Στην ηλικία των 38 ετών ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ αποφάσισε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, βάζοντας τέλος σε μια καριέρα γεμάτη τίτλους και διακρίσεις.
Ο Βούλγαρος επιθετικός αγωνίστηκε σε Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία, καθώς επίσης και στην χώρα μας με την φανέλα του ΠΑΟΚ.
Πραγματοποίησε αρκετές εντυπωσιακές εμφανίσεις με τις ομάδες, στις οποίες αγωνίστηκε, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε πάρει πτωτική πορεία.
u>Η 20ετής καριέρα του Μπερμπάτοφ
ΤΣΣΚΑ ΣΟΦΙΑΣ: Από την δεύτερη στην πρώτη ομάδα μετά από εισήγηση του Ντίμιταρ Πένεφ
Πρώτη ποδοσφαιρική στέγη για τον Βούλγαρο η ΤΣΣΚΑ Σόιφιας. Ο «Μπέρμπα» στην νεανική ηλικία των 18 ετών έδειξε άμεσα το ταλέντο πετυχαίνοντας 77 γκολ σε 92 αναμετρήσεις με την δεύτερη ομάδα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Ο Βουλγαρικής εθνικότητας προπονητής και σκάουτερ Ντίμιταρ Πένεφ εντόπισε πολύ γρήγορα το ταλέντο του Μπερμπάτοφ και τον ενέταξε στο έμψυχο δυναμικό της πρώτης ομάδας. Έτσι κατά την διάρκεια της σεζόν 1998-1999 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα χωρίς να έχει κλείσει καλά καλά τα 18 του χρόνια. Στο τέλος της εν λόγω σεζόν πανηγύρισε το Κύπελλο Βουλγαρίας με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ενώ η βουλγαρική ομάδα εξασφάλισε την έξοδό της και στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη στην αναμέτρηση απέναντι στην Νιουκάστλ, την εφηβική του αγάπη, η οποία τον «πίκρανε», επικρατώντας με 2-0 της ΤΣΣΚΑ Σόφιας.
strong>Η εξαιρετική σεζόν 1999-2000 και η απαγωγή από τους μαφιόζους
Την επόμενη σεζόν (1999-2000) ο πρώτος Βούλγαρος σκόρερ όλων των εποχών άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, πετυχαίνοντας 14 γκολ σε 27 αγώνες στο πρωτάθλημα. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Μπερμπάτοφ δεν περνούν απαρατήρητες. Ο Ντίμιταρ κάνει ακόμα και την βουλγαρική μαφία να στρέψει τα βλέμματα πάνω του. Μετά από μια προπόνηση με την ΤΣΣΚΑ, ο Βούλγαρος μαφιόζος, Γκεόργκι Ίλιεφ, αφού αποτυγχάνει η προσπάθειά του να πάρει τον Μπερμπάτοφ στην ομάδα του, την Λέφσκι Κιουστεντίλ, παίρνει την τολμηρή απόφαση να τον απαγάγει. Τελικά ο Ίλιεφ δεν κατάφερε τίποτα, αφού δεν υπέγραψε τον Βούλγαρο και μοιραία τον άφησε στη συνέχεια ελεύθερο. Απεναντίας ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε μια ανάσα από το να μετακομίσει στην Ιταλία για λογαριασμό της Λέτσε με την μεταγραφή του να χαλάει την τελευταία στιγμή.
Το πέρασμα από την Γερμανία
Επόμενος ποδοσφαιρικός σταθμός του Μπερμπάτοφ ήταν η Γερμανία και η Bundesliga. Η Λεβερκούζεν παρακολουθούσε για αρκετό καιρό τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Βούλγαρου και χωρίς να χρονοτριβήσει και πολύ τον Ιανουάριο του 2001 τον προσέθεσε στο έμψυχο δυναμικό της. Ο γερμανικός σύλλογος κάμπτει τις όποιες αντιστάσεις της ΤΣΣΚΑ και καταβάλλοντας το ποσό των 1.300.000 ευρώ, κάνει δικό του τον Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος βάζει την υπογραφή του σε συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας. Στο δεύτερο μισό της σεζόν ο Μπερμπάτοφ δεν έχει φανέλα βασικού στις «ασπιρίνες» και το καλοκαίρι σηματοδοτεί μια μέτρια από άποψης απόδοσης χρονιά. Ωστόσο, την επόμενη αγωνιστική περίοδο πραγματοποιεί την μια εντυπωσιακή εμφάνιση πίσω από την άλλη και βρίσκει ουκ ολίγες φορές δίχτυα με την Λεβερκούζεν.
