Προσωπικές ιστορίες που συγκινούν.
Ήρωες που έμοιαζαν παγιδευμένοι στη φτώχεια και στις κακουχίες βρέθηκαν μεμιάς λουσμένοι στα αστραφτερά φώτα των προβολέων.
Ένα γκολ στο 90’ που χαρίζει ένα πρωτάθλημα. Άνθρωποι μοιραίοι που ένα λάθος τους καταδικάζει αιώνια. Τόσα και τόσα περιστατικά που εκτυλίσσονται στο χορτάρι έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.
Ωστόσο, μια από τις πιο απίστευτες ποδοσφαιρικές ιστορίες συνέβη εκτός γηπέδου, η οποία περιελάμβανε δράμα, ίντριγκα και έναν από μηχανής… τετράποδο θεό.
Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου
Το ημερολόγιο γράφει 20 Μαρτίου 1966. Πλησίον του κοινοβουλίου και των ανάκτορων του Μπάκιγχαμ, ειδικότερα στην περιοχή Γουέστμινιστερ του Λονδίνου βρίσκεται το τρόπαιο «Ζιλ Ριμέ».
Οι διοργανωτές έχουν τη φαεινή ιδέα να το τοποθετήσουν προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο «Methodist Central Hall», προκειμένου οι απανταχού φίλαθλοι να έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν.
Εντούτοις, οι φύλακες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την εκπλήρωση της αποστολής τους, το ίδιο και το σύστημα ασφαλείας που είχε κοστίσει περί τα τρία εκατομμύρια λίρες.
Κάπως έτσι το «άγιο δισκοπότηρο» του παγκόσμιου ποδόσφαιρου έκανε φτερά κάτω από συνθήκες που ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας, έπειτα από την γκάφα ολκής στην οποία υπέπεσε, εξέδωσε ανακοίνωση και επεσήμανε ότι: «Η FA λυπάται βαθιά για αυτό το ατυχές περιστατικό».
«Οι οδηγίες μας ήταν σαφείς. Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι το κύπελλο πρέπει να το επιβλέπει μέρα-νύχτα το λιγότερο ένας φύλακας, τουλάχιστον κατά την ώρα που η έκθεση ήταν ανοιχτή», εξήγησε ο πρόεδρος της έκθεσης, Σέσιλ Ρίτσαρντσον σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί.
Στη συνέχεια, προσέθεσε: «Είχαμε δύο φύλακες που στέκονταν συνεχώς δίπλα του, εντούτοις τα δρακόντεια μέτρα δεν ίσχυαν, όταν ο χώρος έκλεινε για το κοινό». Μεταγενέστερα δήλωσε ότι «όλοι έχουμε περιθώριο για ένα ανθρώπινο λάθος».
Ο κλέφτης ή οι κλέφτες εικάζεται ότι έδρασαν την ημέρα που η έκθεση δεν λειτουργούσε, δηλαδή την Κυριακή, και συγκεκριμένα το πρωί με ιδιαίτερη μαεστρία. Όπως φαίνεται, είχαν στοχεύσει αποκλειστικά στο αντικείμενο του πόθου, έχοντας εκπονήσει ένα καλά μελετημένο σχέδιο.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από το ότι άνοιξαν το πίσω μέρος της γυάλινης προθήκης αφαίρεσαν την κούπα και άφησαν άθικτα γραμματόσημα που η αξία τους κυμαινόταν στα 8,4 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο προξενεί εντύπωση είναι ότι, αν και το κύπελλο άξιζε 3.000 λίρες, είχε ασφαλιστεί για 30.000 λίρες εκείνη την εποχή. Από εκεί και πέρα, η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.
«Στη μητροπολιτική αστυνομία έχουμε τους πιο λαμπρούς ντετέκτιβ», υπερηφανεύτηκε ο επικεφαλής αξιωματικός των ερευνών, μα οι προσπάθειες φαίνονταν άκαρπες.
Την επομένη, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγγλίας, Τζόε Μιρς, έλαβε ένα πακέτο, το οποίο περιείχε ένα κομμάτι του τροπαίου «Ζιλ Ριμέ». Μαζί υπήρχε ένα σημείωμα που απαιτούσε την καταβολή λύτρων ύψους 15.00 δολαρίων για να δοθεί και το υπόλοιπο στους κατόχους του.
