• Κατά κοινή ομολογία η πιο σημαντική κίνηση στο τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα από πλευράς του Μαρτίνς ήταν η είσοδος του Εμβιλά στο ημίχρονο του αγώνα αντί του Ονιεκουρού! Και μπορεί να βγήκε ένας εξτρέμ και να μπήκε ένας αμυντικός χαφ, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιο επικίνδυνος στο β΄ ημίχρονο, με την είσοδο και του Ελ Αραμπί κάπου στα μισά της επανάληψης.
• Με τον Εμβιλά ο Ολυμπιακός βρήκε τον παίκτη που πέρασε πολλές έξυπνες πάσες, ανάμεσα στις γραμμές, κάθετες πάσες, τον παίκτη που άλλαξε το παιχνίδι με τις μπαλιές του, τον παίκτη που όταν χρειάστηκε έκοψε και επιθέσεις του ΠΑΣ, αλλά φυσικά και τον παίκτη που έκανε την υπερπροσπάθεια για να βγει η ασίστ στον Ελ Αραμπί για το νικηφόρο 2-1.
• Πόσες φορές άραγε ο Μαρτίνς έχει βγάλει παίκτη στο ημίχρονο φέτος, όπως έκανε με τον Ονιεκουρού στα Γιάννινα; Και τι αντίκτυπο είχε η συγκεκριμένη κίνηση του;
• Πρώτη φορά το έκανε στο πρώτο κιόλας παιχνίδι της σεζόν! Ολυμπιακός-Νέφτσι (1-0). Με το σκορ ήδη στο 1-0 έβγαλε το Ραντζέλοβιτς και πέρασε τον Σισέ. Έξω εξτρέμ και μέσα στόπερ, για να παίξει η ομάδα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς αμυντικούς και να προστατεύσει το υπέρ της αποτέλεσμα, μετά την αποβολή του Καμαρά στο 42ο λεπτό.
• Δεύτερη φορά το έκανε στο Ολυμπιακός-Λούντογκορετς (1-1). Με το αποτέλεσμα στο 0-0 έβγαλε τον Κούντε και πέρασε τον Εμβιλά, προφανώς γιατί δεν είχε μείνει ικανοποιημένος από τον Καμερουνέζο. Ο Γάλλος, προερχόμενος από κορονοϊό, βοήθησε, αλλά όχι όπως ξέρει. Τελικό σκορ 1-1.
• Τρίτη φορά το έκανε στο Ολυμπιακός-Ατρόμητος (0-0). Εκεί έβγαλε τον Ρόνι Λόπες, που είχε απογοητεύσει, κι έβαλε τον Ονιεκουρού, που ήταν πολύ καλύτερος, χωρίς όμως και τότε να έρθει το τρίποντο.
• Τέταρτη φορά το έκανε στο Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός (0-3), όταν έβγαλε, με το σκορ 0-1, τον Μπα, τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει σε ρόλο…δεξιού μπακ και πέρασε τον Λαλά, που ήταν πολύ καλύτερος.
•Κι η πέμπτη φορά ήταν στο ΠΑΣ-Ολυμπιακός (1-2), με τον Εμβιλά να μπαίνει, για δεύτερη φορά στο ημίχρονο, με το σκορ ήδη στο 0-1, αντί του Ονιεκουρού και να βοηθάει πολύ περισσότερο την ομάδα.
• Αν το πάρουμε καθαρά μαθηματικά, καμία αλλαγή στο ημίχρονο δεν άλλαξε προς το θετικό το αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό! ό,τι αποτέλεσμα ήταν στο ημίχρονο, το ίδιο αποτέλεσμα υπήρξε και στο τέλος! Ο Ολυμπιακός κέρδιζε στο ημίχρονο τη Νέφτσι, τη Φενέρμπαχτσε και τον ΠΑΣ, τους κέρδισε και στο τέλος! Ήταν ισόπαλος στο ημίχρονο με τη Λούντογκορετς και τον Ατρόμητο, ισόπαλος ήταν και στο τέλος! Από αγωνιστικής πλευράς, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, η εικόνα του Ολυμπιακού βοηθήθηκε από τις αλλαγές, σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις.
• Ο Μαρτίνς έχει κάνει και αλλαγή πριν το ημίχρονο φέτος! Ήταν στο δεύτερο παιχνίδι με την Σλόβαν στην Μπρατισλάβα, όταν από το 36’ πέρασε έξω τον Καμαρά για να βάλει τον Μπουχαλάκη, λίγο λόγω ενός μικροτραυματισμού, λίγο γιατί δεν έμενε ευχαριστημένος από τον Μαντί. Εδώ, μάλιστα, υπήρξε αλλαγή αποτελέσματος προς το χειρότερο για τον Ολυμπιακό, ο οποίος παίζοντας με παίκτη παραπάνω λόγω αποβολής παίκτη της Σλόβαν από το 26’, προηγούνταν με 1-0 όταν μπήκε ο Μπούχα, ενώ το τελικό σκορ ήταν το 2-2.
