Κώστας Νικολακόπουλος

Το κόλπο του Μαρτίνς που συνήθως πιάνει στον Ολυμπιακό!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr μία «στρατηγική» του Μαρτίνς στα δύσκολα, που συνήθως τον δικαιώνει!

Με αυτά και με αυτά, κάνοντας ένα απολογισμό βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός κλείδωσε και μαθηματικά το πρωτάθλημα…

ΠΡΟΠΕΡΣΙ την 31η αγωνιστική (επί 36) κερδίζοντας 2-1 τον ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη

ΠΕΡΥΣΙ την 29η αγωνιστική (επί 36) κερδίζοντας 3-1 τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη

ΦΕΤΟΣ την 32η αγωνιστική (πάντα επί συνόλου 36) κερδίζοντας 2-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφτασε τα 47 πρωταθλήματα, την στιγμή που όλες οι άλλες ομάδες μαζί στην Ελλάδα έχουν 39!!! Κάτι που σημαίνει ότι για να τον ξεπεράσουν πρέπει τα επόμενα εννιά χρόνια ο Ολυμπιακός να μην πάρει κανένα πρωτάθλημα, κάτι που ιστορικά του έχει συμβεί μία φορά στα 97 χρόνια της ιστορίας του, όταν είχε μείνει χωρίς πρωτάθλημα από το 1988 έως και το 1996…

Τέλος πάντων, σε αγωνιστικό επίπεδο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο Πέδρο Μαρτίνς τώρα που άρχισαν πάλι τα μαζεμένα παιχνίδια Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή άρχισε να κάνει ένα ροτέϊσον, σε αντίθεση με τα αμέσως προηγούμενα, στα οποία έκανε συνήθως μία-δύο αλλαγές στην ενδεκάδα. Έτσι, στο 3-2 με τον ΠΑΣ είχε τέσσερις αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1 και στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2 είχε πάλι άλλες τέσσερις αλλαγές στο αρχικό σχήμα σε σχέση με το Ολυμπιακός-ΠΑΣ 3-2.

Μπορεί δε να πέρασε απαρατήρητο, αλλά έχει σημασία να καταγράψουμε ότι ο Καρβάλιο έμεινε για πρώτη φορά εκτός 20άδας στην Τούμπα, με τον προπονητή του Ολυμπιακού να προτιμάει τον Φορτούνη. Ο Καρβάλιο ήταν βασικός στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι, με τον ΠΑΣ, κι έγινε αλλαγή στο 82’, οπότε μάλλον δεν είχε να κάνει με την απόδοση του, αφού αν δεν του άρεσε η εμφάνιση του, ο Μαρτίνς θα τον άλλαζε πολύ νωρίτερα, όπως συνήθως κάνει. Ίσως ο Πορτογάλος τεχνικός να ήθελε να δείξει ότι για όλους έχει τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, καθώς π.χ. με τον ΠΑΣ είχε εκτός 20άδας τον Αγκιμπού, επίσης παίκτη για τη θέση Νο 10.

Το κόλπο του Μαρτίνς που συνήθως πιάνει στον Ολυμπιακό!

Άλλη παρατήρηση με ενδιαφέρον: από πότε ο Μαρτίνς είχε να κάνει τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα από το ημίχρονο κιόλας, όπως έκανε στην Τούμπα, βάζοντας Αγκιμπού, Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί; Η απάντηση μας πάει πέντε μήνες πίσω, στις 9 Δεκεμβρίου, σε ένα άλλο εκτός έδρας παιχνίδι, ευρωπαϊκό εκείνο, στο Βέλγιο με την Άντβερπ. Τότε είχε περάσει στο ημίχρονο πάλι τους Αγκιμπού, Ελ Αραμπί, αλλά και τον Μασούρα, στις θέσεις πάλι των Μπουχαλάκη, Τικίνιο (όπως και στην Τούμπα!), αλλά και του Λόπες τότε (στην Τούμπα έβγαλε τον Μασούρα). Σε εκείνο το τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, η κίνηση της…τριπλής αλλαγής δεν είχε βοηθήσει τον Ολυμπιακό να αλλάξει το εις βάρος του αποτέλεσμα, που όπως και στην Τούμπα ήταν 0-1, σκορ το οποίο είχε μείνει έως το τέλος.