Σκοράρει συνολικά 16 φορές και εξελίσσεται στον βασικό συντελεστή της εξαιρετικής πορείας της Λεβερκούζεν που σφραγίστηκε με την πρόκριση στον τελικό του Champions League της σεζόν 2001-2002. Ο «Μπέρμπα» βρίσκει δίχτυα στη μεγαλειώδη νίκη με 4-2 της Λεβερκούζεν απέναντι στην Λίβερπουλ, με την γερμανική ομάδα να προκρίνεται στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο γερμανικός σύλλογος στους «4» «πετάει» εκτός συνέχειας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και προκρίνεται στον τελικό της διοργάνωσης. Αντίπαλος των Γερμανών ήταν η πανίσχυρη Ρεάλ εκείνης της σεζόν διαθέτοντας στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές απαράμιλλης ποιότητας (Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιντάν, Ραούλ, Φίγκο). Ο Μπερμπατόφ σε εκείνο τον τελικό πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο 38’ αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να ολοκληρώσει μια σεζόν γεμάτη από υπερβάσεις καθώς ο Ζινεντίν Ζιντάν πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και «χάρισε» το ένατο ευρωπαϊκό τρόπαιο στους «μερένχες».
Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Μπερμπάτοφ δεν έχουν σταματημό. Την σεζόν 2002-2003 σκοράρει 6 μόνο γκολ αλλά την επόμενη σεζόν η απόδοσή του ανεβαίνει κατακόρυφα, καθώς σκοράρει 19 γκολ και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ενδεκάδας της Λεβερκούζεν σε κάθε παιχνίδι. Την επόμενη σεζόν βρίσκει δίχτυα 16 φορές σε 24 αναμετρήσεις με την γερμανική ομάδα.
Επόμενη στάση το Νησί
Ως επιστέγασμα των εντυπωσιακών του εμφανίσεων ο Βούλγαρος θα πάρει μεταγραφή για την Τότεναμ, η οποία καταβάλλει το ποσό των 16.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Μπερμπάτοφ έτσι αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή Βούλγαρου ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Την 1η Ιουλίου 2006 πήρε και την άδεια εργασίας στο Νησί και έγινε με κάθε επισημότητα ποδοσφαιριστής των «πετεινών». Η προσαρμογή στην Αγγλία έκρυβε αρκετές δυσκολίες για τον Μπερμπάτοφ. Απεναντίας στο Champions League ο Βούλγαρος έβρισκε δίχτυα με μεγάλη συχνότητα πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 8 συνολικά αναμετρήσεις.
Πλαισιωμένος από τον Ρόμπι Κιν δημιουργούν ένα δίδυμο, το οποίο προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες. Σε 49 παιχνίδια σκόραρε 23 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, κερδίζοντας παράλληλα τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της Τότεναμ, αλλά και μια θέση στην ενδεκάδα της χρονιάς στο πρωτάθλημα. Η απόδοσή του φτάνει στο απόγειό της και την επόμενη σεζόν πετυχαίνοντας 15 τέρματα οδηγεί τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να δηλώσει ότι θέλει να τον φέρει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Από το White Hart Lane στο Old Trafford
Την 1η Σεπτμεβρίου του 2008 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βάζει γερά το χέρι στην τσέπη δαπανώντας το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ στην διοίκηση της Τότεναμ για να τον κάνει δικό της. Η Σίτι θα καταθέσει και αυτή από την πλευρά της πρόταση στην Τότεναμ για τον Μπερμπάτοφ, η οποία θα γίνει δεκτή από την διοίκηση των «σπερς» αλλά ο Βούλγαρος λέει το ναι στην ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργιουσον αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους «Πολίτες». Προς επίρρωση αυτού ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν την Σίτι».