• Και σε άλλη γρήγορη αλλαγή του Μαρτίνς, δεν άλλαξε το αποτέλεσμα: στη Βουλγαρία, στο 2-2 με τη Λούντογκορετς, με το σκορ στο 1-1 πέρασε από το 53’ τον Παπασταθόπουλο (προερχόμενος τότε από κορονοϊό) αντί του Μπουχαλάκη για να βοηθήσει την άμυνα που δέχονταν πίεση και να παίξει με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Το τελικό σκορ ήταν πάλι ισόπαλο, 2-2, με συνέπεια την παράταση και τον αποκλεισμό στα πέναλτι, μετά όμως και την αποβολή του Μπα στο 85ο λεπτό.
• Εν τέλει, αν το αναλύσουμε ακόμη περισσότερο, αυτός που κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα όταν μπαίνει είναι ένας: ο Ελ Αραμπί! Στο Ολυμπιακός-Λούντογκορετς (1-1) μπήκε στο 53’, τέσσερα λεπτά μετά το 0-1 των Βούλγαρων κι ο Ολυμπιακός ισοφάρισε (1-1) με τη δική του βοήθεια, αλλά και των υπόλοιπων αλλαγών, κυρίως του Αγκιμπού, που άλλωστε σκόραρε κιόλας. Και στο ΠΑΣ- Ολυμπιακός (1-2) μπήκε στο 66’, πέντε λεπτά μετά το 1-1 του ΠΑΣ κι ο Ολυμπιακός κέρδισε (1-2) με το δικό του γκολ.
• Μπορούμε περαιτέρω να παρατηρήσουμε ότι και στα δύο αυτά παιχνίδια ο Ελ Αραμπί όταν μπήκε είχε παρτενέρ στην επίθεση, στο πρώτο ματς τον Χασάν και στο δεύτερο τον Τικίνιο. Όπως επίσης να παρατηρήσουμε ότι στο Ολυμπιακός-Άντβερπ (2-1), με το που ισοφάρισαν οι Βέλγοι στο 74’, ο Μαρτίνς πέρασε στο 81’ τον Τικίνιο κι έπαιξε με δύο φορ, τον Βραζιλιάνο και τον Αραμπί που ήταν από την αρχή στην ενδεκάδα. Και τότε πάλι είχε λειτουργήσει το 4-4-2, καθώς ο Ολυμπιακός στο 87’ είχε πετύχει γκολ κι είχε κερδίσει με 2-1.
• Άρα, μπορεί το 4-4-2 να μην λειτουργεί, τουλάχιστον από πλευράς αποτελέσματος, όταν ο Ολυμπιακός το παίζει από το ξεκίνημα των αγώνων του (βλέπε 0-0 με Ατρόμητο και ΠΑΟ), αλλά λειτουργεί μια χαρά όταν το παίζει στη διάρκεια του β΄ ημιχρόνου, σαν plan b, και δη σε στιγμές που στραβώνει για την ομάδα του Μαρτίνς το αποτέλεσμα. Το είδαμε τρεις φορές: με τη Λούντογκορετς το 0-1 να γίνεται 1-1, με την Άντβερπ το 1-1 να γίνεται 2-1 και με τον ΠΑΣ το 1-1 να γίνεται επίσης 2-1. Και τρεις φορές δεν είναι καθόλου λίγες…
• Άλλωστε, αυτές τις τρεις φορές χρειάστηκε να το γυρίσει ο Μαρτίνς σε 4-4-2, επειδή δεν του «έβγαινε» το παιχνίδι. Τη μοναδική άλλη φορά που θα του χρειάζονταν να παίξει με δύο φορ, στη ρεβάνς με τη Λούντογκορετς που το σκορ ήταν 2-2, ήταν αντικειμενικά δύσκολο, αφού ο Ολυμπιακός είχε μείνει με παίκτη λιγότερο από το 85’, λόγω της αποβολής του Μπα…
Άσχετο: Ο Μάρκοβιτς αποκλείστηκε για λόγους υγείας από την αποστολή του Ολυμπιακού στη Φρανκφούρτη. Το ίδιο ισχύει και για τον αποκλεισμό του από την αποστολή για το ματς με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα. Δεν ήταν θέμα επιλογής του προπονητή, αλλά αδυναμίας του παιδιού, λόγω ενοχλήσεων.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.