Ήταν μια εποχή τότε που το είχε κάνει και το είχε ξανακάνει ο Μαρτίνς το ίδιο «κόλπο»! τρεις αλλαγές στο ημίχρονο λοιπόν είχε τόσο στο 2-1 με το Βόλο στο Καραϊσκάκη (με 0-0 στα πρώτα 45 λεπτά και είσοδο Ανδρούτσου, Μαντί και Μασούρα στο 46’), όσο και στο 2-3 από το Λεβαδειακό εκτός έδρας για το Κύπελλο (με 1-2 στα πρώτα 45 λεπτά και είσοδο Κίτσου, Μπουχαλάκη και Λόπες στο 46’).

Ο απολογισμός αυτών των τεσσάρων αγώνων με τις τρεις αλλαγές από το ημίχρονο κιόλας, την στιγμή που ο Ολυμπιακός έχανε 0-1 κι 1-2 στα τρία από αυτά παιχνίδια και ήταν 0-0 στο άλλο, είναι δύο νίκες (2-1) και δύο ήττες (2-3 και 0-1). Μάλλον θετικός, δηλαδή, υπό την έννοια ότι στα τέσσερα β΄ ημίχρονα με τις τρεις αλλαγές από το 46’ ο Ολυμπιακός είχε σκορ 2-0 με τον ΠΑΟΚ, 2-1 με το Βόλο, 1-1 στη Λιβαδειά και 0-0 στην Αμβέρσα.

Το κόλπο του Μαρτίνς που συνήθως πιάνει στον Ολυμπιακό!

Στην Τούμπα, πάντως, την Τετάρτη ήταν απόλυτα εύστοχες οι αλλαγές του Μαρτίνς, γιατί πράγματι οι Μπουχαλάκης, Μασούρας, Τικίνιο ήταν για να βγουν. Με την ευκαιρία, πάντως, θα ήθελα να γράψω κάτι για τους δύο ακραίους μπακ του Ολυμπιακού, καθώς το έφερε έτσι η συγκυρία που από δική τους επίθεση ήρθε το νικητήριο γκολ! Διότι όντως ο Λαλά κι ο Ρέμπτσιουκ μόνο καλές σέντρες δεν είχαν στον αγώνα, όμως στη συγκεκριμένη φάση και η αλλαγή του Γάλλου από δεξιά προς αριστερά ήταν καλή, το δε σουτ του Μολδαβού ήταν ακόμη καλύτερο.

Βεβαίως, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει να δεχθούμε ότι δευτερόλεπτα πριν το γκολ του ο Ρέαμτσιουκ είχε μία σέντρα πραγματικά απογοητευτική, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο Αραμπί περίμενε σε ιδανική θέση για γκολ. Μπορούμε να δούμε την σχετική φωτογραφία.
Δεν είναι δυνατόν ένας αριστερός μπακ να μην κάνει ακριβώς αυτή την στιγμή την πάσα στον Αραμπί που είναι φάτσα με το γκολ και να την κάνει δευτερόλεπτα αργότερα και δη σε συμπαίκτη του που…δεν υπήρχε! Κανονικά, αυτή τη φωτογραφία πρέπει να την βλέπει ο Όλεγκ και να λέει, «τρέχω να κάνω ατομική προπόνηση, μπας και φτιάξω τη σέντρα μου».

Το κόλπο του Μαρτίνς που συνήθως πιάνει στον Ολυμπιακό!

ΑΣΧΕΤΟ: Είχε παράπονα, κατά την γνώμη μου δικαιολογημένα, ο Μεταξάς, για την ακύρωση γκολ (θα ήταν το 1-1) του ΠΑΣ στο παιχνίδι του με την ΑΕΚ στα Γιάννινα, καθώς πράγματι και από τις γραμμές του οφσάιντ δεν «καταλάβαμε» ποτέ γιατί υποδείχθηκε οφσάιντ από τον AVAR Σαμοίλη. Η απορία είναι γιατί ο προπονητής του ΠΑΣ δεν είχε μιλήσει γι΄ αυτή την αδικία της ομάδας του 15 ημέρες και περίμενε να την εκφράσει μετά τον αγώνα της με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, θέλοντας έμμεσα να βάλει και παράπονα του ΠΑΣ από τη διαιτησία και γι΄ αυτό το ματς, στο οποίο η ομάδα του ευνοήθηκε από τον μη καταλογισμό ενός καθαρού πέναλτι με το σκορ 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού εκείνη την στιγμή.

Κύριε Μεταξά,…μεταξύ μας Μεταξά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x