sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο «αέρινος» Σουηδός με το ξανθό μαλλί…

Το ξανθό μαλλί με χαίτη ήταν το σήμα κατατεθέν του. Όμως, ο Πάτρικ Σιόμπεργκ έμεινε στην ιστορία για την συνέπεια και τις επιδόσεις του στα μεγάλα ραντεβού του άλματος εις ύψος. Το sportfm.gr θυμάται…

Αν κάνει κάποιος γκάλοπ και ρωτήσει μερικούς περαστικούς για τον Πάτρικ Σιόμπεργκ, οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι θα κοιτάξουν με απορία ή θα ζητήσουν να τους επαναλάβουν το όνομα γιατί δεν το άκουσαν καλά ή δεν τον κατάλαβαν. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά και συγκεκριμένα οι 40+, θα απαντήσουν «ασφαλώς» ή «εννοείται» και θα γυρίσουν τον χρόνο πίσω με νοσταλγία. Τότε που έβλεπαν τον Σουηδό άλτη του ύψους με το ξανθό μακρύ μαλλί να ίπταται και να χαρίζει μαγικές στιγμές στους απανταχού φίλους του κλασσικού αθλητισμού.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Το ξανθό μαλλί, αλλά με την μακριά χαίτη, όπως… πρόσταζε εκείνη η εποχή, ήταν το σήμα κατατεθέν του 51χρονου σήμερα Σουηδού. Πέρα από το στυλ, το μαλλί που ανέμιζε σε κάθε του άλμα ήταν αυτό που τον ξεχώριζε από κάθε αντίπαλό του. Ασφαλώς, όμως, ο Πάτρικ Σιόμπεργκ δεν έμεινε στην ιστορία για τις... μακριές τρίχες του, αλλά για την συνέπεια και τις επιδόσεις του σε όλα τα μεγάλα ραντεβού.

Ποιος από τους ρομαντικούς του κλασσικού αθλητισμού έχουν ξεχάσει τις «μάχες», αρχικά με τους Γερμανούς Ντίτμαρ Μέγκενμπουργκ και Κάρλο Τράνχαρντ και εν συνεχεία αυτές με τον Χαβιέ Σοτομαγιόρ; Όχι τίποτε άλλο, αλλά μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, ίσως και πιο αγνές. Για τον ξανθομάλλη άλτη, όλα αυτά τελείωσαν σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου του 1999.

inner

Η χρονιά-σταθμός στην μεγάλη καριέρα του ήταν το 1987, αφού κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στον ανοιχτό με 2.42μ. στις 30 Ιουνίου στη Στοκχόλμη, όσο και στον κλειστό με 2.41μ. την 1η Φεβρουαρίου στον Πειραιά. Και παρότι έχουν περάσει 29 χρόνια από τότε, μόλις δύο αθλητές έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να κάνουν καλύτερες επιδόσεις.

Ο ένας είναι ο τεράστιος Κουβανός, Χαβιέ Σοτομαγιόρ, που παραμένει κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ του άλματος εις ύψος με 2.45μ. και 2.43μ. αντίστοιχα. Στον ανοιχτό, καλύτερη επίδοση έχει κάνει επίσης ο Μουτά Εσά Μπαρσίμ από το Κατάρ με 2.43μ. και στον ανοιχτό ο Γερμανός, Κάρλο Τράνχαρντ με 2.41μ.

Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός αθλητής του ύψους στην ιστορία με τρία ολυμπιακά μετάλλια (αργυρό το 1984 στη Ρώμη και το 1992 στη Βαρκελώνη και χάλκινο το 1988 στη Σεούλ). Κατέχει ακόμη το ευρωπαϊκό ρεκόρ στον ανοιχτό, ενώ στο πλούσιο παλμαρέ του υπάρχουν επίσης το χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης το 1987 και άλλα επτά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

inner

Μπορεί ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ να θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών, αλλά όσοι είχαν την τύχη να «γνωρίσουν» τον Γιαν Νίκλας Πάτρικ Σιόμπεργκ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, μπορούν να πουν με σιγουριά, ότι τον συναγωνίζεται επάξια. Και όσοι έχουν αντίθετη άποψη, δεν μπορεί να μην παραδεχθούν ότι ο Σουηδός βρίσκεται στην ελίτ των αθλητών, που άφησαν το στίγμα τους στο άλμα εις ύψος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x