sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ντάνι Άλβες: Ο «Μίδας» των τροπαίων!

Ο Ντάνι Άλβες ήρθε στον κόσμο πριν από 37 χρόνια για να αποδείξει σε όλους ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος άμυνας και επίθεσης.

Από τις αντίξοες συνθήκες, στο πρώτο του ποδοσφαιρικό ταξίδι στα 20 του και από εκεί, στην μεγαλύτερη συλλογή τίτλων. Ο Ντάνι Άλβες ήρθε στον κόσμο πριν από 37 χρόνια για να αποδείξει σε όλους ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος άμυνας και επίθεσης. Η ευλογία των κατακτήσεων σταματάει εκεί που αρχίζει το μεγαλύτερο παράπονο της ζωής του.

«Χωρίς αμφιβολία, ο Ντάνι Άλβες είναι διάδοχός μου στη “σελεσάο”, επειδή έχουμε κοινά στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού» είχε δηλώσει ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Καφού, σε μία από τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά το τέλος της καριέρας του. Ένας από τους κορυφαίους μπακ στην ιστορία της Βραζιλίας, έδινε την «σκυτάλη» σε έναν ταλαντούχο αμυντικό που έμελλε να αλλάξει όλη την ιστορία των ακραίων οπισθοφυλάκων. Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 6 Μαΐου του 1983, στο Τζουαζέιρο της Βραζιλίας, γεννιέται ο Ντάνι Άλβες, ο άνθρωπος που θα «εμφανίσει» μία από τις πιο εξαφανισμένες θέσεις του ποδοσφαίρου μέχρι τον 21ο αιώνα. Ο απίστευτος τρόπος παιχνιδιού του, θα συνδυαστεί με την απίθανη συλλογή τίτλων και θα τον εφαρμόσει στο υψηλότερο σκαλί αυτή της βαθμολογίας. Μία απώλεια, ωστόσο, του δίνει αντοχή στα πόδια για να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το 2022, παρότι διανύει το 37ο έτος της ζωής του.

Η πατρική παρεμβολή και το πρώτο ταξίδι!

Όπως οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι, έτσι και ο Ντάνι Άλβες, γεννήθηκε στην φτώχεια, με αποκορύφωμα το γεγονός, ότι το κρεβάτι που κοιμόταν μέχρι τα 13 του, ήταν τσιμεντένιο, χωρίς αυτό να μπαίνει εμπόδιο στα όνειρα του. Ο δημιουργός αυτού του επίπλου, ήταν ο ίδιος άνθρωπος που θα του προσφέρει την πρώτη (και καθοριστική αλλαγή) μέσα στο γήπεδο. Ο πατέρας του (o προπονητής του στις ακαδημίες) όταν αντιλήφθηκε ότι ο γιος του δεν μπορεί να σκοράρει εύκολα, αποφάσισε να τον μετακινήσει από το αριστερό άκρο της επίθεσης στην δεξιά μεριά της άμυνας. Η απόφαση ήταν καταλυτική για την πορεία του νεαρού δεξιοπόδαρου, αφού το 2002, η Σεβίλλη, κρίνοντας από τις τρομερές εμφανίσεις του με την Μπαϊα, αποφασίζει να τον αποκτήσει με δανεισμό για το δεξί άκρο της άμυνας. Με την παρουσία του αείμνηστου Αντόνιο Ρέγιες στα «φτερά», ο βραζιλιάνος αμυντικός δεν θα μπορούσε να είχε κινήσει ποτέ το ενδιαφέρον των Ισπανών αν ο πατέρας του δεν τον άλλαζε θέση. Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 και η κατάκτηση του τροπαίου με την «σελεσάο», του προσφέρει μία μόνιμη θέση στην Ανδαλουσία και η πιο πλούσια καριέρα του, βρίσκεται στην γραμμή «εκκίνησης».

