«Βάστα τα γινάτια σου, να μην σου βγουν τα μάτια σου» λέει μια παλιά παροιμία.
Είναι λέει στοιχείο των ευφυών ανθρώπων να μην έχουν κολλήματα και να αλλάζουν στάση ώστε να φτάσουν στην επιτυχία. Μπορεί λοιπόν σε δηλώσεις του πριν από μερικές μέρες, ο Ζλάταν να χαρακτήρισε τον Γκουαρδιόλα ως τον «πιο ανώριμο προπονητή» που υπάρχει, αλλά μάλλον ο Πεπ, ωριμάζει προπονητικά, όπως η καταλανική Peralada στα βαρέλια των οινοποιείων της Βαρκελώνης.
Γράφει ο Γιώργος Σπανομανώλης
Ήδη στην Αγγλία τον αποκαλούν προφήτη του ποδοσφαίρου, ο οποίος είναι έτοιμος να αλλάξει το άθλημα για δεύτερη φορά. Το έκανε μία με το τίκι-τάκα και το κάνει ξανά, σε μια νέα, πιο βελτιωμένη εκδοχή. Και μπορεί η μαγιά να είναι η ίδια, αλλά έχουν αλλάξει τα συστατικά.
Ο Πεπ, είδε μπροστά, δεν έβαλε νερό στο κρασί του, αλλά η αλήθεια είναι πως έβαλε... λίγο Μουρίνιο στο παιχνίδι του και κατάφερε να μας συστήσει το άθλημα από την αρχή. Κράτησε τα καλά του τίκι-τάκα, είδε πως το κάνει ο αρχιελεγκτής του ΚΤΕΛ, Μουρίνιο και έφτιαξε μια ομάδα με επίθεση Πεπ και άμυνα βγαλμένη από τα τεφτέρια του Ζοσέ.
Άλλωστε, το έχει δηλώσει ο ίδιος. «Δεν είμαι καινοτόμος, αλλά κλέφτης ιδεών» είπε κάποτε.
Με τη νίκη του κόντρα στη Σουόνσι, ο Καταλανός τεχνικός έγραψε ιστορία.
Ήταν η 15η συνεχόμενη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι στην Premier League και μέχρι τότε δεν το είχε κάνει καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το κάνει ο Γκουαρδιόλα. Έχει το know how. Έχει το ίδιο ρεκόρ στην Ισπανία, με την Μπαρτσελόνα της σεζόν 2010-2011 να τρέχει σερί 16 νικών και ακόμα ένα στη Γερμανία με την Μπάγερν τη σεζόν 2013-2014 που σταμάτησε μετά από 19 σερί νίκες. Ναι, ο Πεπ, που δεν ήταν καλός προπονητής και πήγαινε σε έτοιμες ομάδες όπως λένε οι πολέμιοι του, στη μία είχε Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα και στην άλλη Ρόμπεν και Ριμπερί και καθόλου ανταγωνισμό στην Bundesliga.
Στη Μάντσεστερ Σίτι είχε και έχει ένα τσουβάλι λεφτά να πάρει ότι θέλει, αλλά ρε παιδιά μην τρελαθούμε τελείως. Ο μόνος είναι; Ο Μουρίνιο για παράδειγμα τον Γενάρη, μόνο τον Γενάρη, θα έχει στη διάθεση του μπάτζετ ύψους 90 εκ. ευρώ.
Ο τρόπος του Πεπ
Στην Αγγλία το λένε «Peps’ way» και όσο για αν κάποιοι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζουν ότι ο Γκουαρδιόλα έχει τον τρόπο του. Τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και πάντα τον εφαρμόζει. Δεν συμβιβάζεται, δεν κάνει εκπτώσεις, δεν υποχωρεί ακόμα και αν έχει να κάνει με απίστευτα ισχυρές διοικήσεις και τεράστια κλαμπ.
Το πρώτο που απαιτεί στις ομάδες που αναλαμβάνει είναι να είναι το απόλυτο αφεντικό. Είναι συγκεντρωτικός και όσοι έχουν δουλέψει μαζί του μιλούν για έναν «δικτάτορα», όσον αφορά τις αποφάσεις. Ελέγχει τα πάντα. Από το ποιους συνεργάτες θα έχει μαζί του, πως θα δουλεύεται κάθε άσκηση στην άμυνα, τι θα τρώνε οι παίκτες, μέχρι και το τι πρέπει να κάνουν οι φροντιστές. Δεν κάνει συμβιβασμούς και όταν βλέπει ότι έχει προβλήματα, τα λύνει μια και έξω, είτε πρόκειται για παίκτες, είτε για συνεργάτες. Δεν του άρεσε ο Ζλάταν, τον άφησε στον πάγκο αδιαφορώντας για το συμβόλαιο του. Είχε κόντρα με τον γιατρό της Μπάγερν και τον έστειλε σπίτι του, εξωθώντας τον σε παραίτηση. Δεν μάσησε από τον Μάτζουκιτς και τον άφησε να πάει στην ευχή του θεού και της Παναγίας.