Το ντεμπούτο του με την φανέλα των «κόκκινων» διαβόλων ήταν ονειρικό βγάζοντας ασίστ πάρε- βαλέ στον Κάρλος Τέβες στην αναμέτρηση απέναντι στην Λίβερπουλ. Η θέση του στην ενδεκάδα της ομάδας του Σερ Άλεξ ήταν δεδομένη ολοκληρώνοντας την πρώτη σεζόν βρίσκοντας δίχτυα 14 φορές. Το τέλος της σεζόν 2008-2009 τον βρίσκει να κατακτά το πρωτάθλημα και να γίνεται ο πρώτος Βούλγαρος που στέφεται πρωταθλητής στο κατά τεκμήριο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Χάρμα ιδέσθαι το γκολ απέναντι στην Λίβερπουλ
Στο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Λίβερπουλ ο Μπερμπάτοφ ήταν εξαιρετικός και με χατ-τρικ οδήγησε στην νίκη με 3-2 την ομάδα του. Ενώ οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες ο Μπερμπάτοφ πέτυχε ένα γκολ μοναδικής ομορφιάς. Ο Νάνι έκανε την σέντρα από τα δεξιά και βρήκε εντός περιοχής τον Βούλγαρο, ο οποίος κοντρόλαρε την μπάλα και με εντυωπωσιακό γυριστό έχοντας την πλάτη του στην εστία έστειλε την μπάλα να αναπαυτεί στα δίχτυα του Πέπε Ρέινα προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους φιλάθλους των «κόκκινων διαβόλων». Ο Μπερμπάτοφ με αυτή την εντυπωσιακή ποδοσφαιρική παράσταση που παρέδωσε απλόχερα στο ποδοσφαιρικό κοινό των είκοσι φορών πρωταθλητών Αγγλίας έσπασε και μια παράδοση που κρατούσε πολλά χρόνια. Έγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει χατ-τρικ έπειτα από 64 ολόκληρα χρόνια. Το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς, το οποίο κατέκτησε τον Δεκέμβριο του 2010 αποτελεί επιβράβευση των εντυπωσιακών του εμφανίσεων με την ομάδα του.
Την επόμενη σεζόν 2010-2011 ο Βούλγαρος συνεχίζει με σπασμένα τα φρένα σημειώνει τρία χατ-τρικ και γίνεται μήλον της έριδος για αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους. Την ίδια χρονιά κατακτά την Premier League, παίρνει το χρυσό παπούτσι του πρωταθλήματος (20 γκολ) και φτάνει μέχρι τον τελικό του Champions League, όπου όμως μένει εκτός και δεν αγωνίζεται, με την ομάδα του να χάνει από τη Μπαρτσελόνα με 3-1.
Η επόμενη ωστόσο σεζόν 2011-2012 αποτελεί ουσιαστικά το κύκνειο άσμα στην καριέρα του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στο Θέατρο των Ονείρων. Η καριέρα του παίρνει πτωτική πορεία με τον Φέργκιουσον να μην τον εμπιστεύεται όπως παλιά και τον Βούλγαρο να μην θυμίζει σε καμία περίπτωση τον ποδοσφαιριστή των προηγούμενων ετών. Παρόλα αυτά κόντρα στην Φούλαμ σημειώνει το 50ο γκολ με την ομάδα του και χαράσσει το όνομά του στους πιο επιτυχημένους επιθετικούς του συλλόγου.
Στην Φούλαμ ξαναβρίσκει τον εαυτό του
Την σεζόν 2012-2013 αποχωρεί από τους «κόκκινους διαβόλους» και γίνεται κάτοικος του Graven Cottage. Ο Βούλγαρος άμεσα ηγείται της Φούλαμ και στην αναμέτρηση απέναντι στην Σαουθάμπτον το 2012 βγάζει το μπλουζάκι του, το οποίο έγραφε keep calm and pass me the ball" (Ηρεμήστε και δώστε μου την μπάλα). Ολοκληρώνει την πρώτη σεζόν με απολογισμό 15 γκολ σε 33 εμφανίσεις. Τελικά παραμένει για 1,5 χρόνο στην Φούλαμ και μετακομίζει τον Ιανουάριο του 2014 στην Μονακό.
