sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Γκασκόιν στην… καρέκλα του οδοντιάτρου

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια ο Πολ Γκασκόιν και μια καρέκλα οδοντιάτρου δημιούργησαν έναν από τους πιο επικούς πανηγυρισμούς στο ποδόσφαιρο.

Είθισται η επίσκεψη στον οδοντίατρο να αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι την αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ωστόσο, μια τέτοια εικονική επίσκεψη σκόρπισε το γέλιο σε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλων ανά τον κόσμο και έμεινε στην ιστορία. Ο λόγος φυσικά για τον αλησμόνητο πανηγυρισμό του Πολ Γκασκόιν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996.

Μέσα Μαΐου. Ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Τέρι Βέναμπλς, ανακοινώνει στον Τύπο την 27μελή αποστολή, από την οποία μονάχα 22 προνομιούχοι θα έδιναν το «παρών» στη διοργάνωση του Euro. Πολλές φιλοδοξίες είχαν καλλιεργηθεί στο στρατόπεδο της ομάδας, μιας και είχε το ρόλο της οικοδέσποινας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ταξίδεψε στην Ασία δίνοντας ορισμένα φιλικά παιχνίδια. Ένα από αυτά ήταν κόντρα σε μια ομάδα επιλέκτων από το Χονγκ Κονγκ. Τα «τρία λιοντάρια» επικράτησαν δύσκολα με σκορ 1-0.

«Αχάριστοι»
Λίγες ώρες προτού ανακοινώσει επίσημα την τελική 22μελή αποστολή, ο Βέναμπλς επιτρέπει στον Γκασκόιν -μια μέρα νωρίτερα είχε γιορτάσει τα 29α γενέθλιά του- τον Σέριγχαμ και τους υπόλοιπους να πάνε σε ένα κοντινό νυχτερινό κέντρο, για να καταναλώσουν ένα-δύο ποτά. Η κατάσταση όμως, δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου.

Για κακή τους τύχη, διόλου κολακευτικές φωτογραφίες διέρρευσαν στον Τύπο, οι οποίες παρουσίαζαν τους πρωταγωνιστές σε κωματώδη κατάσταση. Ξεχωρίζει το ενσταντανέ που δείχνει έναν εξ αυτών, ξαπλωμένο σε μια καρέκλα οδοντίατρου, να τον «ποτίζουν» οινοπνευματώδη.

Σε χρόνο… ρεκόρ οι σκανδαλοθηρικές φυλλάδες πήραν… φωτιά, με πρόθεση, όπως συνήθως, να «σταυρώσουν» τους υπαίτιους. Στο πρωτοσέλιδο της «Sun» δέσποζε μια ευμεγέθης εικόνα από την κραιπάλη, συνοδευόμενη από ένα πηχυαίο τίτλο και έναν υπότιτλο, ο οποίος «έσταζε» δηλητήριο για τους «δράστες» και ειδικότερα για τον Γκασκόιν: ‘’Αχάριστοι’’, ‘’ένας μεθυσμένος δίχως τιμή’’.

«Πήγα μονάχα για ένα ποτό», επεσήμανε ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξη στο περιοδικό «FourFourTwo», ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στο περιβόητο στιγμιότυπο: «Έκατσα πρώτος στην καρέκλα, γιατί φαινόταν διασκεδαστικό. Έπειτα έκαναν το ίδιο μερικοί συμπαίκτες μου. Ήταν καλό για τις σχέσεις μέσα στην ομάδα», επέμεινε.



Η απάντηση
Οι κλυδωνισμοί από το κύμα των αρνητικών σχολίων επηρέασαν το σύνολο, αλλά ο «Γκάζα» θέλησε να δώσει μια πληρωμένη απάντηση στους επικριτές του.

Το ημερολόγιο γράφει 15 Ιουνίου. Αγγλία και Σκωτία τίθενται αντιμέτωπες για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Οι γηπεδούχοι προηγούνται στο σκορ χάρη σε γκολ του Άλαν Σίρερ στο 53’. Ο «Γκάζα» έντεκα λεπτά πριν από τη λήξη με μια ιδιοφυή έμπνευση «γαζώνει» τα αντίπαλα δίχτυα και διαμορφώνει το τελικό 2-0.



«Κρίμα που το μπουκάλι δεν περιείχε τζιν»
Ο τερματοφύλακας, Άντι Γκόραμ, εξομολογείται μεταγενέστερα: «Ήξερα πως ήταν γκολ χωρίς καν να κοιτάξω. Απλώς παρακαλούσα να μην ήταν αυτός που το έβαλε, γιατί θα μου έκανε σίγουρα πλάκα και δεν ήμουν βέβαιος ότι μπορούσα να το αντέξω».

Τότε, ήρθε η στιγμή για την… αναπαράσταση. Έτρεξε, ξάπλωσε στο χορτάρι και οι συμπαίκτες του Μακμάναμαν, Σίρερ και Ρέντναπ του έριξαν νερό στο στόμα.



«Για κάποιο λόγο στο δεύτερο ματς που θα παίζαμε απέναντι στη Σκωτία απλώς είπα: ‘’Παιδιά, όποιος σκοράρει θα κάνει την καρέκλα του οδοντίατρου’’. Ευτυχώς για μένα ήμουν αυτός που βρήκε δίχτυα. Οι συμπαίκτες μου συμφώνησαν με την ιδέα, εντάχθηκαν στον πανηγυρισμό και είχε πλάκα! Πάντως, κρίμα που το μπουκάλι περιείχε μόνο ενεργειακό ποτό και όχι τζιν», υπογράμμισε γελώντας στο διαδικτυακό κανάλι Pitch TV.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x