sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Incredible… Χάρτινγκ

Τον είπαν «Hulk» γιατί σε κάθε πανηγυρισμό σκίζει τη φανέλα.Η οργή του Ρόμπερτ Χάρτινγκ όμως όταν ένιωσε να αδικείται απ’ την IAAF δεν τον έκανε να «πρασινίσει» αλλά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους

Στην πατρίδα του τον αποκαλούν «incredible Hulk», αφού σε κάθε πανηγυρισμό σκίζει την φανέλα, όπως κάνει και ο πρωταγωνιστής των γνωστών κόμικς όταν νευριάζει.

Όταν όμως… ανεβάζει παλμούς ο Ρόμπερτ Χάρτινγκ δεν μεταμορφώνεται σε πράσινο τέρας που διαλύει τους «κακούς», αλλά βρίσκει τρόπους να διαχωρίσει τη θέση του από εκείνους.

Αυτό τουλάχιστον έκανε ο χρυσός δισκοβόλος, όταν είδε το όνομά του στη λίστα της IAAF με τις υποψηφιότητες για τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς, δίπλα σ’ αυτό του Τζάστιν Γκάτλιν.

Οι υποθέσεις ντόπινγκ που έχουν συνδεθεί με το όνομα του Γκάτλιν και οι ποινές απαγόρευσης αγωνιστικής δράσης που του έχουν επιβληθεί δύο φορές στην πολύχρονη καριέρα του, φαίνεται πως εξόργισαν τον Γερμανό δισκοβόλο.

«Ζητώ απ’ την ΙΑΑF να αποσύρει το όνομά μου απ’ τη λίστα. Βρίσκω υπέροχο το ότι βρίσκομαι σ’ αυτή. Το ότι διεκδικώ το βραβείο μαζί με έναν αθλητή που έχει κατηγορηθεί για περιπτώσεις παράνομων ουσιών, όμως, είναι ο λόγος που ζητάω κάτι τέτοιο», ήταν τα λόγια του 29χρονου προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο προσβάλει την προσπάθεια που έχει κάνει, αλλά και τον κόσμο που τον υποστηρίζει.

Το… αμαρτωλό παρελθόν της Γερμανίας

Ένα τέτοιο περιστατικό είναι αρκετό σε μια χώρα σαν την Γερμανία, που έχει υποφέρει στο παρελθόν από περιπτώσεις ντόπινγκ, να δει τον Χάρτινγκ σαν ήρωα. Και παρότι ο σκληρός του χαρακτήρας -και φυσικά η συλλογή μεταλλίων που ξεκίνησε απ’ το 2009 σε παγκόσμιο επίπεδο- τον έχει ανεβάσει ψηλά στα μάτια του κόσμου, φαίνεται πως υπάρχει ακόμα κάτι που τον κρατάει πίσω σε μερίδα του κόσμου. Ο προπονητής του.

inner

Ο Γουέρνερ Γκόλντμαν έχει αποτελέσει μέρος της συστήματος παραγωγής… υπεραθλητών μέσω ντόπινγκ στην Ανατολική Γερμανία, ενώ μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989 παραδέχτηκε δημόσια την συμμετοχή του σ’ αυτό. Μάλιστα, έφυγε με «κλωτσιές» απ’ τη θέση που του είχε δοθεί στην Γερμανική Ομοσπονδία Στίβου, μόλις βρέθηκαν ντοπαρισμένοι αθλητές στις ρίψεις.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αρκετά αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπο του 30χρονου Χάρτινγκ, που προπονείται υπό τις οδηγίες του. Όμως αυτός δεν δείχνει να επηρεάζεται απ’ το παρελθόν. Αντιθέτως, έχει γίνει η αφορμή αρκετές φορές να τον υπερασπιστεί δημόσια, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα απέναντι σε όσους τον κατηγορούν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετοί που ταλαιπωρούνται από προβλήματα υγείας, εξαιτίας εκτεταμένης χρήσης αναβολικών ουσιών.

«Δεν κατάφερα τίποτα με ειλικρίνεια»

Η ιστορία θα γράψει πως ο Ρόμπερτ Χάρτιγνκ έγινε ο πρώτος αθλητής που αρνήθηκε την μεγάλη τιμή της υποψηφιότητας του τίτλου του καλύτερου αθλητή της χρονιάς -που θα απονεμηθεί στο παραδοσιακό Γκαλά της 21ης Νοεμβρίου στο Μονακό- για να εναντιωθεί στο ντόπινγκ.

Μέσα σ’ αυτήν θα μείνουν και τα λόγια που είπε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο «throwholics.com» αμέσως μετά το αίτημα απόσυρσης του ονόματός του απ’ τις υποψηφιότητες που ανακοίνωσε η IAAF.

inner

«Πήρα την απόφασή μου μόλις είδα την λίστα. Είδα τον Γκάτλιν και σκέφτηκα “έχεις κάνει τα πάντα στον αθλητισμό με ειλικρίνεια και τώρα, το 2014, δεν έχεις καταφέρει τίποτα γιατί η αλήθεια σου δεν έχει καμία αξία”. Αυτό είπα στον εαυτό μου και αποφάσισα να ζητήσω να αποσυρθεί η υποψηφιότητα μου».

Μάλιστα, ο Γερμανός πρωταθλητής δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αυστηρή νομοθεσία που προωθείται στη χώρα του για περιπτώσεις παράνομων ουσιών.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι αθλητές, αλλά η εξάρτηση που έχει το παιχνίδι. Μπορείς να το κάνεις θέμα μόνο αν είσαι ανεξάρτητος. Ανεξάρτητος σε μυαλό και σώμα. Το ντόπινγκ δεν είναι πια πρόβλημα στη Γερμανία. Ήδη είμαστε πολύ κοντά να τεθεί νόμος που σε αποκλείει απ’ την κοινωνία και σου δίνει μια πολύ ωραία θέση στην φυλακή».

Όσο για το μήνυμα που θέλει να στείλει μέσα απ’ αυτή την κίνηση ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα. Είναι απλή λογική».

Επιμέλεια: Εύα Ζαχαριουδάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x