο έπακρο λοιπόν τα κολακευτικά λόγια που είχε πει για ‘κείνον ο Μπόμπι Ρόμπσον (ότι πρόκειται για τον πιο ταλαντούχο παίκτη που είχε δει σε αυτή την ηλικία) αλλά προσέφερε πολλά. Αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος (με 118 εμφανίσεις και 9 γκολ σε 4,5 χρόνια). Μπήκε στο μάτι της Άρσεναλ (που ενδιαφέρθηκε δυο φορές για ‘κείνον). Αλλά και στις καρδιές των οπαδών, που τον βάφτισαν «Zog» ώστε να… χωρέσουν τ’ όνομά του στα συνθήματα.

inner

Κάπου όμως η χημεία (όπως κι ο χρόνος συμμετοχής του με την έλευση του Ντάμιεν Νταφ) άρχισε να χάνεται. Τα προβλήματα να παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά. Μετά λοιπόν από δημόσια παραδοχή ότι θέλει να δοκιμάσει σε μια ομάδα με περισσότερες φιλοδοξίες, ήρθε ο καυγάς του με τον Άντι Κάρολ σε μια προπόνηση. Τι καυγάς δηλαδή, μακελειό… Με ένα δυνατό τάκλιν του Άγγλου να γίνεται αιτία για μπουνιές και κλωτσιές που συνεχίστηκαν σε τρία στάδια: Γήπεδο, αποδυτήρια και… πάρκινγκ!

Ε, όταν λίγο καιρό αργότερα ο προπονητής, Τζο Κίνιαρ, κριτίκαρε την απόδοσή του σε μια ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι προφέροντας εσκεμμένα το όνομά του ως «Insomnia» (μτφ. αϋπνία) το ποτήρι ξεχείλισε. Με τον Ενζόγκμπια να δηλώνει δημοσίως ότι δεν θα ξαναπαίξει ποτέ υπό τις οδηγίες του και την πρόταση 8,2 εκατ. ευρώ της Γουίγκαν να γίνεται το διαβατήριο του για να φύγει τελικά τον Γενάρη.

Για να ξαναβρεί γρήγορα την (ποδοσφαιρική) υγειά του. Να νιώσει σημαντικός. Και να γίνει κάτι παραπάνω από σημαντικός! Γιατί η γκολάρα με την οποία έδωσε νίκη-παραμονή επί της Άρσεναλ τον Απρίλη του 2010 ήταν ο κυριότερος μεν -ένας όμως μονάχα- από τους λόγους που τόσο οι συμπαίκτες του, όσο και οι φίλαθλοι τον ψήφισαν ως πολυτιμότερο παίκτη της σεζόν.



Είπαμε όμως, Ενζόγκμπια και μπελάδες συναντώνται συχνά. Δεν πέρασαν λίγες μέρες λοιπόν κι από ‘κει που βρισκόταν στις αγκαλιές των οπαδών, βρέθηκε με χειροπέδες στα χέρια! Αιτία; Η κατηγορία ότι πλήρωσε άλλο άτομο για να γράψει αντ’ αυτού στις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης!

Όπως απέφυγε ωστόσο τη φυλακή, βοήθησε τη Γουίγκαν να αποφύγει και πάλι τον υποβιβασμό την επόμενη σεζόν: Βάζοντας 5 γκολ στα 6 τελευταία ματς, αναδεικνυόμενος πρώτος σκόρερ της ομάδας (με 10 τέρματα) και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των Λίβερπουλ, Νιούκαστλ, Άστον Βίλα και Σάντερλαντ. Τι κι αν ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, λοιπόν, στύλωνε τα πόδια; Η πρόταση 13 εκατ. ευρώ από τους «χωριάτες» παραήταν καλή για να μη γίνει αποδεκτή.





inner

Κάπως έτσι, το καλοκαίρι του 2011 μετακόμισε στο Μπέρμιγχαμ. Έχοντας χριστεί διεθνής ΚΑΙ με τη μεγάλη εθνική Γαλλίας (πέραν των μικρών) στην οποία ο Λοράν Μπλαν τον κάλεσε την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί λοιπόν να έχει ως ελαφρυντικό κι ένα σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο, ωστόσο η αλήθεια είναι πως (με 80 συμμετοχές και 4 γκολ) επιβεβαίωσε αυτό που είπε πρόσφατα για ‘κείνον ο νέος προπονητής, Ρεμί Γκαρντ. Ότι «ο Σαρλς Ενζόγκμπια είχε τις δυνατότητες να προσφέρει πολλά περισσότερα στην Άστον Βίλα».

Όπως και να ‘χει, «εκλάμψεις» σαν το εκπληκτικό (και κρίσιμο) φάουλ με τη Γουέστ Χαμ τον κρατούν αγαπητό στις τάξεις των φιλάθλων. Κάνουν αρκετούς να θεωρούν ότι -κόντρα στη γενικότερη πεποίθηση στον σύλλογο- έχει πράγματα να δώσει. Και επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για παίκτη που αν τελικά έρθει στην Ελλάδα, μπορεί να δοκιμάσει την αντοχή των τσιμέντων της «Αγιά-Σοφιάς» όταν με το καλό εκείνη χτιστεί…





inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x