Με το ψευδώνυμο του να είναι «El Loco» που σημαίνει τρελός, ο Ντάνι Άλβες έδειξε ότι δεν είναι ένας δεξιός μπακ όπως οι υπόλοιποι. Οι απίστευτες δυνάμεις του αλλά και οι κινήσεις που θύμιζαν έναν συνδυασμό αμυντικού, μεσοεπιθετικού, εξτρεμ και επιθετικού, τον έφεραν γρήγορα στις πρώτες θέσεις των μεταγραφικών σεναρίων. Το πρώτο του γκολ στην Ισπανία απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, έμελλε να εξηγήσει ότι η θέση των μπακ, είναι η καταλληλότερη για την ενεργοποίηση μίας επίθεσης. Κόντρα στην ομάδα που αγωνίστηκε ως αντίπαλος πιο πολλές φορές από κάθε άλλη (44 φορές), ο Ντάνι Άλβες δίνει πάσα από το δεξί άκρο της άμυνας και με ένα σπριντ που θύμισε τον παραπάνω συνδυασμό θέσεων, θα βρεθεί στην περιοχή, θα τσιμπήσει με το κεφάλι την μπάλα πάνω από τον Κασίγιας και με τακουνάκι σε κενή εστία, θα κάνει το πλήθος να παραμιλάει. Η χρήση του αριστερού ποδιού, ολοκλήρωναν αυτή την «μηχανή» που άπαντες θαύμαζαν εντός και εκτός γηπέδου. Ωστόσο, η αδυναμία του στις κατακτήσεις φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Μέσα σε 6 σεζόν θα κατακτήσει δύο UEFA Cup, ένα UEFA Super Cup, ένα κύπελλο Ισπανίας και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας ενώ μέτρησε και ένα Κόπα Αμέρικα με την Εθνική Βραζιλίας το 2007.



Μόνιμα νικητής και ο «εφιάλτης» του Ρονάλντο!

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήξερε ότι δεν μπορεί να περάσει στην νέα εποχή του ποδοσφαίρου, χωρίς τον δημιουργό του «συνδετικού κρίκου» άμυνας και επίθεσης. Με 30 εκ. ευρώ στα ταμεία των Ανδαλουσιανών, η Μπαρτσελόνα κάνει δικό της, τον κορυφαίο μπακ εκείνης της περιόδου και η ιστορία του αθλήματος είναι έτοιμη να αλλάξει «σελίδα». Η ευφυία ενός από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στον κόσμο και η αδιαπέραστη φαντασία ενός προωθημένου αμυντικού, αποτελούσαν το τέλειο δίδυμο που θα πλαισίωνε τους Ινιέστα, Τσάβι και Μέσι. Μέσα σε 8 χρόνια, ο Ντάνι Άλβες θα κατακτήσει τα πάντα και τους πάντες, καθώς δεν θα αφήσει κανένα τίτλο στο πέρασμά του. Η αδυναμία τους στις πρώτες θέσεις θα είναι αρκετά εμφανή χάρης τους, συνολικά, 23 τίτλους που θα πανηγυρίσει με τα χρώματα των «μπλαουγκράνα». Μαζί με όλα αυτά, θα φτάσει και το ρεκόρ στις συμμετοχές (5) και στις κατακτήσεις (4) του UEFA Super Cup, τον Πάολο Μαλντίνι.

Με την ολική κάλυψη της δεξιάς πλευράς, θα αποτελέσει ένα βασικό και αναντικατάστατο μέλος του συλλόγου της Βαρκελώνης, με το ρεκόρ συμμετοχών σε “clasico” να του ανήκει δικαιωματικά. Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν 28 ντέρμπι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης, με τον διεθνή Βραζιλιάνο να μην χάνει κανένα (!) ενώ η κόντρα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε από τις πιο μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του. Τα απίστευτα «χειρουργικά» τάκλιν σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου, είχαν παρόμοια επιτυχία με την ασύλληπτη ποδιά του 2013, την ώρα που οι ρόλοι ήταν «αντίστροφοι». Μάλιστα, η «διαμάχη» τους, δεν έμεινε εντός των τεσσάρων γραμμών, με τον Άλβες να μιλάει αρκετά συχνά με αρνητικά σχόλια μέσω δηλώσεων και social media, προς τον Πορτογάλο. Οι απαντήσεις του Κριστιάνο μέσα στο γήπεδο δεν φάνηκαν σχεδόν ποτέ, αφού οι χαρακτηριστικές κινήσεις για τον περιορισμό της διαφοράς ταχύτητας και ύψους, δημιουργούσαν νεύρα στον Πορτογάλο και ουσιαστικά, τον έθεταν εκτός παιχνιδιού για την Ρεάλ Μαδρίτης.



Οι ρομαντικές αλλαγές αριθμών!