Ο «τρόπος του Πεπ» περιλαμβάνει και άλλα. Είναι λάτρης της τακτικής και επενδύει πολλά στην ανάλυση των παιχνιδιών, τολμάει να πάρει ρίσκα και να ανακατέψει την τράπουλα όσο χρειαστεί.
Πάντως, όσο σκληρός και αν είναι, είναι κοντά στους παίκτες του και λειτουργεί ως πατέρας με τους γιους του. Σε όλες τις ομάδες που πήγε, παρά τις βεντέτες που είχε, κατάφερε να έχει ηρεμία στα αποδυτήρια. Για αυτό άλλωστε δεν θέλει τεράστια ρόστερ. Θέλει να ελέγχει την ποδοσφαιρική οικογένεια του. Είναι πάντα δίπλα στους παίκτες του, είτε σε θέματα ποδοσφαιρικά, είτε αγωνιστικά.
Ο Πικέ, όσο ήταν στην Μπαρτσελόνα, είχε πει πως η επιτυχία του Πεπ, έγκειται στο γεγονός ότι δεν δίνει εντολές, αλλά καταφέρνει να σε κάνει να αντιληφθείς τι πρέπει να κάνεις.
Ο Πεπ δεν είναι κολλημένος και αυτό είναι το ταλέντο του
Η επιτυχία του Γκουαρδιόλα στη Σίτι δεν είναι χθεσινή. Εντόπισε το πρόβλημα και ας του πήρε μια χρονιά για να το πετύχει, άλλαξε και πάλι τη φιλοσοφία του και κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα που ήδη συζητείται αν είναι η κορυφαία όλων των εποχών στην Αγγλία.
Ναι, αυτό που ακούσατε. Οι Times του Λονδίνου, έθεσαν στους συντάκτες τους το ερώτημα, αν η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ είναι η κορυφαία όλων των εποχών. Υπερβολή και αυτό, αλλά και μόνο που συζητείται, κάτι δείχνει.
Η απίστευτη αλλαγή των πολιτών, είναι απόρροια του ότι ο Γκουαρδιόλα δεν είναι κολλημένος. Μπορεί να προσαρμοστεί, να αλλάξει τα πλάνα του, να αποχωριστεί τα «ψεύτικα εννιάρια» που αυτός δημιούργησε και να παίξει άμυνα, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ αυτό το ποδόσφαιρο που πρέσβευε.
Το καλοκαίρι, δαπάνησε ένα κάρο λεφτά, κοντά στα 160 εκ. ευρώ και έφτιαξε την πιο ακριβή άμυνα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μεντί, Γουόκερ, Έντερσον, μαζί με Στόουνς και Οταμέντι είναι ορισμένοι από τους λόγους που δημιουργήθηκε το αποτέλεσμα που βλέπετε.
Κάποιοι λένε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, αλλά ο Πεπ, βάλθηκε να αλλάξει ακόμα και αυτό. Φέτος οι «πολίτες» αποδεικνύουν ότι η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα. Για την Σίτι φέτος, τα μετόπισθεν είναι η αρχή και όπως ξέρετε είναι το ήμισυ του παντός.
Νωρίτερα είπαμε ότι ο Πεπ, δανείστηκε λίγο την αμυντική προσέγγιση του Μουρίνιο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δανείστηκε από τον Ζοσέ τη φιλοσοφία, ότι η ομάδα πρέπει να ξεκινάει από την άμυνα. Αλλά η άμυνα του Καταλανού, λειτουργεί αλλιώς. Είναι άμυνα που δημιουργεί, που κυριαρχεί, άμυνα από την οποία ξεκινάει η επίθεση της ομάδας του. Αν υπάρχει ο όρος «επιθετική άμυνα» τότε έτσι μπορεί να αποδοθεί.
Η Σίτι λοιπόν φέτος, ναι μεν έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, 52 συνολικά, αλλά παράλληλα έχει καταφέρει να δεχθεί μόλις 11 μετά 17 ματς. Όλο αυτό βασικά συμβαίνει γιατί έχει καταφέρει να περιορίσει τα λάθη των αμυντικών του αρκετά σε σχέση με πέρσι.
Η αμυντική λειτουργία του Πεπ όμως, ξεκινάει από το δόγμα «παίζουμε άμυνα με το να έχουμε τη μπάλα». Απόρροια αυτού, η Σίτι να δέχεται τις λιγότερες επιθέσεις για γκολ από κάθε άλλη ομάδα στην Premier League.
Η κατάρα της επιτυχίας
Πάντως ο Γκουαρδιόλα από πάνω του έχει τη δαμόκλειο σπάθη της επιτυχίας.
Ανέλαβε τη Μάντσεστερ Σίτι με στόχο ασημικά και τίποτε άλλο. Η δεύτερη, η τρίτη θέση θα θεωρηθεί αποτυχία και αυτό το γνωρίζει καλά.
Άλλωστε ακόμα τον κυνηγάει το στίγμα του «ποιος δεν θα έπαιρνε πρωτάθλημα στη Γερμανία» και το «σιγά τον προπονητή, τα έκανε όλα με Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα».
Όπως και να έχει όμως, πάρει δεν πάρει το πρωτάθλημα ή το Champions League θα έχει πετύχει κάτι σπουδαίο. Θα έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο... για δεύτερη φορά.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.