sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που είχε 3… ημίχρονα!

Αναμέτρηση με τρία ημίχρονα, δίχως παράταση… Γίνεται; Και όμως γίνεται! Ή μάλλον έγινε το μακρινό 1894 και τη θυμίζει το sport-fm.gr

Από καταβολής ποδοσφαιρικών κανόνων όλοι γνωρίζουν ότι ένας αγώνας διαρκεί 90 λεπτά, αποτελούμενος από δύο ημίχρονα των 45 λεπτών (δίχως να υπολογίσει κάποιος τις περιπτώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται παράταση και διαδικασία πέναλτι).

Σωστά; Όχι ακριβώς.

Βλέπετε, υπήρξε μια αναμέτρηση που είχε τρία ημίχρονα και κράτησε 135 λεπτά…

Το ημερολόγιο γράφει 1 Σεπτεμβρίου 1894. Σάντερλαντ και Ντέρμπι Κάουντι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην πρεμιέρα του αγγλικού πρωταθλήματος.

Το παιχνίδι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 15:30 και 8.000 παθιασμένοι φίλαθλοι συρρέουν στις εξέδρες.

Ένα χαμένο τρένο, εκατοντάδες προβλήματα

Ο ρέφερι που είχε οριστεί για να διευθύνει τη συνάντηση, Τόμας Κίρκχαμ (που το 1902 διαιτήτευσε και τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα σε Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σαουθάμπτον) ξεκίνησε στην ώρα του από το Λάνκασαϊρ, αλλά στην πορεία έχασε το τρένο με τελικό προορισμό το Σάντερλαντ.

Ως εκ τούτου, έστειλε ένα τηλεγράφημα προκειμένου να ενημερώσει ότι δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής. Μάλιστα, επεσήμανε σε αυτό ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι δεν θα έφτανε πριν από τις 5 το απόγευμα.

Μπορεί στη σημερινή εποχή αυτό το πρόβλημα να φαντάζει μικρής σημασίας, καθώς οι Αρχές του αθλήματος είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ορίζοντας εκ των προτέρων αντικαταστάτη, μα έναν αιώνα πίσω τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Μάλιστα, όπως ανέφερε και ένα τοπικό Μέσο, η προοπτική το ενθουσιώδες πλήθος να παρέμενε σε αδράνεια για μιάμιση ώρα περιμένοντας, γρήγορα απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεδομένης της αξίωσης ορισμένων θεατών να ολοκληρωθεί ο αγώνας εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και των εύλογων διαμαρτυριών εκ μέρους των συλλόγων, αναφορικά με την καθυστέρηση, οι ιθύνοντες υποχώρησαν.

Αν και δεν υπήρχε κανένα εχέγγυο ότι οι Αρχές θα έκαναν δεκτό ένα αποτέλεσμα, χωρίς την ύπαρξη ρέφερι, οι εκατέρωθεν πλευρές συμβιβάστηκαν.

Έτσι, έπειτα από διαβουλεύσεις βγήκε άσπρος καπνός και αποφασίστηκε το ματς να αρχίσει στην ώρα του, με τον Τζον Κόνκερορ να αναλαμβάνει εθελοντικά την εκπλήρωση των χρεών του απόντα.

Μολονότι εκ πρώτης όψεως η δυναμική των δύο κλαμπ φαινόταν να κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα, εντούτοις η πεποίθηση αυτή διαψεύστηκε.

Ο Τζον Κάμπελ άνοιξε το σκορ για τους οικοδεσπότες στο 15’, ενώ λίγο μετά ένα σουτ που εξαπέλυσε ο ίδιος κόντραρε στη πλάτη του συμπαίκτη του, Τζίμι Χάναν, ξεγέλασε τον αντίπαλο γκολκίπερ, Ρόμπινσον, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ. Στο 40’ο Τόμι Χίσλοπ με εξαιρετικό συρτό σουτ τριπλασίασε το προβάδισμα.



