Δραστηριότητες

Νησιά και ακτές προτιμούν οι τουρίστες της Ελλάδας

Το μέγιστο ζήτημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, κυρίως τους θερινούς μήνες, επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε πρόσφατη μελέτη τους, παρατηρούν άνιση γεωγραφική κατανομή των επισκεπτών στις τουριστικές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση του τουρισμού σε ορισμένες περιοχές.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σεραφείμ Πολύζο και τον δρ. Γιάννη Σαράτση.

Αυτό ακριβώς το ζήτημα προσπαθεί το Υπουργείο Τουρισμού μαζί με τον ΣΕΤΕ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και άλλους φορείς, να αντιμετωπίσουν. Δηλαδή, να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος – θάλασσα», να αναπτυχθούν μορφές εναλλακτικού τουρισμού (θρησκευτικός, ιατρικός, ιαματικός, γαστρονομικός, αθλητικός, καταδυτικός κ.α.). Μόνον έτσι, αναπτύσσοντας δράσεις όλο το χρόνο στην ηπειρωτική χώρα, θα διευρυνθεί η τουριστική περίοδος, θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, θα διατηρηθεί κόσμος στις εστίες του και θα σταματήσουμε να βάζουμε έξι μήνες τους περισσότερους ξενοδοχοϋπαλλήλους στο ταμείο ανεργίας.

Τώρα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός των τουριστών συγκεντρώνεται στο Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), την Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική. Διαφορετικά, η συγκέντρωση παρουσιάζεται στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, δηλαδή σε νησιωτικές ακτές, είτε στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.driveandtravel.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x