sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο προπονητής που πούλησε τα πάντα εκτός από την… ψυχή του

Σε μια άλλη εποχή που στον χώρο του ποδοσφαίρου συνέβαιναν πολλά «κουλά», ο Ίβορ Μπρόαντις πούλησε… τον εαυτό του για να σώσει την ομάδα του.

Αρκετά χρόνια πριν, που στο ποδόσφαιρο δεν υπήρχαν αυτοί οι «τρελοί» μισθοί, τα υπέρογκα ποσά των μεταγραφών αλλά ούτε και οι χορηγοί, οι ομάδες αναγκαζόντουσαν να κάνουν πράγματα που σήμερα μοιάζουν αστεία. Ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος λοιπόν, η Κάρλαϊλ Γιουνάιτεντ, η οποία πλέον βρίσκεται κάπου «θαμμένη» στη Δ’ Κατηγορία ποδοσφαίρου της Αγγλίας, το 1946 αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Τι έκανε λοιπόν με σκοπό να εξοικονομήσει χρήματα; Προσέλαβε έναν ταλαντούχο 23χρονο ποδοσφαιριστή με το όνομα Ιβόρ Μπρόαντις. Μάλιστα ο Ιβόρ είναι μέχρι και σήμερα ο πιο νέος παίκτης-προπονητής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Καλά μέχρι εδώ.

Τα οικονομικά της Κάραϊλ όμως δεν έδειχναν να βελτιώνονται. Έπειτα από τρία χρόνια στο σύλλογο, ο Άγγλος επιθετικός είχε πραγματοποιήσει 91 εμφανίσεις σκοράροντας μάλιστα και 52 γκολ. Τότε ήταν που πήρε αυτή τη μεγάλη και άκρως ιδιαίτερη απόφαση. Από τη στιγμή που η θέση του ήταν αυτή του παίκτη-προπονητή αποφάσισε να… πουλήσει τον εαυτό του. Ναι καλά διαβάσατε.



Προκειμένου να βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο την ομάδα της Κάρλαϊλ «έδωσε» με μεταγραφή τον εαυτό του στην Σάντερλαντ. Οι «Μαύρες Γάτες» ήταν πρόθυμες να πληρώσουν μέχρι και 18 χιλιάδες λίρες για την απόκτηση του, πόσο που σήμερα μοιάζει μηδαμινό όμως τότε θεωρούταν αρκετά υψηλό για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα. Έτσι λοιπόν «δέχτηκε» την πρόταση και μετακόμισε στην Σάντερλαν, αφήνοντας πίσω του ένα ποσό που θα έβγαζε από τις οικονομικές δυσκολίες την πρώην ομάδα του όπως και έγινε.

Η καριέρα του στη συνέχεια εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο. Συνολικά σημείωσε 512 συμμετοχές σε ομάδες της Αγγλίας πετυχαίνοντας 157 γκολ. Κατάφερε να παίξει και στην εθνική Αγγλίας σε 14 παιχνίδια σκοράροντας 8 γκολ. Μετά το τέλος της καριέρας του γύρισε πίσω στην περιοχή της Κάρλαϊλ και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα. Το 2019 απεβίωσε όντας 96 ετών.

Επιμέλεια: Τάσος Μακαρατζής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x