Παρά την απειλή του εκβιαστή ότι θα έλιωνε το τρόπαιο σε περίπτωση που ο Μιρς επικοινωνούσε με την αστυνομία, ο τελευταίος ειδοποίησε τις Αρχές. Εκείνες ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις με τον Τζάκσον, όπως συστήθηκε και κανόνισαν να συναντηθούν στο Μπάτερσι Παρκ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή.
Εν τέλει η αστυνομία συνέλαβε τον Έντουαρντ Μπέτσλεϊ, ο οποίος αποδείχθηκε ότι δεν είχε σχέση με το περιστατικό. Ο υπαίτιος μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί…
Ο Σέρλοκ Χολμς και ο «ντεντέκτιβ» Pickles
Όλα έδειχναν ότι η φήμη των «πατέρων του αθλήματος» θα υποστεί ένα ισχυρότατο σοκ. Όμως, στις 27 Μαρτίου του 1966 ημέρα Κυριακή και καθώς οι έρευνες είχαν περιέλθει σε τέλμα o Pickles, ένα ασπρόμαυρο σκυλάκι κόλεϊ, έκανε το θαύμα του.
Ο 26χρονος Ντέιβιντ Κόρμπετ έβγαλε τον Pickles για τον καθιερωμένο απογευματινό του περίπατο και κάποια στιγμή κατευθύνθηκε σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο για να επικοινωνήσει με τον αδερφό του.
«Ενώ ήμουν έτοιμος να δέσω το λουράκι του πρόσεξα ότι ο Pickles έχωσε τη μύτη του κοντά σε ένα δέντρο», υπογράμμισε στην εφημερίδα «Manchester Evening News» και συνέχισε:
«Μόλις κοίταξα κάτω αντίκρισα ένα δέμα που ήταν βυθισμένο σε ένα σωρό από εφημερίδες. Ήταν τόσο καλά τυλιγμένο που αρχικά πίστεψα ότι επρόκειτο για βόμβα. Έτσι, το άφησα κάτω στο έδαφος. Έπειτα το έβαλα στην παλάμη μου και άρχισα δειλά-δειλά να το ξετυλίγω. Δευτερόλεπτα μετά είδα στη βάση χαραγμένα τα ονόματα της Ουρουγουάης, της Βραζιλίας και δίπλα τη λέξη νικήτριες. Τότε, κατάλαβα».
Αν και η σύζυγός του δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό του, αυτός έτρεξε να το παραδώσει στις Αρχές και λησμόνησε ότι φορούσε ακόμα τις... παντόφλες του!
Ήρωας!
Μολονότι οι αστυνομικοί τον ανέκριναν αρκετές ώρες θεωρώντας τον ως κύριο ύποπτο, πείστηκαν στο τέλος ότι δεν αποτελεί τον δράστη και έλαβε αμοιβή έξι χιλιάδων λιρών!
Όσο για τον Pickles, μετατράπηκε σε εθνικό ήρωα. Παράλληλα, εμφανίστηκε σε αναρίθμητες τηλεοπτικές εκπομπές. Ο Κόρμπετ, προσέλαβε… ατζέντη για τον σκύλο του και ο τελευταίος συμμετείχε σε ταινία με τίτλο: «The Spy With The Cold Nose».
Επιπλέον, ανακηρύχθηκε… σκύλος της χρονιάς για το 1966, ενώ η εταιρία παραγωγής φαγητού για κατοικίδια «Spillers» του προσέφερε δωρεάν φαγητό για έναν ολόκληρο χρόνο!
Επιπρόσθετα, ο Κόρμπετ, όπως φυσικά και ο τετράποδος πρωταγωνιστής, ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι στη γιορτή που ακολούθησε την κατάκτηση του Μουντιάλ απ’ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των «λιονταριών».
Σημειωτέον ότι κατά καιρούς πολλοί άλλοι προσπάθησαν να κλέψουν το βαρύτιμο κύπελλο. Ο κοσμαγάπητος σκύλος έκλεισε τα μάτια του το 1967.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.