Μπορεί άραγε η ανόθευτη αγάπη που σιγοκαίει στην ψυχή ενός φιλάθλου για την ομάδα του να οδηγήσει στο χαμό του, εξαιτίας μιας ήττας σε ένα ντέρμπι; Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Συχνά έχουν περιγραφεί αιματηρές συμπλοκές και επιθέσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι οποίες κόστισαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Παρόμοιες ειδήσεις ασφαλώς σκορπούν τη θλίψη σε κάθε αναγνώστη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και περιστάσεις, όπου, μολονότι υπήρξε η ίδια τραγική κατάληξη (θάνατος), ο απόηχός τους προκάλεσε εκτός από στενοχώρια και άλλου είδους συναισθήματα. Συγκεκριμένα, φανέρωσε ότι μέχρι και σήμερα βρίσκονται άνθρωποι διατεθειμένοι να «δώσουν και τη ζωή τους» για μια ιδέα.
Αυτό επιβεβαιώνεται τουλάχιστον από ένα σχετικό απόσπασμα του εξαιρετικού βιβλίου «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160» των συγγραφέων Αριστοτέλη Μπενόγλου και Ανδρέα Οικονόμου: «Άνοιξε τα μάτια, κοίταξε τον γιατρό που βρισκόταν δίπλα του, ψιθύρισε το όνομα της ομάδας που λάτρευε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο και ξεψύχησε. Γιατί, μερικές φορές, αποδεικνύεται πως η φράση ‘’είσαι η ζωή μου, η αναπνοή μου’’ είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό γηπεδικό σύνθημα…
Η πρώτη (καταγεγραμμένη) φορά που υποστηρικτής του Παναθηναϊκού ‘’λύγισε εν ώρα αγώνα’’ συνέβη το μακρινό 1947. Το ημερολόγιο γράφει 5 Ιανουαρίου. Το ‘’τριφύλλι’’ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Χριστουγέννων.
Ο Αντώνης Καραζέρης 29χρονος τελειόφοιτος Νομικής, κάθεται στις εξέδρες της Λεωφόρου, για να παρακολουθήσει –για τελευταία φορά– την αγαπημένη του ομάδα.
Έξω από το γήπεδο η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική. Η γερμανική Κατοχή αποτελεί παρελθόν, ωστόσο οι πολίτες βιώνουν το δράμα του εμφυλίου. Ο αθλητισμός είναι η μοναδική διέξοδος ξεγνοιασιάς και εκτόνωσης.
Εντός γηπέδου, επικρατεί ένταση, αγωνία, πάθος για τη νίκη. Οι καρδιές των θεατών χτυπούν σαν πολυβόλα.
Το ματς βάφεται ‘’κόκκινο’’. Δύο ασταθείς αποκρούσεις του ‘’πράσινου’’ τερματοφύλακα Μαθιού Βιτάλη είναι αρκετές για να τις εκμεταλλευτούν οι Πειραιώτες και να επικρατήσουν με σκορ 2-1. Ο Παναθηναϊκός είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Νίκου Σίμου.
Ο Καραζέρης είναι απαρηγόρητος. ‘’Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος’’, του λένε οι ποδοσφαιριστές Μακρής του Π.Ο. Αστέρα Αθηνών και Δημητσάνας του Φωστήρα, που κάθονταν δίπλα του, για να τον παρηγορήσουν. Δίχως αποτέλεσμα…
Με τη λήξη του ματς, ο ‘’πληγωμένος’’ φίλαθλος καταφεύγει σε καφενείο των Αμπελοκήπων, πλησίον του γηπέδου, περιμένοντας να κοπάσει το ‘’κύμα’’ του κόσμου.
Όταν επιστρέφει στο σπίτι του, οι οικείοι του απουσιάζουν. Ξαπλώνει στο κρεβάτι του, με τις έντονες εικόνες του ματς να τον περιτριγυρίζουν και να βασανίζουν τη σκέψη του.
‘’Μαθιός… γκολ… ατυχία… Παναθηναϊκός…’’
Αργά το βράδυ επιστρέφουν οι δικοί του από την έξοδό τους. Βρίσκουν τον Καραζέρη αναίσθητο στο δωμάτιό του. Αμέσως καλούν τον οικογενειακό ιατρό, ενώ αργότερα τους επισκέπτεται και καρδιολόγος. Έπειτα από προσπάθειες, ο άτυχος νεαρός ανοίγει τα μάτια. Αφήνει την τελευταία του πνοή, αφού πρώτα ψελλίζει αργά-αργά τέσσερις λέξεις: ‘’Μαθιός… γκολ… ατυχία… Παναθηναϊκός’’.
‘’Εμβολή στον εγκέφαλο από τον κλονισμό, λόγω της αποτυχίας της ομάδας’’, είναι η αιτία θανάτου, όπως καταγράφηκε μερικές μέρες αργότερα σε ρεπορτάζ του αθλητικού Τύπου. Ο Παναθηναϊκός, για να τιμήσει τον Αντώνη Καραζέρη, που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή, τοποθέτησε φωτογραφία του στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Διοικητικού του Συμβουλίου».
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.