Ο ένας το μακρύ του, ο άλλος το κοντό του

Σε εκείνο το σημείο κατέφθασε ο εξ αρχής διαπιστευμένος άρχοντας του παιχνιδιού, Κίρκχαμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Derby Daily Telegraph» ο… αργοπορημένος ισχυρίστηκε ότι τον «καθοδήγησε λανθασμένα ένας εισπράκτορας εισιτηρίων στο Χάλιφαξ». Ως αποτέλεσμα, ενώ είχε φύγει από το σπίτι του εγκαίρως, κατέληξε να φτάσει με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο Πολ Μπράουν γράφει στο βιβλίο με τίτλο: «The Victorian Football Miscellany»: «Τη στιγμή που έφτασε ο Κίρκχαμ δήλωσε ότι τα πρώτα 45 λεπτά έπρεπε να ακυρωθούν. Κατόπιν, διέταξε το ματς να ξαναρχίσει αυτή τη φορά υπό τη δική του εποπτεία. Τα τρία γκολ της Σάντερλαντ ‘’σβήστηκαν’’ και το δεύτερο 45λεπτο, το οποίο ακολουθούσε μετατράπηκε σε πρώτο».

Καθώς οι δύο ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για την έναρξη του δευτέρου μέρους διαδόθηκαν φήμες μεταξύ των οπαδών ότι κάτι πάει στραβά.

Κάποιες άλλες εφημερίδες, όπως για παράδειγμα η «Guardian», επεσήμαναν ότι ο ρέφερι απαίτησε το παιχνίδι να εκκινήσει εκ νέου από την αρχή. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Preston Herald» ανέφερε ότι η καθυστέρηση έναρξης του ματς κατά 15 λεπτά υποχρέωσε τον διαιτητή να σφυρίξει την επανάληψη του πρώτου ημιχρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κίρκχαμ εξέφρασε διαφορετική άποψη: «Όταν έφτασα, έδωσα και στις δύο ομάδες την επιλογή να διατηρήσουν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου ως είχε, εφόσον ήταν αμφότερες σύμφωνες. Παρά ταύτα, η Ντέρμπι Κάουντι αρνήθηκε, με το σκεπτικό ότι δεν είχε δίκαιη αντιμετώπιση από τον προσωρινό διαιτητή. Έτσι, δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την επανέναρξη του ματς», τόνισε ενώπιων των δημοσιογράφων.

Μιας και οι φιλοξενούμενοι βρίσκονταν πίσω στο σκορ με 3-0, έμοιαζε λογικό να επιδιώξουν μια δεύτερη ευκαιρία. Πράγματι, αρχικά το πέτυχαν, από τη στιγμή που όσα εκτυλίχθηκαν στο πρώτο μέρος δεν ελήφθησαν υπόψη.

Τελικά, επικράτησε η θεία δίκη. Στο δεύτερο μέρος (ουσιαστικά την επανάληψη του πρώτου ημιχρόνου) δέχθηκαν τρία ακόμη γκολ. Το… ασυνήθιστο παιχνίδι έληξε με σκορ 8-0, με τη Σάντερλαντ να βρίσκει δίχτυα άλλες πέντε φορές στο δεύτερο (ουσιαστικά τρίτο) και τελευταίο 45λεπτο.

Ο μοναδικός αγώνας στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά, ο οποίος είχε τρία ημίχρονα επισήμως έληξε 8-0, αλλά στην πραγματικότητα ο δείκτης του σκορ σταμάτησε στο 11-0.

Το γεγονός ότι σκορ πρώτου και δεύτερου μέρους ήταν ταυτόσημα, βοήθησε σημαντικά τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν ήδη στείλει τις πρώτες ανταποκρίσεις από το γήπεδο.

Η γούρικη πουτίγκα ρυζιού

Όπως σημειώνει ο Πολ Μπράουν: «ο πορτιέρε της Ντέρμπι, Τζον Γουίλιαμ Ρόμπινσον, όντας προληπτικός, απέδωσε τη συντριβή όχι στον ρέφερι, αλλά στο ότι πριν από την αναμέτρηση δεν είχε ακολουθήσει την καθιερωμένη συνήθειά του, δηλαδή να φάει πουτίγκα ρυζιού. Αυτό είχε φέρει... γρουσουζιά στο σύλλογο».

Εντέλει καμία πλευρά δεν αμφισβήτησε την εκδοχή των γεγονότων που επικαλέστηκε ο Κίρκχαμ στο συμβούλιο της λίγκας. Τότε, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα, ώστε τέτοιου είδους… μπερδέματα να αποφευχθούν στο μέλλον.

Στο τέλος της σεζόν η Σάντερλαντ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ τα «κριάρια» απέφυγαν τον υποβιβασμό, επειδή επικράτησαν της Νοτς Κάουντι σε αγώνα μπαράζ.



Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x