«Φονιάς» με την Μονακό
Ο Βούλγαρος δείχνει να βρίσκει για τα καλά την φόρμα του στην Μονακό και γίνεται ο πρίγκιπας του γαλλικού συλλόγου. Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του σκοράρει και το πρώτο του γκολ με τους Μονεγάσκους στη νίκη με 1-0 κόντρα στη Νις για το Κύπελλο. Τελειώνει το δεύτερο μισό της σεζόν στη Μονακό με 6 γκολ σε 12 ματς και ανανεώνει για ένα ακόμη χρόνο το συμβόλαιό του. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ την επόμενη χρονιά τον εμπιστεύεται απόλυτα και ο Βούλγαρος πετυχαίνει ένα από τα αναμφίβολα ωραιότερα του γκολ με τους Γάλλους απέναντι στην Άρσεναλ, επί της οποίας η Μονακό επικράτησε με 3-1. Ολοκληρώνει την θητεία του στην Μονακό πετυχαίνοντας 9 τέρματα και τον Ιούνιο του 2015 γίνεται free agent.
Ο «Μπέρμπα» στην χώρα μας για τον ΠΑΟΚ
Την σεζόν 2015-2016 ο Μπερμπάτοφ υπογράφει στον ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη να κάνει το κόλπο γκρόσο με την απόκτησή του. Η επίδοση όμως του Βούλγαρου δεν είναι η προσδοκώμενη με το τέλος της χρονιάς να τον βρίσκει να πετυχαίνει 8 γκολ σε 17 συμμετοχές και να αποχωρεί μετά από μια μόλις σεζόν από τον «δικέφαλο» του Βορρά.
Ο Μπερμπάτοφ με την Εθνική Βουλγαρίας
Στο Euro του 2004 ο Βούλγαρος θα συστηθεί για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό κοινό με την Εθνική Βουλγαρίας. Δύο χρόνια αργότερα φορά το περιβραχιόνιο και δεν το βγάζει μέχρι τον τελευταίο του αγώνα με την Εθνική Βουλγαρίας. Συνολικά σε 78 συμμετοχές, πέτυχε 48 τέρματα αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στη Βουλγαρία.
Το παλμαρέ του
Κυπελλούχος Βουλγαρίας με την ΤΣΣΚΑ Σόφια (1998-99).
Λιγκ Καπ Αγγλίας με την Τότεναμ (2007-2008)
Πρωταθλητής Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008-09, 2010-11)
Κυπελλούχος Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2010, 2011)
Λιγκ Καπ Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2009-10)
Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008)
Καλύτερος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής (2002, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009,
Κυπελλούχος Βουλγαρίας με την ΤΣΣΚΑ Σόφια (1998-99).
Λιγκ Καπ Αγγλίας με την Τότεναμ (2007-2008)
Πρωταθλητής Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008-09, 2010-11)
Κυπελλούχος Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2010, 2011)
Λιγκ Καπ Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2009-10)
Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2008)
Καλύτερος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής (2002, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010).
Πρώτος σκόρερ Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (2000-01).
Πρώτος σκόρερ Κυπέλλου Γερμανίας (2001-02).
Καλύτερος ποδοσφαιριστής της Μονακό (2014).
Παίκτης της σεζόν στη Φούλαμ (2012-13).
Παίκτης της χρονιάς στην Τότεναμ (2006-07)
Παίκτης της σεζόν στην Μπάγερ Λεβερκούζεν (2005-06).
Μέλος της καλύτερης ενδεκάδες της Πρέμιερ Λιγκ τις σεζόν 2006-07, 2010-11.
Πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2010-11
Υποψήφιος για την καλύτερη ενδεκάδα του κόσμου (2007, 2008, 2010).
Επιμέλεια: Βασίλης Μιχάλης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.