Ο Ντάνι Άλβες είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης που δεν έχουν σταθερό αριθμό φανέλας. Ο ίδιος προτιμούσε να αλλάζει μόνιμα νούμερο με αφορμή κάποιο γεγονός ενώ οι επιλογές του δεν ήταν και οι πιο φυσιολογικές για την θέση που αγωνιζόταν. Το πιο όμορφο παράδειγμα, αποτελεί αυτό του 2013/14, όταν ανακοινώθηκε ότι θα φορέσει το «22» στην πλάτη του, προς τιμήν του φίλου του, Ερίκ Αμπιντάλ, καθώς ο ίδιος το φόραγε, λίγο πριν αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα. Ο Γάλλος είχε δηλώσει ότι ο αριθμός, εννοούσε ότι δύο φορές αντιμετώπισε τον καρκίνο και ότι ισάριθμες φορές τον κέρδισε. Γενικότερα, ο Βραζιλιάνος σταρ είχε αρκετές εναλλαγές στους αριθμούς ενώ, εκτός από την περίπτωση εκείνης της χρονιάς, είχε κάνει κάτι παρόμοιο με τον Τσάβι το 2015/16 λόγω της αποχώρησης του Ισπανού από μετά από 17 χρόνια. Γενικότερα, έχει αλλάξει συνολικά 11 αριθμούς στην καριέρα του, με το τελευταίο να είναι της Σάο Πάολο όπου έχει το «10». Μάλιστα, στην Παρί Σαν Ζερμέν το 2018/19 είχε αλλάξει τρεις φορές (!) επιλογή μέσα σε μία σεζόν, ξεκινώντας με το «13», περνόντας στο «6» και ολοκληρώνοντας την χρονιά με το «3».

Ο «βασιλιάς» των τίτλων, χωρίς το στέμμα!

Για αυτό που φημίζεται αυτός ο «τρελός» άνθρωπος, είναι φυσικά για τις αμέτρητες κατακτήσεις των τίτλων. Ο 37χρονος δεξιοπόδαρος άσος μετράει συνολικά 42 τρόπαια σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, περισσότερους από κάθε άλλο επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Ο τελευταίος τίτλος ήρθε στα γήπεδα της πατρίδας του, με την εθνική Βραζιλίας για το Κόπα Αμέρικα του 2019, όπου μάλιστα, αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης. Αυτός ήταν ο 2ος τίτλος από την συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και 5ος συνολικά με την «σελεσάο» μετά το Μουντιάλ Κ20 και τα δύο FIFA Confederations Cup. Σε όποια ομάδα αγωνίστηκε, δεν υπήρξε στιγμή που να μην πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, με τον απολογισμό να σπάει κάθε ρεκόρ και τα όρια που έχει θέσει να παραμένουν ασυναγώνιστα.

Σάρωσε τα πάντα σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, σηκώνοντας παράλληλα τρία Champions League, δύο UEFA Cup και τέσσερα UEFA Super Cup αλλά και δύο Διηπειρωτικά τρόπαια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο παράπονο που έχει, το οποίο επισκιάζει και την επιτυχία που έχει κάνει, είναι η απουσία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρόλο που ο «El Loco», έχει πάρει μέρος σε τρία Μουντιάλ (στο ένα ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε), δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει την χώρα του «σάμπα» στο πιο βαρύ τρόπαιο του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, στις τελευταίες δηλώσεις του, είχε αναφέρει ότι θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το 2022, όταν και θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Οι εμφανίσεις του με την Σάο Πάολο, έδειξαν ότι ο Ντάνι Άλβες δεν είναι από τις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που όσο μεγαλώνουν, πέφτει η απόδοση τους και δεν είναι πλέον χρήσιμοι. Η επιβεβαίωση ότι είναι «σαν το παλιό, καλό κρασί» δηλώνει παρών σε κάθε 90λεπτο που συμπληρώνει με την ομάδα της πατρίδας του και οι συνολικά 157 ασίστ που έχει μοιράσει στην καριέρα του, αποτελούν κάτι ξεχωριστό για εκείνον. Μέχρι να τελειώσει την ποδοσφαιρική του πορεία, ο «Μίδας» των τροπαίων, έχει πολλά ακόμα να κατακτήσει.

Επιμέλεια: Νότης Χάλαρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x